70 godina Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža
Leksikografski zavod Miroslav Krleža na hrvatskoj je petostoljetnoj leksikografskoj tradiciji sagradio djelo koje može stajati uz bok najvećim europskim i svjetskim leksikografskim ostvarenjima. Osnovan je 5. listopada 1950. kao znanstvena ustanova za enciklopedijsku i leksikografsku djelatnost i jedina je hrvatska institucija koja se sedamdeset godina sustavno bavi leksikografijom. Utemeljitelj i idejni tvorac Zavoda bio je hrvatski književnik, leksikograf i erudit Miroslav Krleža koji je okupio suradnike iz svih znanstvenih područja i pokrenuo enciklopedijsko-leksikografsku djelatnost unutar modernoga hrvatskog društva. Nositelj poslova u djelatnosti leksikografije i enciklopedike od interesa za Republiku Hrvatsku, Zavod je izdao više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika, leksikona i drugih izdanja koja su važan prinos održavanju i podizanju hrvatskoga intelektualnoga standarda. Izdanja Zavoda tradicionalno su pouzdana i na prepoznatljiv način tumače činjenice iz hrvatskoga naslijeđa i društvene zbilje.
Opširnije...
Deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona
Objavljen je novi, deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona
(Lo–Marj), koji donosi 1124 natuknice, među kojima tridesetak o obiteljima. Svezak u širokom potezu zahvaća osobe afirmirane u različitim područjima djelovanja: od poljodjelstva, šumarstva, gospodarstva, politike, novinarstva, prava i pedagogije, preko medicine, kemije, fizike, biologije, strojarstva, građevinarstva i srodnih struka, do književnosti, lingvistike te kazališne, filmske, likovne i glazbene umjetnosti. Nezaobilazan vodič kroz prošlost, ali i u suvremenom društvu, politici, kulturi i znanosti, i novi svezak u metodološki i strukturno ujednačenim natuknicama s bogatim bibliografskim materijalom prikazuje objektivne okolnosti i subjektivne čimbenike koji su formirali pojedinu osobnost. Pritom nerijetko pridonosi i prevrednovanju životopisa, a osobita su mu vrijednost opisi manje poznatih zaslužnika, kojima se utire put za daljnja istraživanja.
Glavni urednik: Nikša Lučić
Godina izdanja: 2021.
Opširnije...
Predstavljanje 9. sveska Hrvatskoga biografskoga leksikona
Dana 14. listopada 2021. u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža predstavljen je deveti svezak Hrvatskoga biografskoga leksikona (Lo–Marj).
Taj opsežan i dugoročan biobibliografski projekt jedan je od temeljnih programa Zavoda. U njem se donose životopisi Hrvata koji su ostavili znatan trag u domovini i svijetu i pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali te opis njihovih postignuća, pa i zabluda – svega bitnoga što je utkano u hrvatsku baštinu i što čini hrvatski identitet – a sustavnost i pouzdanost uporišne su mu točke i jamstvo trajne vrijednosti.
Uz pozdravne riječi glavnoga ravnatelja Leksikografskoga zavoda dr. sc. Bruna Kragića i ravnatelja dr. sc. Filipa Hameršaka, o knjizi su govorili članice Uredničkoga vijeća doc. dr. sc. Štefka Batinić i akademkinja Nella Lonza te glavni urednik mr. sc. Nikša Lučić. Predstavljanju su pribivali mnogobrojni uzvanici, a popratni glazbeni program – djela Ivana Lukačića, Ivana Zajca i Marka Ruždjaka – izveo je ansambl Antiphonus.
Opširnije...
Promocija zbornika radova Teatar u Splitu i Split u teatru
Desetogodišnjica smrti splitskoga teatrologa, pisca, kritičara, prevoditelja i kulturnoga povjesničara Anatolija Kudrjavceva obilježena je znanstveno-stručnim skupom koji se održao 2018. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Splitu i Književnoga kruga Split. Kao pozvani sudionik Leksikografski zavod Miroslav Krleža sudjelovao je na skupu te u uređivanju i objavljivanju zbornika. U Splitu je 26. listopada 2021. u foajeu Hrvatskoga narodnoga kazališta održana promocija zbornika radova s toga skupa Teatar u Splitu i Split u teatru koji su uredile izv. prof. Magdalena Nigoević i leksikografkinja dr. sc. Tea Rogić Musa. Zbornik je objavljen 2020,    u sunakladništvu Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i Filozofskoga fakulteta u Splitu.
Opširnije...
Nalazite se ovdje:  Naslovnica
© 2020 Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Sva prava pridržana.
Bootstrap is a front-end framework of Twitter, Inc. Code licensed under MIT License.
Font Awesome font licensed under SIL OFL 1.1.