פורטל:סנקט פטרבורג

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

סנקט פטרבורגרוסית: Санкт-Петербу́рг) היא העיר השנייה בגודלה ברוסיה (אחרי מוסקבה). תושבי העיר מכנים אותה, בקיצור, פטרבורג או פיטר (Питер). העיר נמצאת בצפון-מערב רוסיה, על שפת הים הבלטי, בשפך נהר הנֶבָה.

סנקט פטרבורג היא מרכז תרבותי אירופי חשוב, בעלת מעמד מרכזי כנמל ופתח למסחר עם אירופה. העיר נוסדה במאי 1703 על ידי הצאר פיוטר הגדול כ"חלון לאירופה" ושימשה כעיר הבירה מ-1712 ועד 1918. העיר חדלה לשמש עיר הבירה לאחר מהפכת אוקטובר, כאשר הבירה שבה למוסקבה. אוכלוסיית העיר מונה כיום כ-4.7 מיליון תושבים והיא בירת מחוז לנינגרד.

שם העיר השתנה מספר פעמים בהיסטוריה, ואת שמה הנוכחי מבטאים אנשים בדרכים שונות. סָנקט פטרבורג הוא התעתיק לשם שבו משתמשים בני המקום. עם זאת, דוברי עברית רבים מבטאים וכותבים את שמה של העיר "סנט פטרבורג". כשנוסדה העיר, היא נקראה על שם פטרוס הקדוש. פיוטר הגדול בחר להשתמש בתחילית "סנקט" ובסיומת "בורג" שמקורן בגרמנית, ובכך רצה לשוות לעיר אופי בינלאומי. בשנת 1914 שונה שמה לפטרוגרד (ברוסית: Петроград) ובשנת 1924 שונה שמה ללנינגרד (ברוסית: Ленинград) על שם ולדימיר לנין. ב-1991 הוחזר השם סנקט פטרבורג לאחר משאל עם.

על פי מיטב המסורת הנורדית, נבנתה העיר בשטח גדול, ורובה הוא אזורי פארקים, תעלות ואגמים. שטח העיר הוא כ-1439 קמ"ר, מה שעושה אותה לעיר השנייה בגודל שטחה באירופה עבור מעל למיליון תושבים, לאחר לונדון. העיר גדולה בשטחה פי שניים מניו יורק ופי 18 מפריז. סנקט פטרבורג היא העיר הצפונית ביותר הכוללת יותר ממיליון תושבים. בשנת 1990 הוכרז המרכז ההיסטורי של העיר (לראשונה לאחר נפילת מסך הברזל בברית המועצות), שלפעמים נקרא גם המוזיאון החוץ-מבני של נאו קלאסיציזם, כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.

סנקט פטרבורג היא עיר בעלת רקע תרבותי ואדריכלי עשיר. הופעתה המלכותית של העיר היא תוצאה של שלל פרטי אדריכלות, בהם: שדרות ישרות ורחבות, שטחים פתוחים, פארקים וגנים, גדרות מתכת מקושטים, פסלים ואנדרטות. בניגוד לרוב הערים העתיקות באירופה שהלכו והתפתחו לאורך השנים בצורה טבעית, סנקט פטרבורג נבנתה מלכתחילה עם תכנון קפדני ותוך הקצאת משאבים אדירים.

כחלק מהתכנון, הוזרמו מי נהר הנֶבָה דרך עשרות תעלות, אשר משתלבות במרקם המרכז העירוני עם גשריהם ומעגניהם. תעלות מים אלה מוסיפות לאווירה המיוחדת השוררת בעיר ובזכותן הוענק לה הכינוי "ונציה של הצפון".

רציף האדמירליות בשעה 23:15, ב-21 ביוני.
רציף האדמירליות בשעה 23:15, ב-21 ביוני.

תופעת טבע מעניינת הקיימת בסנקט פטרבורג היא "לילות לבנים". מיקומה היחסי של העיר בצפון כדור הארץ גורם לכך שבמאי וביוני עת הדמדומים נמשכת כל הלילה.

פטר הגדול, מצביע על מיקום העיר סנקט פטרבורג. ברקע מצודת פטרופבלוסקיה.
פטר הגדול, מצביע על מיקום העיר סנקט פטרבורג. ברקע מצודת פטרופבלוסקיה.

הצאר פיוטר הראשון כבש במלחמה הצפונית הגדולה את אזור אינגריאן (מידי השוודים) בשנת 1703 ומאז החלה לבנות עיר חדשה במטרה של "לקרוע חלון לאירופה" (דהיינו- מוצא לים). פיוטר קרא לעיר על שם השליח פיוטר הקדוש, השם המקורי SanktPiterburh היה למעשה חיקוי להגייה ההולנדית Sint Petersburg, פיוטר חי ולמד לתקופה מסוימת בהולנד.

משום שבניית העיר החלה בזמן מלחמה, המבנה הראשון שנבנה היה מבצר, הידוע כיום כמבצר פטרופבלובסקיה ונשא את השם המקורי SanktPiterburh. המבנה נבנה באי הארנבים, בגדה הימנית של נהר הנֶבָה, מספר ק"מ ביבשה מהמפרץ. אדמת הביצה שהקיפה את המבצר עברה ייבוש והעיר נפרסה כלפי חוץ מתוך המבצר תוך השגחתם של מהנדסים גרמנים שהוזמנו לרוסיה על ידי הצאר.

פיוטר אסר על בניית מבנים מאבן בכל רוסיה מחוץ לגבולות העיר, על מנת שכל סתתי האבן ברוסיה יבואו לסייע בבניית העיר. בניית העיר החדשה הייתה כרוכה בסבל לא יתואר להמוני העובדים שהועסקו בתנאי כפייה, על פי הערכות כ-30 אלף מהם מתו במהלך הבנייה.

הצאר פיוטר, שקיבל השראה מהערים ונציה ואמסטרדם, חזה שסירות ואוניות יהיו אמצעי התעבורה הבלעדיים בתעלות העיר ולכן הורה שלא יבנה גשר קבוע מעל נהר הנֶבָה. הוראה זו שונתה בשנת 1850, עת הותרה בנייתם של גשרים נפתחים מעל הנהר.
גן הקיץ, בשנת 1719.
גן הקיץ, בשנת 1719.

ב-1712 הפכה העיר לבירת האימפריה הרוסית, והעברת משרדי הממשלה אליה נתנה דחיפה גדולה להתפתחותה. בהמשך הפכה פטרבורג למרכז התרבות הרוסית ופרחו בה התיאטרון, הבלט, הפעילות הספרותית, המוזיקלית, והמדעית. כל גדולי סופרי רוסיה במאה ה-19 חיו באופן זמני או קבוע בעיר.

במשך המאה ה-18 וה-19 בנתה האליטה הרוסיה בצורה פזרנית את העיר, משאירה אחריה ארמונות רבים ששרדו עד היום. העיר סבלה ממספר רב של שיטפונות, הנורא שבהם היה ב-7 בנובמבר 1824 כאשר המים עלו 4.21 מטרים מעל מפלס המים הרגיל.

במאה ה-19 הפכה סנקט פטרבורג למרכז התסיסה החברתית והמהפכנית ברוסיה, בין השאר בגלל הימצאותם של פועלי התעשייה בקרבה משמעותית לאצולה הרוסית בעיר. אך גם בשל גידולה העצום של העיר במאה ה-19 וביטול צמיתות האיכרים על ידי צאר אלכסנדר השני ב-1861. בתי מגורים נבנו בפאתי העיר וצמחו תעשיות חדשות, עד סוף המאה ה-19 הפכה סנקט פטרבורג לאחד ממרכזי התעשייה הגדולים באירופה.

עם התפתחות התעשייה צמחו תנועות פועלים קיצוניות, ותנועות סוציאליסטיות היו אחראיות להתנקשויות באנשי אצולה רבים, בהם גם של הצאר אלכסנדר השני.
יום ראשון העקוב מדם, במהלך מהפכת 1905.
יום ראשון העקוב מדם, במהלך מהפכת 1905.

ב-1905 פרצה המהפכה הרוסית הראשונה (הידועה בתור מהפכת 1905) בעיר, שהתרחבה למחוזות רבים אחרים.

בתקופת מלחמת העולם הראשונה שינה הצאר ניקולאי השני את שם העיר ב-31 באוגוסט 1914, מסנקט פטרבורג שהיה בעל צליל גרמני לפטרוגראד (ברוסית: העיר של פיוטר) שהיה בעל צליל סלאבי יותר; דבר שהיה אמור להעלות את המורל של העם הרוסי.

ב-1917 החלה המהפכה הרוסית (השלב הראשון בפברואר 1917) בשלב הראשון הורדת הממשל הצארי והקמת שני מרכזי כוח פוליטיים (הממשלה הזמנית וסובייט פטרוגראד). הממשלה הזמנית בוטלה במהפכת אוקטובר והחלה מלחמת האזרחים הרוסית. בגלל קרבתם של הכוחות האנטי-מהפכניים (הצבא הלבן) והמצב הפוליטי המעורער אולץ המנהיג הבולשביקי ולדימיר לנין להימלט למוסקבה, בירתה הקודמת של רוסיה, ב-5 במרץ 1918. מהלך זה נראה בהתחלה כזמני (וכך הוא הוצג) אבל מוסקבה נשארה הבירה עד עצם היום הזה. העברתה של הבירה למוסקבה הביאה להגירה המונית אל הבירה החדשה והאוכלוסייתה של העיר קטנה לכדי שליש עד 1920.

ב-24 בינואר 1924 שלושה ימים לאחר מותו של לנין, קיבלה העיר את השם לנינגרד לכבודו. מהלך זה נראה אז כסוג של התנערות מהרקע האימפריאליסטי של העיר.
תותחי נ"מ מגינים על קתדרלת איזק הקדוש.
תותחי נ"מ מגינים על קתדרלת איזק הקדוש.

בזמן מלחמת העולם השנייה נמשך המצור על לנינגרד, על ידי כוחות הוורמאכט של גרמניה הנאצית, מ-8 בספטמבר 1941 עד ל-27 בינואר 1944, לאורך 29 חודשים רצופים. היטלר הורה באופן מפורש להחריב את העיר עד היסוד ולא לקבל כניעה - כלומר להביא למותם של מיליוני תושבי העיר. מפקדי הוורמאכט במקום לא הסתייגו כלל, אלא הרחיבו הנחיות כלליות אלו לפקודות מפורשות ומפורטות: פגיעה באספקת המים, המזון והדלק בכוונה להביא לרעב, לצד פקודות לא לקבל שום כניעה מצד אזרחי העיר, ולירות על מנת להרוג אזרחים המבקשים להיכנע או לברוח מהעיר הנצורה.

הכוחות הגרמנים יחד עם משתפי הפעולה (בהם הפינים) מנו כ-750,000 נפש ואילו הכוחות הרוסים כולל משמר אזרחי מנו כמיליון נפש. במשך זמן זה הוקמה "הדרך לחיים" מעל אגם לאדוגה (שהיה קפוא במשך רוב השנה) אבל היה פתוח לתקיפות אוויריות ורק כאחת מתוך שלוש משאיות שהושמה למשימה הגיעה ליעדה. במשך המלחמה נפטרו כ-800 אלף תושבים מתוך שלושה מיליון - שיעור האבדות האזרחיות הכבד ביותר מעיר כלשהי בהיסטוריה המודרנית, ואולי בכלל.

בעקבות העקשנות ההירואית של תושבי העיר, הייתה סנקט פטרבורג העיר הסובייטית הראשונה שקיבלה את מעמד עיר גיבורים.

לאחר המלחמה נבנתה מחדש העיר בעזרת הציורים הישנים של מבניה והעיר חזרה להיות מרכז תרבותית ואינטלקטואלי כבעבר.

בעיר הוקמו אתרי עיקריים למלחמה והמצור ובהם כיכר ניצחון במרכז סנקט פטרבורג, שבה ממוקם היכל הזיכרון בו 900 פגזים מוארים, אחד כנגד כל יום של המצור.

סביב העיר הוקמה סדרה של אנדרטאות המסמלות את קרבות מלחמת העולם.

עבודות שיקום האתרים בעיר, וארמונות הצארים שסביבה, הושלמו רק בסוף המאה ה-20.
בתקופת הפרסטרויקה החל בברית המועצות גל של החזרת שמות קודמים למקומות ששמם שונה. ב-12 ביוני 1991 נערך בעיר משאל עם שבו החליטו תושבי העיר להחזיר את השם המקורי "סנקט פטרבורג", עם תמיכה של 54% אחוזים. ההחלטה נכנסה לתוקף באישור המועצה העליונה של רוסיה ב-6 בספטמבר באותה השנה. שמות הרחובות, הפארקים והארמונות חזרו גם כן לשמם המקורי. אך במשאל עם נוסף שנערך בחרו המקומיים להשאיר את שם המחוז "מחוז לנינגרד" מהתקופה הסובייטית ולא לשנותו.
ארמונות

ארמון החורףהמרכז ההיסטוריהארמון הגדול בפטרהוףמתחם הארמונות והפרקים בפטרהוףמבצר פטרופבלובסקיהארמון יקטרינהארמון אלכסנדרארמון מרינסקיארמון קונסטנטיןטירת מיכאילובסקיארמון טבריצ'סקי

מוזיאונים

ארמיטאז'המוזיאון הרוסי

מבני דת

מנזר אלכסנדר נֶבסְקִיקתדרלת קאזאןקתדרלת איסק הקדושקתדרלת פטרופבלובסקיהכנסיית הגואל שעל הדםבית הכנסת קורל הגדולמסגד סנקט פטרבורג

תרבות

תיאטרון מרינסקיבלט קירובהספרייה הלאומית הרוסיתהתזמורת הפילהרמונית

אתרים

כיכר הארמוןגן הקיץשדרת נבסקיבניין האדמירליותמצפה הכוכבים פולקובועמוד אלכסנדרפרש הנחושתנבייהבית הקברות פיסקריובסקויה לזכר הנופלים

השכלה

האוניברסיטה הממלכתית

כלכלה

פורום סנקט פטרבורג הבינלאומי לכלכלההבורסהמפעל קירוב

מפת הכביש הטבעתי
מפת הכביש הטבעתי

כביש הטבעת של סנקט פטרבורגרוסית: Кольцева́я автомоби́льная доро́га вокру́г го́рода Санкт-Петербу́рга) הוא כביש מהיר הסובב את העיר ומקשר עיירות במחוז לנינגרד אל העיר. אורכו 116.75 ק"מ וחלקים ממנו עודם בבנייה, כשבגמר סלילתו אורכו הכולל אמור להגיע ל-142.15 ק"מ.

רעיון הכביש עלה לראשונה ב-1965, אולם התקדמות אמיתית ניכרה רק ב-1984 כאשר הסניף האזורי של המפלגה הקומוניסטית והנהלת העיר הסכימו על בניית כביש הטבעת הפטרבורגי והכביש נכנס ב-1995 לתוכנית הלאומית לסלילת כבישים ברחבי רוסיה. הלכה למעשה, הבנייה החלה רק ב-1998. ב-2003 הסתיים החלק הראשון.

בניית הכביש צפויה להסתיים בשנת 2018.
הרכבת הקלה ב"שער מוסקבה" בסנקט פטרבורג
הרכבת הקלה ב"שער מוסקבה" בסנקט פטרבורג

הרכבת הקלה של סנקט פטרבורגרוסית: Санкт-петербургский трамвай) היא מערכת רכבת קלה להסעת המונים במטרופולין סנקט פטרבורג שנפתחה בספטמבר 1907. בשנות ה-80, הפכה למערכת הסעת ההמונים הגדולה בעולם ונכנסה לספר השיאים של גינס, כשב-2002 היא עדיין החזיקה בשיא, עם מסלול כולל באורך 690 קילומטרים. ב-1995 צומצמו והוחלפו כמה קווים, בעיקר במרכז העיר ומאז 2001 צומצמו קווים נוספים. הרכבת מתופעלת על ידי חברת גור-אלקטרו-טרנס (Горэлектротранс), ארגון מוניציפלי שמתפעל 39 מסלולים ומחזיק ברשת טרוליבוס נרחבת. בשיאה, ב-1988, רשת הרכבת הקלה הייתה באורך של 1,022 ק"מ.

כיום רשת הרכבת הקלה היא באורך של 500 ק"מ בלבד, והיא במקום הרביעי בעולם בגודלה.
מפת הרכבת התחתית
מפת הרכבת התחתית

הרכבת התחתית של סנקט פטרבורג (רוסית: Петербургский метрополитен, פטרבורגסקיי מטרופוליטן) היא מערכת הסעת המונים ותיקה הפועלת בסנקט פטרבורג ומחוז לנינגרד ברציפות מאז שנת 1955. בעבר נקראה הרכבת התחתית הלנינגרדית ע"ש לנין המעוטרת בפרס לנין (Ленинградский Ордена Ленина Метрополитен имени В.И. Ленина).

החלטה על הקמת הרכבת התחתית בעיר התקבלה בסוף שנות ה-30 ובאפריל 1941 החלו עבודות הקמה. הן הופסקו עקב מלחמת העולם השנייה וחודשו בשנת 1946. תנועת הרכבות החלה ב-15 בנובמבר 1955.

כמקבילתה המוסקבאית, מרבית מתחנות הרכבת מעוטרות בפאר בסגנון סובייטי ומודרני, מה שהופך את הרכבת התחתית הפטרבורגית לאחת האטרקטיביות והאלגנטיות ביותר בעולם. בשל הגאולוגיה הייחודית של העיר מערכת הרכבת התחתית נחשבת לאחת העמוקות ביותר בעולם, כיוון שהמערכת נחפרה עשרות מטרים מתחת לעיר, על מנת שלא לפגוע בבניינים העתיקים בעיר. תחנת האדמירלות של מטרו פטרבורג, למשל, היא התחנה העמוקה ביותר ושוכנת 105 מטרים מתחת לאדמה. המערכת משרתת כשלושה מיליון איש מדי יום והיא אחת מ-20 מערכות הרכבת התחתיות העמוסות בעולם.

אתר נבחר לביקור

המבצר ובמרכזו נראה צריח הקתדרלה, 2007
המבצר ובמרכזו נראה צריח הקתדרלה, 2007

מבצר פֶּטְרוֹפַּבְלוֹבְסקיהרוסית:Петропавловская крепость - "מבצר פיוטר ופאבל"), הוא המבצר המקורי של העיר סנקט פטרבורג ברוסיה, שתוכנן על ידי דומניקו טרזיני ונבנה בשנת 1703.

המבצר מעולם לא תפקד כמעוז להגנת העיר בפעילות צבאית. לעומת זאת כבר בשנת 1718 הוא שימש כלא לעצירים פוליטיים ובהדרגה הפך להיות כלא פוליטי ראשי של האימפריה.

המבצר כולל מספר מבנים, ביניהם קתדרלת פטר ופול, ששם נקברו כל הצארים הרוסיים מפטר הגדול עד אלכסנדר השלישי. בנוסף, שאריותיהם של הצאר ניקולאי השני ומשפחתו נקברו שם לאחר שנמצאו. מבנים אחרים הם מטבעה, מצודת טרובטסקוי, אולם תת-קרקעי ומוזיאון.

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום:

מצאו ערכים לשיפור בנושא סנקט פטרבורג: לשכתובלעריכהלהשלמהקצרמריםחדשיםדורשי מקורלפישוט

בלי תמונה (יש לגלול את המסך כלפי מטה)