ویکی‌پدیا:درخواست‌های مدیر شدن

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

درخواست مدیر شدن فرآیندی است که اجتماع ویکی‌پدیا طی آن تصمیم می‌گیرد که چه کسانی دارای اختیارات مدیریتی باشند. مدیران، کاربرانی هستند که از دسترسی فنی بیشتری برای پشتیبانی فعالیت‌های ویکی‌پدیا برخوردارند. ممکن است کاربری، خودش نامزدی خودش را برای مدیریت اعلام کند و یا دیگران او را نامزد کرده باشند.

لطفاً قبل از اعلام نامزدی صفحه‌های ویکی‌پدیا:توصیه‌هایی برای نامزدان مدیریت، ویکی‌پدیا:راهنمای عملکرد مدیران و ویکی‌پدیا:راهنمای درخواست‌های مدیر شدن را بخوانید.

لطفاً قبل از نظر دادن در نظرخواهی‌ها، صفحهٔ ویکی‌پدیا:استدلال‌هایی که باید در نظرخواهی‌های مدیریت از آن‌ها پرهیز کرد را بخوانید.

مدیران فعلی | بایگانی درخواست‌های موفق | بایگانی درخواست‌های ناموفق

دربارهٔ درخواست‌های مدیر شدن

جامعهٔ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا دسترسی مدیریتی را به کاربران معتمد می‌دهد: بنابراین نامزدها باید به اندازهٔ کافی در ویکی‌پدیا سابقه داشته باشند تا کاربران بتوانند تعیین کنند که قابل اعتماد هستند یا خیر. از مدیران انتظار می‌رود در برخورد با دیگران معیارهای بالاتری داشته باشند، چرا که کاربران دیگر اغلب برای کمک و راهنمایی به مدیران مراجعه می‌کنند.

معیارهای نامزد شدن

برای نامزد شدن، علاوه بر داشتن حساب کاربری باید حداقل ۱۰۰۰ ویرایش در ویکی‌پدیای فارسی داشته‌باشید[۱] اعتماد مشارکت‌کنندگان دیگر را جلب کنید. جامعهٔ ویکی‌پدیانویسان، در نامزدها به دنبال ویژگی‌های متنوعی می‌گردند و هر کسی هم نظر خودش را دارد. برای این که ببینید جامعهٔ ویکی‌پدیا چه انتظاراتی از نامزدها دارد، به بایگانی ویکی‌پدیا:نامزدهای موفق مدیر شدن و ویکی‌پدیا:نامزدهای ناموفق مدیر شدن مراجعه کنید.

فرایند تصمیم‌گیری

هر کاربری می‌تواند خودش یا کاربر دیگری را که حساب کاربری داشته باشد نامزد مدیریت کند. کاربران می‌توانند خودشان را هم نامزد کنند. بررسی درخواست نامزدی هر کاربر توسط جامعهٔ مشارکت‌کنندگان در ویکی‌پدیا، از زمانی که کاربری نامزدی‌اش را اعلام می‌کند، دو هفته طول می‌کشد (در ویکی‌پدیای انگلیسی این زمان هفت روز است). در این مدت، دیگر کاربران نظر می‌دهند، سؤال می‌پرسند و در این مورد بحث می‌کنند. در پایان زمان تعیین شده، یکی از دیوانسالاران بحث را مرور می‌کنند تا ببینند در این مورد اجماع وجود دارد یا خیر.

دیوانسالاران می‌توانند در صورتی که ارتقای دسترسی نامحتمل باشد و فایده‌ای در ادامه دادن بحث وجود نداشته باشد، به تشخیص خودشان نامزدی‌ها را زودتر از موعد پایان دهند. تنها دیوانسالاران مجازند تشخیص دهند که نامزدی موفق بوده است، اما کاربران باسابقهٔ خارج از بحث هم مجازند درخواستی را که امکان موفق شدن ندارد، جمع‌بندی کنند؛ لطفاً بحث‌هایی را که خودتان در آنها شرکت کرده‌اید، جمع‌بندی نکنید. در صورت نپذیرفتن نامزدی یا انصراف نیز کاربران غیر دیوانسالار می‌توانند بحث را ببندند، ولی لازم است حتماً برای نامزد پیغام بگذارند، و در صورت لزوم درخواست را به درخواست‌های ناموفق اضافه کنند.

در شرایط خاص، دیوانسالاران می‌توانند مدت درخواست را به بیش از دو هفته تمدید کنند و یا آن را از نو شروع کنند تا بودن یا نبودن اجماع واضح‌تر شود. اگر نامزدی شما ناموفق بود، لطفاً قبل از اعلام مجدد نامزدی یا پذیرفتن پیشنهاد نامزدی مدت مناسبی صبر کنید.

اعلام نظر

هریک از کاربران ویکی‌پدیا که دارای حساب کاربری باشد، می‌تواند نظر موافق، مخالف، یا ممتنع بدهد. خود نامزد هم مجاز است به نظر دیگران پاسخ دهد. اگر احتمال تقلب باشد ممکن است بعضی نظرها در نظر گرفته نشوند؛ مثلاً نظر کاربران خیلی جدید (در ویکی‌پدیای فارسی، معیارِ سنتیِ جدید بودن «داشتن مشارکت مفید در مقالات قبل از آغاز نامزدی» بوده است)، حساب‌های زاپاس، و مانند آن. لطفاً نظر خود را با شرح کوتاهی از دلایلتان اعلام کنید. اگر دلایل خود را با مستندات کافی اعلام کنید، نظر شما تأثیر بیشتری خواهد داشت.

هر ویکی‌پدیانویسی، از جمله کاربرانی که حساب کاربری ندارند و/یا با حساب کاربری خود به سیستم وارد نشده‌اند، می‌تواند در بخش نظرها شرکت کنند یا سؤالی بپرسند. همیشه در نوشته‌هایتان با دیگران با احترام برخورد کنید. ضمناً استدلال‌هایی که باید در نظرخواهی‌های مدیریت از آن‌ها پرهیز کرد را به خاطر داشته باشید و سعی کنید نظری سازنده بدهید.

نامزد شدن

اگر کسی کاربری را نامزدِ مدیریت کند، این پیشنهاد باید بوسیله آن کاربر پذیرفته شود؛ بنابراین اگر می‌خواهید کسی را نامزدِ مدیریت کنید، قبل از آنکه برایش صفحه نامزدی بسازید، با او مشورت کنید و اگر قبول کرد، پس از این که صفحه نامزدی را ساختید، از او بخواهید پذیرفتن نامزدی را در اعلام و امضا کند. قسمت نام_کاربری را با نام کاربری خودتان یا کسی که نامزدش می‌کنید جایگزین کنید، سپس آن صفحه را در قسمت پایین همین صفحه جایگذاری کنید (با دستور {{ویکی‌پدیا:درخواست‌های مدیر شدن/نام_کاربری}})


سنت درخواست مدیر شدن در ویکی‌پدیای فارسی

در ویکی‌پدیای فارسی مهلت نظرخواهی دوهفته از زمانی است که نامزد مدیریت نامزدی را می‌پذیرد. در صورت صلاحدید دیوانسالاران (مثلاً در صورتی که مخالفی وجود ندارد ولی موافقین هم معدودند)، این مهلت قابل تمدید است. کاربران گمنام (یعنی بدون حساب کاربری)، کاربرانی که بعد از آغاز نامزد کردن ثبت شده‌اند، و کاربرانی که پیش از آغاز نامزد کردن ویرایش‌های مفید در مقالات نداشته‌اند، حق رأی دادن ندارند. اگر مطمئن نیستید حق رأی دارید یا خیر، می‌توانید از یکی از دیوانسالاران یا مدیران بپرسید.

پس از پایان نظرخواهی، به شرطی که بین کاربران اجماع وجود داشته باشد، نامزد مورد نظر مدیر می‌شود. حداقل رأی لازم برای اجماع حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد نظر موافق است. فقط دیوانسالاران مجازند رأی‌گیری را ببندند یا در مورد این که اجماع حاصل شده است یا خیر داوری کنند.

نظرخواهی‌های فعلی

زمان حاضر ۲۸ مارس ۲۰۲۴، ساعت ‏۱۵:۱۱ (وقت گرینویچ)

میانگیر صفحه خالی شود.

درخواست دیوان‌سالار شدن

دیوانسالاران، مدیرانی هستند که اختیار ارتقای یک کاربر به مدیر یا دیوانسالار را دارند (براساس رأی و تصمیم کاربران). آنها همچنین می‌توانند نام کاربری هر کاربری را تغییر دهند.

فرایند انتخاب دیوانسالاران مشابه انتخاب مدیران است، ولی تنها با درخواست صورت می‌گیرد. سطح انتظار برای ارتقا به دیوانسالاری بالاتر از ارتقا به مدیریت است (از نظر تعداد آرا، مشارکت کاربران و نامزدان، و توانایی‌های لازم). نامزدان بد نیست قبل از نامزدیِ خود بحثی در مورد نیاز به دیوانسالاران جدید آغاز کنند.

از دیوانسالاران انتظار می‌رود تا اجماع را در شرایط سخت تشخیص دهند و آمادهٔ توضیح دادن تصمیم‌هایشان باشند.

رأی‌گیری‌های سابق در صفحهٔ ویکی‌پدیا:درخواست‌های دیوان‌سالار شدن بایگانی شده‌اند.

نظرخواهی‌های فعلی

پانویس