Norge bomber mest i Libya

Men hva de treffer og hvor mange som blir drept holdes hemmelig.

PÅ TOKT: De norske jagerflyene som deltar i Operation Odyssey Dawn har gjennomført 130 tokt over Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET
PÅ TOKT: De norske jagerflyene som deltar i Operation Odyssey Dawn har gjennomført 130 tokt over Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge Aftenposten er det norske piloter som står for det største antall bombetokt mot mål i Libya, størrelsen tatt i betraktning.

Ett av åtte jagerfly bærer det norske flagget.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har norske fly aldri noensinne bombet mer enn i Libya.

- Snakker ikke om rekorder Dette det mest massive bombeoppdraget utført av norske styrker siden 2. verdenskrig, men trolig det mest massive utført ved bruk av norske kampfly.

Norske fly har vært engasjert i blant annet Afghanistan og Bosnia, men det har vært oppdrag av en annen karakter.

- Jeg vil ikke bruke begrepet rekord, for den blir eventuelt ettertrykkelig slått i dag og i morgen. Men jeg kan si at det er en meget intensiv luft-til-bakke operasjon, og at det brukes mye flere bomber enn vi har sett tidligere. Tidligere har det vært større fokus på luft-til-luft-oppdrag, mens det nå er en operasjon som først og fremst har dreid seg om luft-til-bakke-oppdrag, uttalte oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter nylig til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.