Opintopsykologien palvelut

Valitsemalla koulutusohjelman saat näkyviin yleisten ohjeiden lisäksi koulutusohjelman mahdolliset omat sisällöt. Avointa yliopistoa koskevissa ohjeissa koulutusohjelmaa ei tarvitse valita.

Opintopsykologit tarjoavat yksilöohjausta ja ryhmiä Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille ja väitöskirjatutkijoille, jotka kaipaavat tukea esimerkiksi motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, stressiin, jaksamiseen, jännittämiseen tai tutkielmien tekoon liittyvissä kysymyksissä. 

Ajankohtaista

Yksilöohjaus kandi- ja maisteriopiskelijoille

Opintopsykologit auttavat yliopiston perustutkinto-opiskelijoita opiskeluun liittyvissä ongelmissa. Jos vastaat kyllä joihinkin alla olevista kysymyksistä, voit varata ajan opintopsykologin ohjaukseen. Ennen yhteydenottoasi tutustu opintopsykologien Opiskelun tueksi -materiaaliin.

  • Motivaatio kateissa?
  • Ajankäytön ongelmia, ei saa aloitettua, keskittyminen vaikeaa?
  • Stressi jäänyt päälle, uupuminen uhkaa?
  • Jännittäminen haittaa opiskelua?
  • Paluu yliopistolle pelottaa?
  • Oppimisvaikeus esteenä?
  • Tutkielma jumissa?
  • Syrjintää tai kiusaamista?

Opintopsykologien pienryhmät

Opintopsykologien pienryhmät on tarkoitettu opiskelijoille, joiden opinnot eivät etene ja jotka kaipaavat lisätukea opiskeluunsa. Kooltaan noin 10 opiskelijan ryhmissä on tietyt teemat ja lähtökohdat. Vakiintuneita opintopsykologien pienryhmiä ovat: 

  • Opiskelukuntoon opiskelijoille, joiden opinnot ovat viivästyneet 
  • Tarkkaavaisuuden haasteita opiskelijoille, joilla on tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia 
  • Kirjoittamisen karikoita opiskelijoille, joilla on ongelmia tutkielmansa kirjoittamisen kanssa 

Pienryhmässä voit huomata, ettet ole yksin opiskeluun liittyvien ongelmiesi kanssa ja saat opintopsykologin ohjauksen lisäksi vertaistukea muilta opiskelijoilta. Ryhmissä tehdään ohjatusti omia opiskelutehtäviä ja opiskelua tukevia harjoituksia, jaetaan kokemuksia sekä kootaan ideoita ja vinkkejä, joista voit kokeilla itsellesi sopivia. Työskentely opintopsykologien pienryhmissä on luottamuksellista.  

Pienryhmiä tarjotaan eri kampuksilla, mutta voit hakea mihin ryhmään tahansa omasta alastasi riippumatta. Voit ilmoittautua ja osallistua vain yhteen pienryhmään kerrallaan. Osallistujat valitaan pienryhmiin ilmoittautumisjärjestyksessä; etusijalla ovat ne opiskelijat, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana pienryhmissä.  

Älä varaa aikaa yksilöohjaukseen, jos hakeudut pienryhmään. Osallistuminen pienryhmään ei sulje pois mahdollisuutta saada yksilöohjausta myöhemmin. 

4. periodissa käynnistyneet opintopsykologien ohjaamat pienryhmät ovat täynnä. Tietoa tulevista ryhmistä voi seurata Opiskelukykyä ja urasuunnittelua tukevat ryhmät -sivulta.

Yksilöohjaus väitöskirjatutkijoille

Opintopsykologien yksilöohjausta on tarjolla myös Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijoille. Ohjaus on suunnattu erityisesti apurahalla tai muulla ulkopuolisella rahoituksella väitöskirjaa tekeville. 

Jos olet työsuhteessa yliopistoon, hakeudu ensisijaisesti työterveyshuollon palveluihin. Lisää tietoa työterveyshuollosta löydät Flammasta

Opintopsykologi tarjoaa tohtoriohjelmien ulkopuolisen näkökulman esimerkiksi seuraavissa tohtorikoulutukseen liittyvissä haasteissa:

  • stressi
  • motivaatio-ongelmat
  • prokrastinaatio
  • opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen
  • haasteet väitöskirjan ohjaukseen liittyen.  

Varaa aika yksilöohjaukseen ajanvarauksesta. Varmista, että valitset pudotusvalikosta väitöskirjatutkijoita varten tarjotun ajan. Uusia aikoja lisätään ajanvaraukseen keskiviikkoisin.

Yksilöohjauksen käytännöt

Ohjeet ajanvaraukseen ja ohjausajan peruuttamiseen

  1. Katso vapaana olevat ajat kirjautumalla ajanvarausjärjestelmään. Voit varata ajan kenelle tahansa opintopsykologille, jolla on vapaa aika. Kandi- tai maisteriopiskelija ei voi kuitenkaan varata väitöskirjatutkijoille varattua aikaa eikä päinvastoin. 
  2. Jos et löydä vapaata aikaa, palaa katsomaan kalenteria uudelleen myöhemmin. Yksilöohjausaikoja syötetään järjestelmään viikoittain, pääsääntöisesti keskiviikkoisin klo 9–12. Peruutusaikoja voi tulla muulloinkin. 
  3. Anna toimiva sähköpostiosoite, kun varaat ajan. Saat sähköpostiin varausvahvistuksen ja ohjeet. Saat varauksestasi myös tekstiviestivahvistuksen. Jos et saa vahvistuksia, ota yhteys opintopsykologiin. Yhteystiedot löydät henkilöhausta hakusanalla opintopsykologi.
  4. Jos joudut peruuttamaan ajanvarauksesta varaamasi ajan, tee se mahdollisimman hyvissä ajoin. Saamasi sähköpostilinkin kautta voit peruuttaa ajan viimeistään vuorokautta ennen tapaamista. Sen jälkeen linkki sulkeutuu ja peruutus on tehtävä lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologille.
  5. Jos olet jo tavannut opintopsykologin ja sopinut seuraavan ajan hänen kanssaan, peruuta aika lähettämällä tekstiviesti suoraan opintopsykologillesi. Opintopsykologien yhteystiedot löydät henkilöhausta hakusanalla opintopsykologi.
  6. Etukäteen peruuttamasi ajan voit käyttää myöhemmin. Peruuttamaton aika lasketaan käytetyksi ohjauskerraksi.

Lisätietoa yksilöohjauksesta

Yksilöohjauksen tavoitteena on lisätä opiskelusi mielekkyyttä, sujuvoittaa opiskeluasi ja lisätä itseymmärrystäsi. Ohjauksessa tarkastelemme yhteistyössä toimintaasi, ajatuksiasi, kokemuksiasi ja tunteitasi. Vastaanotolla ja niiden välillä voidaan kokeilla uusia toimintatapoja ja harjoitella taitoja. Opintopsykologi on vaitiolovelvollinen ja ei ilman opiskelijan lupaa kerro tätä koskevia tietoja ulkopuolisille.

Ohjauskertoja on 1–5, ja tapaamisten määrä sovitaan aina yhdessä opiskelijan kanssa. Mahdolliset jatkotapaamiset (2–5) sovitaan ensimmäisessä tapaamisessa. Ohjaustapaamisen pituus on 45–60 minuuttia.

Opintopsykologit tarjoavat ensisijaisesti lähiohjausta. Etäohjauksissa on käytössä suojattu ja turvatarkastettu etäyhteys. Etäyhteys edellyttää vahvaa tunnistautumista ja kirjautumista Connect-palveluun, josta saat ohjeen sähköpostitse. Ajanvarauksen yhteydessä voit toivoa ohjausta myös puhelimitse tai chatilla.

Vastaanottotilat ja opintopsykologit

Vastaanottotilat

Keskustakampus Kaisa-talo: Fabianinkatu 30, 4. krs, Kaisa-talon ohjaustilat

Keskustakampus Kruununhaka (Soc & kom): Snellmaninkatu 12, 3. krs. huone 331, käynti Yrjö Koskisen kadun puolelta

Kumpula: Exactum (huone D128) kartta (pdf)

Meilahti: Haartmaninkatu 3, Hyvinvointitoimijoiden tila (huone B111)

Meilahti: Tukholmankatu 8, Biomedicum 2B (huone 113)

Viikki: Infokeskus Korona, Viikinkaari 11, 2. krs, huone 2043

Opintopsykologit

Opintopsykologien palveluosoite on opintopsykologi@helsinki.fi. Palveluosoitteen kautta ei voi varata aikoja ohjaukseen.

Mira Aaltonen (lääketieteellinen & kasvatustieteellinen tiedekunta)

Johanna Björklund (ruotsinkieliset koulutusohjelmat, Soc&kom, kasvatustieteellinen tiedekunta)

Fanny Hedenborg (vapaalla lukuvuoden 2023–2024)

Seppo Hiltunen (farmasian & oikeustieteellinen tiedekunta)

Mónica Iriarte-Luttjohan (humanistinen & valtiotieteellinen tiedekunta)

Emma Vilppo (matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta)

Jasmin Kurkaa-Kivelä (bio- ja ympäristötieteellinen, eläinlääketieteellinen & maatalous-metsätieteellinen tiedekunta)

Anu Lehtinen (tiiminvetäjä, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, yksilölliset järjestelyt)

Johanna Mikkonen (väitöskirjatutkijat, yksilölliset järjestelyt) 

Janna Pöntinen (teologinen & humanistinen tiedekunta)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Millaisissa asioissa voin ottaa yhteyttä opintopsykologiin? Mitä opintopsykologin vastaanotolla tapahtuu? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tietosuojakäytännöt

Helsingin yliopiston opintopsykologitoiminnassa noudatetaan turvallisia tietosuojakäytäntöjä. Lue lisää opintopsykologien tietosuojakäytännöistä.