Naam Antwerpen heeft Keltische oorsprong

In een lijvig boek weerlegt classicus Freddy Michiels (62) uit Reet alle bestaande theorieën over de afkomst van de naam Antwerpen. Hij meent te kunnen bewijzen dat het om een oorspronkelijk Keltische benaming gaat.

bsouffreau

BR>

Alfred ‘Freddy’ Michiels uit Reet heeft zich al zijn hele leven in etymologie (de studie van de herkomst van woorden) verdiept.

Vooral de oerbetekenis van de naam Antwerpen is hem altijd blijven boeien. Als licentiaat Klassieke Filologie verrichte hij rond dit thema heel wat opzoekingswerk, wat hem een opmerkelijke theorie opleverde.


Lees ook:


Zijn bevindingen over de betekenis van de naam Antwerpen zijn inderdaad op mijn minst opmerkelijk te noemen. Daar waar historici tot nu toe steevast beweerden dat het om een Romaanse of een Germaanse naam zou gaan, komt Michiels nu met een totaal nieuw idee op de proppen.

“Geen enkele van de eerder gepubliceerde betekenissen kon me écht overtuigen. Vaak vertrekken deze theorieën niet eens van oude schrijfwijzen van de naam. Het is bijvoorbeeld weinig waarschijnlijk dat Antwerpen afgeleid zou zijn van Handwerpen of Aan de Werf zoals sommigen beweren Plaatsnamen ontstaan volgens mij niet zomaar door simpelweg te verwijzen naar een herkenningspunt zoals bomenformaties, bergen of rivieren.”

Michiels’ vertrekpunt was de Vita Eligii, een boek uit de zevende eeuw. Daar staat de naam ‘Andouerpis’ in als oudste benaming voor de wijde regio rond de huidige stad. Bijna elke letter, of het samen voorkomen van letters, werd door Michiels onderzocht. “In mijn boek kom ik tot de conclusie dat het woord Antwerpen voorkomt uit het Keltisch en eigenlijk betekent: ‘Zij die aan beide oevers wonen’.”

Andouerpis-Antwerpen wordt op bestelling, stuk per stuk, gedrukt door uitgeverij Wwaow uit Puurs en kost €18.55.

Jef WIJCKMANS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER