Direct naar artikelinhoud

Gaat Paul Jansen de crisis bij De Telegraaf oplossen?

Paul Jansen, de politiek commentator die twee weken geleden al werd genoemd als opvolger van Sjuul Paradijs, is definitief benoemd tot hoofdredacteur van De Telegraaf, de grootste krant van Nederland. Hij heeft tot 1 september de tijd om zich te oriënteren op deze 'zware opgave', zoals hij zijn taak zelf noemde op BNR Nieuwsradio. Wat staat hem te wachten? En hoe gaat hij de crisis bij de krant bezweren?

Paul Jansen.Beeld anp

Al maanden is het onrustig bij De Telegraaf. De directie wil reorganiseren na teleurstellende resultaten de laatste jaren. Zoals bijna alle kranten heeft De Telegraaf te kampen met een oplagedaling en kelderende reclame-inkomsten, maar aan de Basisweg gaat de krimp relatief harder.

Onder Sjuul Paradijs werd weinig geïnnoveerd. Toen de redactie in opstand kwam tegen een plan van de directie waarbij de onafhankelijkheid van de krant in het geding zou komen, werd Paradijs het slachtoffer van de spanningen. Beide kampen schakelden advocaten in en het wantrouwen sloeg een kloof tussen redactie en directie.

Die kloof moet Paul Jansen nu overbruggen. Hij lijkt de juiste man voor deze taak; alle partijen - redactie(raad), directie, drukkers en de zittende hoofdredactie - kunnen met hem overweg. Maar het is de vraag hoe populair hij blijft als hij bezuinigingen gaat doorvoeren en enkele tientallen redacteuren ontslaat.

Sjuul Paradijs.Beeld anp

Optimisme

Bij elke reorganisatie kwamen redactie en drukkers tot nu toe in opstand. Er werd zelfs gedreigd met stakingen en rechtszaken. De Telegraaf is een logge tanker met veel oog voor de eigen bemanning. Dat is lastig vol te houden. Jansen is afhankelijk van hoe goed hij zijn beleid intern kan uitleggen. Tot dusver werd de redactie vooral in het ongewisse gehouden, wat tot grote ergernissen en lichte paniek leidde.

Extern kan Jansen in elk geval zijn mannetje staan. De laatste jaren trad hij als commentator al vaker naar voren dan Paradijs, die de media liefst zo summier mogelijk te woord stond. Jansen schoof vaak aan in talkshows, presenteerde WNL op Zondag en groeide uit tot boegbeeld van De Telegraaf.

Tegen de Volkskrant wil hij tot zijn aanstelling nog niets zeggen over zijn plannen, maar op BNR Nieuwsradio onthulde hij al een klein deel van zijn visie. Het optimisme moet terug in de krant, vindt Jansen. 'Wij willen geen rechtse azijnbode zijn.' De Telegraaf wil 'brutaal zijn' en blijft 'graag agenderen', zei Jansen, maar dan wel met een glimlach.

Dat zou kunnen betekenen dat De Telegraaf opschuift richting AD, ook een grote publiekskrant die het beter doet dan de krant van wakker Nederland, en die bovendien minder schreeuwerig en rellerig is. Campagnejournalistiek blijft, beloofde Jansen, maar dan 'meer op inhoud en minder op vorm'.

Wij willen geen rechtse azijnbode zijn
Paul Jansen

Halfjaarcijfers

De abonnementsinkomsten van de Telegraaf Media Groep (TMG) daalden het afgelopen half jaar met 3,8 miljoen euro naar 129,8 miljoen euro. Ook de advertentie-inkomsten slonken flink: er werd 13,4 miljoen euro minder verdiend dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling van ruim 15 procent.

Dit bleek uit de halfjaarcijfers die TMG vrijdag presenteerde. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 3,2 miljoen euro tot 19 miljoen euro totaal, de totale omzet met 8 procent tot 237 miljoen euro. Er is 2,5 miljoen euro verlies geleden, mede door een afwaardering van de drukpersen van 6,9 miljoen euro.

Het uitgeefconcern, waaronder onder meer De Telegraaf, Metro, Sky Radio, GeenStijl, Keesing en Relatieplanet.nl vallen, wil meer op internet inzetten en bundelt de digitale kennis in de nieuwe tak TMG Digital. Onlangs kondigde TMG aan drie van de zeven drukkerijen te sluiten. Het concern is nog op zoek naar een externe partij om het eigen drukwerk uit te besteden.

Goed ingevoerde netwerker

Er mag onder geen beding worden getornd aan de journalistieke onafhankelijkheid van de krant, zei Jansen. Hoewel de directie ontkent dat de plannen er ooit waren, was de redactie bang dat de submerken van De Telegraaf - onder meer Vrouw, Privé en Telesport - zouden worden verzelfstandigd om hun commerciële potentieel verder uit te kunnen melken.

'We willen onze content via meer distributiekanalen verspreiden', zegt Geert-Jan van der Snoek, bestuursvoorzitter van de Telegraaf Media Groep (TMG). 'De redactie van Vrouw moet bedenken: hoe kan ik een groter publiek bereiken? Dat kan ook buiten de krant. En als Jaap de Groot van Telesport meer met video wil doen op een eindtoernooi dan is dat mogelijk.'

Die uitbreidingen betekenen niet dat Jansen minder bevoegdheid heeft over de submerken, beweert Van der Snoek. Jansen wordt net als Paradijs hoofdredacteur van alle onderliggende titels en titulair directeur van De Telegraaf.

In Den Haag heeft Jansen bewezen een goed ingevoerde netwerker te zijn. In 2010 werd hij door collega's uitgeroepen tot beste duider van het Binnenhof. Als chef van de politieke redactie zou hij veeleisend, ongeduldig en opvliegend geweest zijn. Als hoofdredacteur moet hij slagvaardig, diplomatiek en innovatief zijn. Dat mag je, inderdaad, een 'zware opgave' noemen.

Goed ingevoerde netwerker
Beeld anp