Regering keurt steun aan militaire interventie in Mali goed

© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het kernkabinet heeft dinsdagmiddag formeel het licht op groen gezet voor logistieke steun aan de Franse militaire operatie in Mali. Eind februari of begin maart volgt een eerste evaluatie. Het grondpersoneel voor de Belgische C-130's vertrekt woensdag naar Abidjan in Ivoorkust.

dgs, bbd, jvt

De Belgen blijven dus minstens zes weken actief, zo heeft minister van Defensie Pieter De Crem na afloop van het kernkabinet meegedeeld. Hij toonde zich zeer tevreden dat België 'minder dan 24 uur na de formele vraag vanuit Frankrijk' een beslissing genomen heeft.

Eerder raakte al bekend dat ons land twee C-130's en twee helikopters, waarvan één met medisch materiaal. Er zijn 75 militairen bij betrokken.

Ook de oppositie steunt de Belgische steun voor de interventie, maar heeft ook vragen bij hoe het na het militaire optreden verder moet. N-VA-Kamerlid Theo Francken pleit voor voldoende politieke steun om daar een oplossing voor te vinden.

Risico's beperken

Voor aanvang toonden de vicepremiers hun wil om solidair te zijn met onze partners, maar onderstreepten ze ook dat de risico's zo beperkt mogelijk moeten blijven. 'Een legitieme opdracht', zei CDH-vicepremier Joëlle Milquet.

Een Airbus A330 die gebruikt wordt door het Belgische leger zal woensdagmorgen naar Abidjan in Ivoorkust vliegen. Aan boord van het toestel zal het grondpersoneel zitten dat de twee C-130 transportvliegtuigen moeten voorbereiden voor de operatie in Mali.

De A330 met ongeveer 35 mensen aan boord zal rond 10.00 uur opstijgen vanop de militaire luchthaven van Melsbroek.

Een van de twee Belgische C-130's die worden ingezet ter ondersteuning van de Franse operatie in Mali, bevindt zich momenteel in Tsjaad. Het andere toestel heeft dinsdagnamiddag Melsbroek verlaten om koers te zetten naar Corsica, waar Frans militair materieel wordt opgepikt om naar Mali te brengen.

Bedoeling is om de Franse militaire operatie met de twee C-130's logistiek te steunen. De helikopters zullen dan weer instaan voor medische evacuaties 'van buiten de gevechtszone'.

Kosten

Wat de operatie gaat kosten, is niet bekend. 'Een militaire operatie kost altijd geld. Maar we zijn een partner van Frankrijk,' zei De Crem op Radio 1. Hij beklemtoonde dat het moderne Belgische leger altijd klaar is om de partners te helpen.

Voor SP.A-collega Johan Vande Lanotte is alvast duidelijk dat de hele operatie moet worden opgevangen binnen het huidige budget.

Internationale actie

Ook andere Europese landen als Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland (allicht logistieke en medische steun) helpen Frankrijk. Daarnaast krijgen de Fransen ook de steun van de VS en Canada.

MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil van de Franse missie snel evolueren naar een 'echte internationale actie'. 'Het is altijd een risico,' gaf Reynders dinsdagavond toe in Reyers Laat. 'De hulp aan de Fransen is goed voor enkele weken, maar daarna moeten we gaan naar een internationale operatie.' De liberaal ziet alvast een rol weggelegd voor de EU op vlak van opleiding en logistieke steun.

Frankrijk voert een luchtoffensief tegen de moslimextremisten in Mali.Die zijn genaderd tot op zowat 400 kilometer van de hoofdstad.

Later deze week komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen over de toestand in Mali.