Norge sikret innsettelsen av Bush

Norsk rakettsystem satt inn for å beskytte Washington DC da presidenten ble gjenvalgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge Befalets Fellesorganisasjon (BFO)og Økonomisk rapport har det fram til 23. februar vært strengt hemmelig at vesentlige deler av sikkerheten for den amerikanske hovedstaden under gjeninnsettelsen av president George W. Bush ble hentet fra Norge.

Fire NASAMS-rakettbatterier fra Kongsberg Defence & Aerospace ble satt inn for å beskytte luftrommet over Washington DC da president Bush avla eden 20. januar i fjor.

Den norske våpenprodusenten ble kontaktet sommeren 2004, og fikk svært kort tid til å levere varene. De fire rakettbatteriene samt to kommando- og kontrollbatterier måtte være på plass og tilpasset amerikanske spesifikasjoner innen tre måneder.

Ifølge BFO er NASAMS-batteriene fremdeles i drift for å beskytte presidenten og den amerikanske statsmakten i Washington DC.

Årsaken til at det norske rakettsystemet er så etterspurt, er at det er svært mobilt og effektivt for å oppdage og skyte ned lavt- og hurtigflyvende objekter som droner, kryssermissiler og fly. Dette er terrormidler amerikanske myndigheter frykter å bli utsatt for etter terrorangrepene 11. september 2001.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.