anpc.ro
ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORILOR
Telefonul consumatorului
0219551

AcasaCOMUNICAREComunicate de presa
45 de amenzi aplicate, până în acest moment, în urma controalelor ANPC la Dragonul Roșu
26-11-2021
În perioada 17-22.11.2021, s-a desfășurat o amplă acțiune de control conjugată a Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploiești, CRPC Centru Brașov, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în complexul en-gros Dragonul Roșu. 
 
Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, la aceasta luând parte și reprezentanți ai Secției de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov. 
 
Din cei 53 de operatori economici controlați, care activau în diverse domenii comerciale (confecții textile, jucării, cosmetice, produse electrice), până în acest moment s-au finalizat verificările la 28 dintre aceștia. 
 
Comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, 45 amenzi contravenționale, în valoare de 274.000 lei și 7 avertismente.  
 
Ca urmare a acestei acțiuni, au fost menținute măsurile speciale, respectiv:
- interzicerea introducerii pe piață a produselor neconforme (suspiciune de a fi contrafăcute), prin sigilarea standurilor, în cazul a 24 operatori economici, 13 dintre aceștia aflându-se deja în cercetări, pe aceeași temă, de către polițiștii de la SICE. 
 
Dintre cele mai importante abateri constatate, menționăm:
• deficiențe de informare a consumatorilor, 
• lipsa afișării certificatului de înregistrare al companiei, 
• lipsa instrucțiunilor de utilizare și întreținere, precum și a informatiilor de siguranță în limba română, de pe etichete,
• lipsa declarației de conformitate a produselor, 
• lipsa oferirii certificatelor de garanție pentru produse, 
• lipsa afișării prețurilor
• lipsa documentelor de proveniență a mărfii comercializate
• comercializarea unor jucării notificate pe Sistemull de alertă al UE - RAPEX, 
• comercializarea unor produse potențial periculoase sau contrafăcute.
 
"ANPC supraveghează cu atenție, în permanență,  piața pentru a se asigura că operatorii economici respectă legea, în ceea ce privește relația lor comercială ciu consumatorii. Suntem vigilenți și nu tolerăm nici o abatere. Consumatorul trebuie respectat, iar noi ne aflăm în slujba lui. " – Mihai Culeafă, Președinte ANPC. 

Biroul de presă
26.11.2021
 
ANPC Junior

Toate drepturile rezervate ANPC
This website has exceeded the CookieHub free page view limit