Шефът на избирателната комисия в София подава оставка по искане на Борисов (допълнена)

Шефът на избирателната комисия в София подава оставка по искане на Борисов (допълнена)

© Анелия Николова

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Диляна Иванова е подала оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.


Искането на Борисов е свързано с проблемите при приемането и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала "Арена Армеец", гласи съобщението.


Борисов настоя Иванова да подаде оставка, в качеството си на председател на ГЕРБ, тъй като Диляна Иванова е предложена за председател на ОИК – София от квотата на ГЕРБ. Оставката е била поискана, за да "не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия (ЦИК) от първи тур".




Пред БНР Диляна Иванова потвърди, че е подала оставка като председател и член на ОИК-София пред ЦИК.


"Подадох заявление до ЦИК с което ги помолих с оглед на напрежението, което е създадено в публичното пространство да бъда освободена като председател и като член на Общинската комисия, за да може колегите да работят спокойно... ОИК успя да гарантира завършването на изборния процес по най-правилния начин, който е разписан в законодателството въпреки пропуските, които ги има и въпреки намаления по брой състав на комисията. Както на първи тур комисията работи със състав от 19 човека, което е заложено по кодекс, така и сега на втори тур комисията също ще работи с 19 човека", заяви Иванова.


Тя допълни, че е била предупредила ЦИК преди изборите, че ще има проблем с намаления състав, но комисията е нямало как да увеличи състава, тъй като това е трябвало да стане със законодателни промени. Ако зависи от ОИК, нямаше как да се избегне случилото се в "Арена Армеец", каза Иванова.


Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев каза пред "Дневник", че при тях все още не е депозирано искането за смяна на председателя на ОИК-София. Когато го получим, веднага ще бъде разгледано и няма проблем смяната да стане преди балотажа в неделя, уточни той.


От ГЕРБ предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК – София Полина Витанова, съобщават от централата на партията. По образование и професия Витанова е юрист. В момента е член на ОИК – София. На предходни избори Полина Витанова е била председател на 23 РИК – София.


В петък вицепремиерът Томислав Дончев обвини ОИК-София, че е наредила на полицията да държи хората в зала "Армеец" при обработката на протоколите от изборите.


През седмицата Иванова заяви, че при предаването на документите на ОИК - София, на ЦИК, че в "Арена Армеец" не е имало хаос и "няма струпване на много хора". Според нея било преценка на всяко едно от лицата в залата кой къде ще спи, а самата зала била многофункционална, с удобства и седалки за сядане. "Имаше перфектна организация и не сме ние причината за забавянето на приемането на документи", добави Иванова и заяви, че не е отказвано помощ от страна на ЦИК.


Иванова каза, че не смята, че има основание за оставки на когото и да било. Тя подозира, че сред хората в "Арена Армеец", потърсили медицинска помощ, има симуланти.


Хаосът с приемането на документите започна малко след края на изборния ден и продължи до обяд във вторник. През това време се наложи на членове на секционните комисии да им бъде оказвана спешна помощ, да се поставят легла за чакащите, да се изпращат допълнителни експерти, които да се включат в приемането на протоколите. Много партии настояха за оставката на членовете на ЦИК, а прокуратурата да се намеси заради заключването на гражданите в "Арена Армеец".


Всичко, което трябва да знаете за: