Военен хеликоптер е паднал в района на авиобаза Крумово край Пловдив. Двама военнослужещи са загинали при катастрофата, а един е пострадал. Инцидентът е станал около 20.30 часа в понеделник, съобщиха от Министерството на отбраната.
 
Екипажът, състоящ се от трима военнослужещи, е изпълнявал тренировъчен полет с военнотранспортния вертолет Ми-17 с борден номер 417. По неизяснени засега причини хеликоптерът e падал от около 50 метра височина в района на авиобаза Крумово. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. 
 
Разкриха още подробности около катастрофата с военния хеликоптер

Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа.
 
По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че са загинали командирът на екипажа и помощник-пилотът. Техните имена са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Двамата са опитни пилоти. 
 
Какво е състоянието на пострадалия техник при катастрофата на вертолет Ми-17?

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, е пострадал и е откаран в болница. Той е успял сам да се измъкне от машината. Мъжът е приет за лечение в Университетската болница в Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му.
 

От военното министерство съобщават, че по случая се води разследване, а експертна комисия ще се произвесе за причините за катастрофата в срок от 30 дни.

След полунощ министърът на отбраната Красимир Кракачанов, ген. Петьо Мирчев - зам.-командир на ВВС, генерал Борислав Сертов - директор на Военна полиция, и бригаден генерал Димитър Иванов - командир на 24-та база, дадоха брифинг след близо двучасово съвещание в авиобазата. Там беше и ген. Андрей Боцев - началник на отбраната.

Министър Каракачанов каза, че е рано да се говори още за причината за катастрофата. Той допълни, че при тези условия най-вероятно става дума за техническа неизправност. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента", обясни ген. Борислав Сертов. 

Борисов разговаря с Каракачанов след падането на вертолета Ми-17 край авиобаза Крумово

В разговор с министъра на отбраната премиерът Бойко Борисов е наредил да бъде информиран своевременно за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента. 

Разбилият се вертолет е 30-годишен, през 2016 година е минал основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. След като той излезе от строя, авиобазата вече няма нито един действат хеликоптер Ми-17. Падналата машна бе единственият ни действащ военно-транспортен хеликоптер, пригоден за гасене на големи горски пожари. Участвал е в не една подобна операция.
 
Гражданското летище на Пловдив работеше нормално, като успешно се приземи редовният полет от Лондон.
 

На 9 юни миналата година военен хеликоптер „Пантер“ с командир капитан Георги Анастасов падна в Черно море по време на тактическо учение на 7 мили източно от устието на река Камчия. Капитан Анастасов загина. При инцидента пострадаха двама - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов. От доклада на военното министерство стана ясно, че причината за катастрофата е рискована маневра на пилота. Тогава министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдеще.