Kirjasto lyhyesti

Helsingin yliopiston kirjasto toimii yliopiston neljällä kampuksella ja verkossa.

Toimintaa johtaa ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen. Johtokunnan puheenjohtajana toimii vararehtori Sari Lindblom.

Helsingin yliopiston kirjasto syntyi vuonna 2010, kun Helsingin yliopiston kampuskirjastot, tiedekuntakirjastot ja Opiskelijakirjasto liitettiin yhteen.

Kirjasto tarjoaa asiakkailleen kattavat monitieteiset painetut ja digitaaliset kokoelmat. Elektroniset aineistot ovat kaikkien asiakkaiden käytettävissä kirjastojen tiloissa ja yliopistolaisilla myös verkon kautta missä tahansa.

Pääkirjaston tiloissa toimii American Resource Center.

Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla ja lainausoikeus yli 15-vuotiailla pysyvästi Suomessa asuvilla henkilöillä.

Pääkirjoitus

Toimintavuosi 2019 oli kirjastolle erinomainen. Teimme entistä enemmän yhteistyötä – niin yliopiston sisällä, kansallisesti kuin kansainvälisestikin – ja tuloksia syntyi.

Merkittävimmät edistysaskeleet otimme avoimen julkaisemisen palveluiden kehittämisessä. Helsinki University Press, Helda Open Books ja Editori ovat esimerkkejä vuoden 2019 aikana käyttöön otetuista palveluista, joilla tulee olemaan kysyntää myös vastaisuudessa. Ne ovat raikas tuulahdus sellaisesta tieteellisen julkaisemisen tulevaisuudesta, jossa suurten tiedekustantajien voittomarginaali on kaventunut, poikkitieteinen keskustelu on vilkasta ja avoimien julkaisumuotojen monimuotoisuus kukkii.

Jatka lukemista ”Pääkirjoitus”

Avoin tiedekustantamo osaksi kirjastoa

Monet yliopistokirjastot ovat viime vuosina perustaneet omia avoimia tiedekustantamoja. Myös Helsinki University Press (HUP) on osa tätä ilmiötä, joka on syntynyt tarpeesta avata tutkimustietoa kaikkien saataville ilman maksumuureja. Tiedekustantamisen valtaa halutaan siirtää pois kaupallisilta toimijoilta. Työ Helsinki University Pressin perustamiseksi käynnistyi vuonna 2017, ja vuonna 2019 kustantamo vakiintui osaksi Helsingin yliopiston kirjastoa.

Jatka lukemista ”Avoin tiedekustantamo osaksi kirjastoa”

Avainlukuja

Jatka lukemista ”Avainlukuja”