Уикипедия
Начална страница
Новини
Уикипедия ви поздравява с настъпилите празници и ви пожелава една изпълнена с надежда и оптимизъм 2022 година, в която вярата в силата на знанията, в образованието и науката и във вътрешния ни стремеж към прогрес и благоденствие за всяко човешко същество ще помогне животът на всички ни да бъде по-добър, по-светъл и по-радостен!

И не забравяйте:
        ВИЕ сте тези, които създават Уикипедия!

Не е нужно (но и не пречи) да сте белобрад професор, за да пишете в Уикипедия. Напротив, енциклопедията ви насърчава да бъдете смели! Достатъчно е да сте добросъвестни и безпристрастни, да следвате правилата, да сте добронамерени към другите и – най-важното – да имате желание да бъдете полезни на хората около вас!
Ако забележите грешки в статиите – дори само правописни или граматически – не се колебайте да ги поправите! Добавяйте и нова информация, като само не забравяйте да цитирате за нея благонадеждни източници! Може дори да опитате да създадете нова статия с помощта на Вълшебника – стига темата да е значима за Уикипедия!
» Рождество Христово
» Нова година
» 2022
По-рано в новините: Уикипедия се прощава със Спасимир Пилев
Статия на седмицата
Националният отбор по футбол на Австрия представлява Австрия в международните футболни състезания. От януари 2006 треньор на отбора е Йозеф Хикерсбергер, а домакинствата се играят на стадион Ернст Хапел във Виена (кръстен на Ернст Хапел).
Първия си официален мач австрийският национален отбор по футбол изиграва през 1902 година срещу Унгария, а първите си по-сериозни успехи отборът постига през 30-те години под ръководството на Хуго Майзъл: На 16 май1931 година нанася за пръв път поражение на Шотландия на европейска земя. Следващият успех на тима е спечелването на трето място на Световното първенство по футбол през 1954. Последната изява на отбора на голям международен турнир е на Световното първенство през 1998 година във Франция, а за Европейското първенство през 2008 получава автоматично място като домакин, заедно с Швейцария.
Футболът навлиза в Австрия през 90-те години на 19 век от Англия. Двата най-стари австрийски футболни клуба, Крикетер и Виена, провеждат първия футболен мач на място, наречено Дьолингер Кугерлвийзе. За развитието на футбола във Виена по това време грижи полага Марк Никълсън, английски национален състезател. На 18 декември1898 година той организира мач между „Виенските Англичани“ и Виенчани в Пратера. „Австрия“ играе с бели фланелки и черни гащета – тези цветове по-късно стават и цветове на националния отбор. Първият двубой на Австрия срещу чуждестранен противник се състои на 8 април 1901 срещу сборен отбор от Швейцария. Този мач се приема и от двете федерации за неофициален. Организацията поема създаденият една година по-рано Австрийски футболен съюз, предшественик на сегашната Австрийска футболна асоциация, чийто основател и пръв президент е Марк Никълсън. Отборът на Австрия, който излиза срещу швейцарците, е съставен от играчи на големите виенски отбори Виена, Крикетер и ВАК (Виенер Атлетикспорт Клуб). още »
Още избрани статии
Знаете ли
… кой е най-успешният албум на гръндж група Nirvana?

Картинка на деня
Брезова пореста гъба в естествена среда
На 21 януари през…

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.

Език
Вижте историята на тази страница.
Съдържанието е достъпно под условията на лиценза CC BY-SA 3.0, освен ако не е посочено друго.
Поверителност
Условия за ползване

Настолна
НачалоСлучайна Наблизо Влизане Настройки Направете дарениеЗа контакт с УикипедияПредупреждение