Vlaanderen
Zoek in:Alle bibliotheken
Geavanceerd zoeken
Boek
Nederlands
Andere formaten
De jongens van Nickel : roman
Colson Whitehead (auteur), Harm Damsma(vertaler), Niek Miedema (vertaler)
+1
Zet op lijst
Genre:
Historische literatuur, Romans
Inhoud
Details
Bekroningen
Op een tuchtschool in het Diepe Zuiden van Amerika worden, terwijl de burgerrechten voor zwarten zijn ingevoerd, vooral de zwarte leerlingen mishandeld en zelfs vermoord.
Onderwerp
Racisme ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten, Gevangenissen ; Verenigde Staten, Seksueel geweld
Andere formaten:
E-boek
Toegankelijke formaten:
Braille
Daisy
Andere talen:
Engels
Frans
Turks
Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken
Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken
Zoek bibliotheek
Alle bibliotheken
Locatie
Toon enkel indien nu open

Toon enkel indien beschikbaar


Besprekingen
De Standaard
De Volkskrant
Humo
NBD Biblion
Wreed en wereldvreemd
Kathy Mathys, 05 juli 2019
Roman. De jongens van Nickel, de nieuwe roman van Colson Whitehead, is minstens zo sterk als zijn met prijzen overladen De ondergrondse spoorweg.
De verontwaardiging ritselde door mijn lijf tijdens het lezen van dit krachtige boek over een tuchtschool voor blanke en zwarte jongens. Nickel is de fictieve naam voor de Dozier School for Boys in Florida. In 2014 hoorde de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead voor het eerst over deze school waar de directie een ziekelijk beleid voerde, voor zover je van een beleid kan spreken. Wrede willekeur droegen de leraren en opzichters blijkbaar het hoogst in het vaandel.
Whitehead kiest heel slim voor een verteller die alles overziet en die bericht over heden, toekomst en verleden. Hij houdt afstand zonder dat zijn verhaal aan intimiteit inboet.
Het verhaal begint in het heden: samen met een groep archeologen arriveren we op het kerkhof van de tuchtschool. Een van de wetenschappers ontdekt een officieuze begraafplaats waar ze de stukgeslagen beenderen van leerlingen opgraaft. Vervolgens verlaten we de school en keren we terug naar de vroege jaren 60. We lopen mee met Elwood…
Lees verder
Over Colson Whitehead
CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone
Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.
Biografie, werk
Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.
In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …
Lees verder op Wikipedia
Werk van Colson Whitehead in de bib
Suggesties
Colson Whitehead
Harm Damsma
Niek Miedema
Bekijk de volledige lijst
Bekijk de volledige lijst
Bekijk de volledige lijst
Deel deze pagina
Home
Vlaamse catalogus bouwt mee aan het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken
Gebruiksvoorwaarden
Privacyverklaring
Toegankelijkheid
Cookies
Deze website is mogelijk gemaakt door
Aanmelden bij Mijn BibliotheekHomeDigitale collectiesActiviteitenInspirerenBibliondatabankenZoek een bibMijn lokale bibContactHelpnlfren
HomeZoekresultaten