Najnovije vesti
Vesti Politika
Selektivna anestezija kod 'otporaša'

Selektivna anestezija kod 'otporaša'

politika

BEOGRAD - Današnji 'Blic News' objavljuje tekstove na temu 'Ko je iz ‘Otpora’ uzeo milione dolara'. Prenosimo deo jednog od tih tekstova.

Advokati Slobodan Homen i Nenad Konstantinović, inače braća od tetaka, pravni su zastupnici 'Otpora'. Homen je vodio sektor međunarodne saradnje 'Otpora' i bio važan čovek u dotoku međunarodne pomoći koju je dobila ova organizacija. Ivan Andrić, sada poslanik GSS i član Upravnog odbora Doma omladine Beograda, bavio se marketingom i sloganima. Predrag Lečić, istaknuti član SPO, organizovao je distribuciju propagandnog materijala 'Otpora'. Vukašin Petrović, sadašnji sekretar NUNS i član Saveta Radio Beograda, bio je zadužen za medije. Petrović je takođe član DS. Uticajni članovi 'Otpora' bili su, između ostalih, Dejan Ranđić, sada takođe član UO Doma omladine i uz to potpredsednik Opštinskog odbora DS Vračara, Slobodan Đinović, Jovan Ratković, sada zaposlen u Ambasadi SRJ u Briselu, i Vlada Pavlov, član SPO, zaposlen u Ambasadi SRJ u Kanadi.

Sedište 'Otpora' nalazi se u Knez Mihailovoj ulici 46 u Beogradu, u stanu čiji je vlasnik porodica Slobodana Homena. 'Otpor' iznajmljuje ovaj stan, a u opticaju je suma od nekoliko hiljada maraka mesečno.

Slobodan Đinović je bio značajan čovek u 'Otporu' zbog svojih kontakata sa američkim Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), jednim od najvažnijih finansijera akcija 'Otpora'. Đinović je danas direktor preduzeća 'Midijavrks' koje ima ugovore o pristupu Internetu putem radio-veza sa, kako piše na sajtu, Saveznom vladom, saveznim parlamentom, Ministarstvom za energetiku, Saveznim sekretarijatom za informisanje i Tanjugom. Kako je ovaj vredan posao sklopljen, pod kojim uslovima i kako je 'Midijavrks' dobio dozvole za frekvencije, javnosti nije poznato. U svakom slučaju, 'Midijavrks' je privatno preduzeće nastalo na donacijama koje je međunarodna zajednica upućivala u Srbiju radi rušenja Miloševića.

Ivan Andrić je sa Dejanom Ranđićem otvorio marketing agenciju 'Gistro' koja radi kampanje za 'Otpor'.

Srđa Popović, narodni poslanik i premijerov savetnik za ekologiju, istovremeno je predsednik ekološke nevladine organizacije 'Grin fist' (Zelena pesnica). Funkcioner 'Grin fista' je i Predrag Lečić. Popović u svojstvu vladinog funkcionera pregovara o stranim donacijama vrednim milione dolara, a sa druge strane vodi organizaciju koja u trošenju tih para blisko sarađuje sa novim vlastima. Možda u svemu tome nema ništa protivzakonito, ali šta će savetnik savetovati premijeru, da u neku državnu ekološku akciju uključi 'Grin fist' ili neku drugu od brojnih ekoloških organizacija u Srbiji? Ma kakva bila sudbina 'Otpora', možda bi bilo pošteno da antikorupcijsku strategiju prvo primene na sebi. Ali ne 'bez anestezije'. 'Blic News'