פורטל:מלחמת העולם הראשונה

מלחמת חפירות, ממאפייניה הבולטים של מלחמת העולם הראשונה
מלחמת חפירות, ממאפייניה הבולטים של מלחמת העולם הראשונה

מלחמת העולם הראשונה, או המלחמה הגדולה, הייתה העימות הצבאי הראשון בהיסטוריה שבו השתתפו יותר ממחצית מדינות העולם. המלחמה התחוללה בין השנים 19141918 ובה לחמו אלה כנגד אלה מעצמות המרכז ומדינות ההסכמה על פני חמש זירות עיקריות: אירופה, המזרח התיכון, מזרח אסיה והאוקיינוס השקט, הים התיכון ואפריקה, כשעיקר הלחימה התחולל בחזית המערבית ובחזית המזרחית באירופה.

המלחמה פרצה בעקבות ההתנקשות ביורש העצר האוסטרו-הונגרי, פרנץ פרדיננד, ב-28 ביוני 1914 בסרייבו, והאולטימטום שהציבה בעקבותיה אוסטרו-הונגריה לסרביה, אך למעשה ניתן למנות גורמים רבים שהכשירו את הקרקע לפרוץ מלחמה בסדר גודל כזה. גורמים אלה הובילו את אירופה למצב נפיץ במיוחד, שההתנקשות הביאה לפיצוצו כמלחמת עולם.

במלחמה נעשה לראשונה שימוש בכלי נשק חדשים: טנקים, מטוסי קרב ונשק כימי, וכן החל שימוש נרחב בצוללות. אחד המאפיינים הבולטים של הלחימה, בעיקר בחזית המערבית, היה מלחמת החפירות.

המלחמה הסתיימה בניצחון מדינות ההסכמה, וכתוצאה ממנו חלו שינויים גאופוליטיים ברחבי העולם. מדינות חדשות נוצרו באירופה, גבולותיהן ואופיין של המדינות הקיימות השתנו, הוקם חבר הלאומים, והחלה שיטת המנדטים. מעל 18 מיליון בני אדם נהרגו במלחמה, כמחציתם אזרחים.

למלחמה הייתה השפעה רבה על התרבות ברחבי העולם. ההרג ההמוני וחסר התוחלת היווה בסיס לכתיבת ספרים, שירים ומחזות רבים, וכן ליצירת סרטים ויצירות אמנות אחרות. בני הדור ההוא כינו מלחמה זו בתואר "המלחמה שתשים קץ לכל המלחמות", תואר שהתברר כשגוי, כשרק כ-20 שנה לאחר סיומה פרצה מלחמה עולמית גדולה וקטלנית אף יותר, מלחמת העולם השנייה.
זאב ז'בוטינסקי
זאב ז'בוטינסקי

זאב ולדימיר ז'בוטינסקי (17 באוקטובר 18803 באוגוסט 1940) היה מנהיג ציוני, סופר, משורר, מתרגם ונואם מפורסם. ממחדשי הצבאיות העברית וממקימי הגדוד העברי במסגרת הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה. מכונן הציונות הרוויזיוניסטית; ראש בית"ר, מצביא האצ"ל ונשיא הצה"ר. מגדולי ההוגים היהודים הליברליים בעת החדשה.

ז'בוטינסקי נולד באודסה. בנעוריו נמשך לשירה, ספרות ולימודי שפות והחל לתרגם לרוסית ולפרסם מאמרים פרי עטו. לאחר ניסיון בלימודי משפטים בברן וברומא חזר לעיר הולדתו, ושם כתב טורי עיתונות ופרסם מחזות. בעקבות פרעות נגד יהודים בדובסרי וקישינב ב-1903, התקרב ז'בוטינסקי לחוגים ציוניים ותרגם לרוסית את הפואמה "בעיר ההריגה" של חיים נחמן ביאליק. באותה שנה נבחר כציר לקונגרס הציוני העולמי השישי, בו הצביע נגד תוכנית אוגנדה. בהמשך אותו עשור עסק גם בפעילות הסברה ציונית, שכוונה בעיקר לשינוי יחסה של האימפריה העות'מאנית. ב-1911 הקים עם חבריו הוצאה לאור שפרסמה תרגומים של יצירות מופת לעברית, ביניהן תרגומו לפואמה "העורב". הוא פעל בתקופה זו למען עברות החינוך היהודי.

בתחילת מלחמת העולם הראשונה שימש ככתב וניצל תפקיד זה כדי להגיע לצפון אפריקה. הוא פגש את יוסף טרומפלדור באלכסנדריה, והם פעלו יחד על מנת לשכנע את הבריטים להקים כוח יהודי לוחם. מאמציו נשאו פרי עם הקמת הגדודים העבריים החל מ-1917. עם הגדודים הגיע לארץ ישראל, וב-1920 הקים כוח מגן יהדי בירושלים. בעקבות השתתפותו בהגנה על יהודי העיר נשפט ונאסר על ידי הבריטים. לאחר שחרורו קידם ז'בוטינסקי קו ציוני ניצי, שהתנגד באופן גלוי למדיניות הבריטים והביא לחילוקי דעות בינו לבין ההנהלה הציונית וההסתדרות הציונית. כתביו, כגון "על קיר הברזל", שימשו יסוד להתהוותה של תנועה חדשה בהנהגתו – הציונות הרוויזיוניסטית. בהשפעתו נוסד ב-1923 ארגון בית"ר והוא נחשב לראשו; מ-1925 עמד גם בראש מפלגת ברית הציונים הרוויזיוניסטים, אותה ייסד.

ז'בוטינסקי הנהיג את האצ"ל מראשיתו ב-1931 ועד מותו. בשנות השלושים נוצר קרע עמוק בין התנועה בהנהגתו לבין ההסתדרות הציונית, על אף הניסיון להגיע להסכמות עם בן-גוריון. לאחר הוצאתו להורג של שלמה בן-יוסף ב-1938, החל לקדם ביתר שאת התנגדות למדיניות ההבלגה, תוכנית למרד שיביא להפלת השלטון הבריטי ואת עליית אף על פי. הוא נפטר מהתקף לב בעת ביקור בארצות הברית.


בשנת 1930 עבד במאי הקולנוע לואיס מיילסטון על הסרט "במערב אין כל חדש", המבוסס על ספרו של אריך מריה רמרק ואשר מציג את זוועות מלחמת העולם הראשונה מנקודת הראות של חייל גרמני הנהרג בסופו. מפיקי הסרט, למודי מסורת האסקפיזם ההוליוודית, דרשו ממיילסטון לשכתב את התסריט ולהמציא לו "סוף טוב" בנוסח הוליווד, שיתאים לטעם הקהל האמריקאי. מיילסטון, שמצא את הדרישה כאבסורדית, השיב בסרקזם: "יש לי סוף טוב לסרט. ניתן לגרמנים לנצח!". מיילסטון שמר כמובן על סופו המקורי של הספר, והסרט שביים זיכה אותו בפרס אוסקר לבמאי הטוב ביותר ונחשב עד היום לאחד מסרטי המלחמה הטובים של כל הזמנים.


בירוק מדינות ההסכמה ובכתום מעצמות המרכז

טוען את הלשוניות...

  [ עריכה ]
מדינות ההסכמה הוא שם כולל למדינות שלחמו במלחמת העולם הראשונה נגד מעצמות המרכז והיו הצד המנצח במלחמה. מדינות אלה לא היו מאוגדות מתוקף ברית אחת ויחידה, אלא לחמו במשותף, חלקן מתוקף בריתות חתומות, חלקן מתוקף מלחמה באויב משותף, וחלקן מתוקף תמיכה הדדית.

מקורו של השם "מדינות ההסכמה" בהסכמה המשולשת – ברית צבאית לא-רשמית בין צרפת, רוסיה ובריטניה, אשר כוננה מתוקף ההסכמים הדו-צדדיים בין המדינות והייתה לברית הנגד לברית המשולשת של הקיסרות הגרמנית, האימפריה האוסטרו-הונגרית וממלכת איטליה. השם "ההסכמה המשולשת" נגזר מהשם "ההסכמה הלבבית", שהיה כינויה של הברית בין בריטניה לצרפת משנת 1904.

רשימת מדינות ההסכמה: אורוגוואי - ממלכת איטליה - אנדורה - אקוודור - ארמניה - ארצות הברית - בוליביה - בלגיה ומושבותיה - האימפריה הבריטית ומושבותיה - ברזיל - גואטמלה - האיטי - הונדורס - יוון - האימפריה היפנית - ליבריה - מונטנגרו - ניקרגואה - סיאם - סין - סן מרינו - סרביה - פורטוגל ומושבותיה - פנמה - פרו - צ'כוסלובקיה - צרפת ומושבותיה - קובה - קוסטה ריקה - רומניה - האימפריה הרוסית

  [ עריכה ]
מעצמות המרכז הוא שם כולל לארבע המדינות שלחמו במלחמת העולם הראשונה נגד מדינות ההסכמה, והיו הצד המפסיד במלחמה. ראשיתה של ברית זו בברית בין הקיסרות הגרמנית לאימפריה האוסטרו-הונגרית משנת 1879, שאליה הצטרפה ממלכת איטליה בשנת 1882 ליצירת הברית המשולשת. האימפריה העות'מאנית הצטרפה לברית בסוף שנת 1914, ואילו בולגריה הצטרפה ב-1915. עם פרוץ המלחמה הפרה איטליה את הברית ולא נלחמה לצד גרמניה ואוסטרו-הונגריה, ומשנת 1915 אף נלחמה נגדן לצד מדינות ההסכמה.

השם "מעצמות המרכז" משקף את היותן במרכז הגאוגרפי של אזור הלחימה באירופה - בתווך שבין יריבותיהן ממזרח וממערב: האימפריה הרוסית ממזרח להן, וצרפת והאימפריה הבריטית ממערב להן.

רשימת מעצמות המרכז: האימפריה האוסטרו-הונגרית - בולגריה - הקיסרות הגרמנית ומושבותיה - האימפריה העות'מאנית
#888888
#cccccc

בריתות והסכמים: הסכם לונדון · ברית שלושת הקיסרים · קונגרס ברלין · חוזה סן סטפנו · הברית המשולשת · הברית הצרפתית-רוסית · ההסכמה הלבבית · ההסכמה המשולשת · הסכם סאזונוב-דיאמנדי · הליגה הבלקנית (ברית)

מלחמות ואירועים: מלחמת קרים · מלחמת צרפת–פרוסיה · התקוממות הרצגובינה · המלחמה העות'מאנית-רוסית · מלחמת בולגריה-סרביה · המלחמה העות'מאנית-יוונית · המלחמה האיטלקית-עות'מאנית · מלחמת הבלקן הראשונה · מלחמת הבלקן השנייה
טוען את הלשוניות...
1
#888888
#cccccc

ועידות והסכמים: חוזה ברסט-ליטובסק · ועידת השלום בפריז · חוזה ורסאי · חוזה סן-ז'רמן · חוזה ניי · חוזה טריאנון · הסכם סוור · הסכם לוזאן · הסכם רפאלו תוכנית דוז · הסכם בוקרשט

אירועים: מהפכת נובמבר · חלוקת גרמניה · חלוקת האימפריה העות'מאנית

מדינות שהוקמו: רפובליקת ויימאר · הרפובליקה הפולנית השנייה· ממלכת יוגוסלביה · הרפובליקה האוסטרית הראשונה · צ'כוסלובקיה · הרפובליקה הלמקו-רוסינית · הרפובליקה הקומנצ'ית · המנדט הבריטי · לבנון הגדולה · טורקיה

ג'ורג' החמישי, מלך הממלכה המאוחדת (ג'ורג' פרדריק ארנסט אלברט) (3 ביוני 1865 - 20 בינואר 1936) היה מלך הממלכה המאוחדת החל מ-6 במאי 1910 ועד מותו. ג'ורג' החמישי היה המלך האחרון מבית סקסה-קובורג-גותה, וב-1917 הוא שינה את שם הבית לבית וינדזור בעקבות רצונו להימנע מלהקרא בשם גרמני עקב המלחמה, שם אשר עורר רגשות אנטי-גרמנים בקרב נתיניו הבריטים. המלך גם ויתר על תוארי אצולה גרמניים שהחזיק.

ממלכת בולגריה במלחמת העולם הראשונה לחמה לצד מעצמות המרכז. הרפתקנותו הצבאית של המלך פרדיננד הראשון, אשר הקים צבא מודרני מאומן ומצויד במיטב הציוד הגרמני ושאף להקים מחדש את האימפריה הבולגרית, כבר גבה מבולגריה מחיר כבד, כשהובסה במלחמת הבלקן השנייה. שאיפת הנקם כנגד סרביה, הנמסיס ההיסטורית של הבולגרים, ההבטחות הגרמניות להחזרת השטחים שאבדו, העובדה שסרביה כבר הייתה מותשת ממתקפות אוסטרו הונגריות חוזרות ונשנות, בשילוב הלחץ של הקצונה הצבאית וראש הממשלה המיליטנטים, אשר הקיפו את המלך, הביאו את בולגריה להחלטה לתקוף את סרביה. היה זה הימור מצידו של המלך, אם כי נראה היה לפחות בתחילת הקרבות, שההימור היה מושכל, שכן בחודשים הראשונים ניצחון מעצמות המרכז, נראה כוודאי ונתון רק לשאלת משך הזמן בו הוא יושג. אך, החזית החלה לנטות לרעת הבולגרים, אשר גם פיצלו את כוחם למספר חזיתות, הרומנית, הסרבית והמקדונית. מלחמת ההתשה הארוכה בחזית המקדונית, גרמה לפגיעה מתמשכת בכוח הלוחם ובמורל שלו, האמירה את הוצאות המלחמה והביאה את המשק הבולגרי לכדי קריסה. המלחמה שהחלה בתנופה בולגרית, הסתיימה במפלה צורבת בקרב דוברו פולה, פריצת החזית וסכנה לעצם קיומה של הממלכה, במרד כנגד המלך פרדיננד אשר נאלץ לוותר על כסאו כדי להציל את עצמאות המדינה ובכניעה של יורשו למדינות ההסכמה.

ספרות: אורח נטה ללון - ארבעים הימים של מוסה דאג - בגיהנום של מטה - השגעון הגדול - הקץ לנשק - בית טיבו - במערב אין כל חדש - שבעה עמודי חוכמה - האיש בלא תכונות - ג'וני שב משדה הקרב - החייל האמיץ שווייק - אוגוסט 1914 - מסע אל קצה הלילה - הר הקסמים - יומן המלחמה - המלכה האפריקנית - העולם של אתמול - מארש ראדצקי - הדון השקט - שרה, גיבורת "נילי".

סרטים: איזו מלחמה נפלאה - שחור ולבן בצבעים - הקץ לנשק - הצוקים הלבנים של דובר - אני מאשים - אלופי ההפלות - המקס הכחול - סרג'נט יורק - הקץ לנשק - גליפולי - כנפיים - ג'וני שב משדה הקרב - מלכה אפריקאית - לורנס איש ערב - במערב אין כל חדש (1979) - המלחמה הגדולה - במערב אין כל חדש (1930) - חייו ומותו של קולונל בלימפ - האשליה הגדולה - הכתף שק - שבילי התהילה - הם כבר לא יזדקנו (אנ').

אומנות: דאדא.

שירים:

שירי מלחמת העולם הראשונה.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:
  • ניתן למצוא ערכים חסרים או דורשי הרחבה במיזם המלחמה הגדולה שמתבצע בנושא מלחמת העולם הראשונה.
  • ישנם ערכים שאי אפשר שיישארו במצבם הנוכחי וצריך לעבור עליהם ולתקן אותם בהקדם, ראו מסגרת "ערכים דורשי שיפור".