Cumhurbaskani Erdogan, Avrupa Birligi Konseyi Baskani Michel Ile Telefonda Görüstü

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel ile bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Görüsmede, Türkiye-AB iliskilerini gelistirecek hususlar ile Afganistan’daki gelismeler ve göç meselesi basta olmak üzere bölgesel konular ele alindi.

Cumhurbaskani Erdogan, Avrupa Birligi Konseyi Baskani Michel Ile Telefonda Görüstü


Cumhurbaskani Erdogan, görüsmede, AB’nin Dijital Covid-19 Sertifikasina Türkiye’yi dahil etme kararindan memnuniyet duydugunu ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin yeniden baslatilmasina, Gümrük Birligi’nin güncellenmesine ve vize serbestisi basta olmak üzere 18 Mart Mutabakati’nin bir bütün olarak hayata geçirilmesine yönelik beklentisini yineledi. Afganistan’daki son gelismelerin Türkiye’nin savunma ve güvenlik alaninda Avrupa Birligi’nin PESCO projesinde yer almasinin önemini ortaya koydugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin mevcut önceliginin Afganistan’in sürdürülebilir baris ve istikrara kavusmasinin yani sira bu ülkedeki vatandaslarinin tahliyesi oldugunu dile getirdi.

Birçok Avrupa ülkesinin tahliyeye yönelik destek taleplerini de karsiladiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Afganistan’da düzenin saglanmasi ve Kabil Havaalani’nin saglikli sekilde isletilmesi noktasinda Türk askerinin olaganüstü çaba sergiledigine dikkati çekti. Cumhurbaskani Erdogan, Afganistan’da yumusak bir geçis olmasini temenni ettiklerini belirterek, gerekli tedbirler alinmazsa Afganistan kökenli göç baskisinin daha da artacagini, bunun da bütün ülkeler için ciddi bir meydan okuma teskil edecegini söyledi.



AB’nin Afgan halkina Afganistan’da ve Afganistan’a komsu ülkelerde, özellikle Iran’da yardim etmesi gerektigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, halihazirda 5 milyon siginmaciya ev sahipligi yapan Türkiye’nin ilave bir göç yükünü kaldiramayacagini vurguladi.

AB’nin Afganistan misyonu için çalisan yerel personelin Türkiye’ye kabul edilmesi konusunda talep aldiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, üye ülkelerin kendilerine hizmet vermis, güç durumdaki insanlarin yalnizca küçük bir kismina kapilarini açtiklarini; bu tür sembolik adimlarla meselenin üstesinden gelinemeyecegini ve Türkiye’nin üçüncü ülkelerin uluslararasi sorumluluklarini üstlenmesinin beklenemeyecegini ifade etti.



Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin aday ülke oldugu hatirda tutularak kapsamli, içerikli ve samimi bir is birligi tesis edilmesi gerektiginin altini çizdi.

(Beyza Cömert/IHA)
Kaynak: İHA