Známe tajemství velkého úspěchu Andreje Babiše

04.11.2013 13:13

Podpora hnutí ANO procházela v předčasných volbách rovnoměrně celým voličským spektrem. Andreje Babiše volili stejně tak mladí jako důchodci, lidé s vysokoškolským i se základním vzděláním. Podle politologa Rudolfa Kučery totiž vyhovuje ANO svými sliby a cíli průřezově. A ani účastí ve vládě si nemůže zdaleka tak pohoršit jako ČSSD.

Známe tajemství velkého úspěchu Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a hnutí ANO

Velice těžko by se hledal typický volič hnutí ANO. Průzkum STEM/MARK a Median totiž ukázal, že druhý nejúspěšnější subjekt z předčasných voleb získával hlasy rovnoměrně ze všech kategorií věkových, vzdělanostních či příjmových. Politologové se shodují, že zafungovala středová až středopravicová profilace. Hnutí ANO si vzalo velký počet z elektorátu ODS, ale odebíralo všem stranám. To souvisí nejen s tím, že se profilovalo jako středové, ale především s tím, že se ukázala ohromná nespokojenost se současnými politickými stranami napříč celým elektorátem.

Hnutí ANO si v předčasných volbách nejlépe vedlo ve věkové skupině do 29 let, kde získalo největší podíl hlasů ze všech stran, a to 24 procent. Ale obdobný, jen o několik procentních bodů menší podíl mělo hnutí i ve skupinách mezi 30 a 44 lety a mezi 45 a 59 lety věku. U nejstarších získalo 16 procent hlasů. Také v rozdělení podle vzdělání mělo ANO vyrovnanou podporu, ve většině skupin kolem pětiny voličů.

Komunikovalo se nejen pravicově, ale i solidárně

Podobně rovnoměrné rozdělení voličů ANO lze najít i mezi příjmovými skupinami. U lidí s příjmem nad 20 tisíc korun získaly nejvíce hlasů shodně ANO a TOP 09, a to 20 procent. Ve skupinách s příjmem mezi 15 až 20 tisíci a také pod 15 tisíc vyhrálo ANO s 23 a 21 procenty hlasů. Nejméně vyrovnaná byla podpora ANO z hlediska pracovního postavení. Největší podíl voličů mělo hnutí mezi podnikateli, a to 27 procent. U důchodců a nezaměstnaných a skupiny studentů mělo hnutí zhruba po 15 procentech příznivců. U zaměstnanců získalo ANO pětinu hlasů.

Politologové si to vysvětlují tak, že hnutí ANO dokázalo poměrně úspěšně vykomunikovat to, že umí vytvořit pracovní místa, a to z pozice zaměstnavatele i zaměstnávaných. Nebyla tam jen jasná pravicová rétorika, která oslovila pravicové voliče, ale komunikovalo se i solidárně, což oslovilo další lidi. Za nejzajímavější ze všech závěrů označují věkový průřez, podle něhož si ANO sebralo stejnou podporu ve všech voličských skupinách. Za nejzásadnější vysvětlení úspěchu pak považují ohromnou nespokojenost s bývalým politickým establishmentem napříč celou společností.

Podle slibů a cílů vyhovuje hnutí ANO průřezově

„Andreji Babišovi se podařilo to, co chtěl, tedy že osloví střední vrstvy a že jeho podpora půjde napříč vzdělanostními skupinami,“ oceňuje pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl. „Lidé potřebují mít pocit, že strana ví, co chce, a že má dostatek schopností, aby toho dosáhla. To se Andreji Babišovi podařilo. Oslovil střední vrstvy, a tak se ANO stávalo zejména v koncovce takzvanou catch-all party, volbou váhavých a nerozhodných lidí v politickém středu, kteří si představovali, že je nositelem změny,“ vysvětluje Jan Hartl, ředitel agentury STEM.

Hnutí ANO si našlo voliče v různých částech spektra i proto, že společnost dnes určitá témata sjednocují. „Společnost se sjednocuje v základních požadavcích a hnutí ANO se jim snažilo vyjít vstříc rovnoměrně. Obracelo se na důchodce, obracelo se na střední třídu i na ty, kterým vadí stát. Dokud tu nebude vláda s účastí ANO, která začne provádět nějaké legislativní kroky, tak různorodá podpora ANO vydrží. Na rovině deklarace slibů či cílů se dá říci, že hnutí ANO vyhovuje průřezově,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

S daněmi Babiš na rozdíl od ČSSD u voličů neprohraje

Tím, že bude ANO v případné vládě s ČSSD a KDU-ČSL bránit zvyšování firemních daní, jak slibovali svým voličům sociální demokraté, hlasy ztrácet nebude. „Nejdůležitější je snížení spodní sazby DPH, které oslovuje úplnou většinu ve společnosti. A zda dojde ve vládě k dohodě ohledně nějaké formy progresivní daně, tak určitě nebude taková, jakou si představovala ČSSD. Určitě by to byla mírnější progrese, tak i toto, si myslím, bude přijímáno většinově,“ myslí si Rudolf Kučera.

Hnutí ANO není v obtížné pozici jako ČSSD, která deklarovala strašně moc věcí, ale vycházela z toho, že volby výrazně vyhraje. „I proto zašla až na hranu. A volič ČSSD je zklamán už teď, nejprve z výsledku, pak z hádek a bude i z toho, že se sociální demokracii nepodaří prosadit většinu toho, co slibovala. Jestli její voliči očekávali od ČSSD zázraky, tak těch se určitě nedočkají. Už teď je jasné, že sociální demokraté mohou dosáhnout maximálně polovinu toho, co naslibovali. A to ještě ani vláda není,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Střední třída si vyložila heslo tak, že se má bránit před ODS

Na rozdíl od ČSSD, která se snaží odpoutat pozornost od chabého volebního výsledku a tedy i nereálnosti svých slibů hledáním vnitřního nepřítele v Haškovi a spol., má hnutí ANO na své straně několik výhod. „Důležité je, že se mu podařilo, a to je patrné z těch analýz, oslovit střední vrstvu. To byl klíčový faktor. To, k čemu vyzývala ODS, tedy ono ´Střední třído, braň se´, voliči pochopili jinak a vyložili si to jako ´braňte se před ODS´. To byl rozhodující moment, že se podařilo získat značnou část pravicových voličů,“ míní politolog.

Předpokládané vládní angažmá a nutnost přijímat různá opatření nezbytně povedou k tomu, že o některé skupiny voličů může hnutí ANO přijít. „Do budoucna by se mělo nejvíce zaměřit na střední třídu. To jsou lidé, kteří nejsou moc zámožní, ale mají určitý životní standard, mají práci, jsou to třeba lidé, kteří si kupovali byty či domky v okolí Prahy, kteří si půjčovali na auto, a najednou jim to bývalá vláda všechno ohrozila tím, že jim snížila příjmy či je jinak omezila,“ poukazuje Rudolf Kučera na to, mezi jakými voliči hlavně ztrácela bývalá trojkoalice.

Legitimní očekávání, že ve vládě bude konečně někdo kompetentní

„Ti lidé dostali strach a před volbami se jim začal líbit Andrej Babiš jako úspěšný podnikatel, který slíbil, že něco z té své úspěšnosti přenese i na vládní úroveň. To je legitimní očekávání těchto vrstev, že v nejvyšších patrech politiky bude konečně někdo kompetentní, kdo rozumí obchodu, kdo rozumí financím a bude se to na vládní úrovni také snažit dělat. Hnutí ANO se proto musí držet té středněpříjmové vrstvy, která má opravdu vážné obavy o další vývoj,“ konstatuje Rudolf Kučera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…