Marinski zbor Sjedinjenih Država
(Preusmjereno s Američki marinci)
Marinski zbor Sjedinjenih Država (engl.: United States Marine Corps, USMC) ili samo Marinci Sjedinjenih Država (United States Marines) je grana Oružanih snaga SAD-a. Marinski zbor podpada pod odjel mornarice (Department of the Navy) i pomoćnika ministra obrane za ratnu mornaricu, ali se radi o zasebnoj grani oružanih snaga koja usko vezana uz Američku ratnu mornaricu (US Navy) u pogledu vježbi, transporta i logistike. Dok je Američka ratna mornarica zadužena za ratovanje na moru, marinci su mornaričke kopnene snage zadužene za pomorski desant, iskrcavanje na kopno i ratovanje na kopnu.
Marinski zbor Sjedinjenih Dražava
United States Marine Corps (USMC)
Osnovana10. studenog 1775.
DržavaSjedinjene Američke Države
Ulogamornaričko pješaštvo
SjedištePentagon, Washington, SAD
Geslolat. Semper Fidelis (Uvijek vjerni)
MaršSemper Fidelis
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
Gen. Robert B. Neller[1]
Američki marinci su poznati po specifičnom borbenom duhu (Esprit de corps) koji se pažljivo razvija i čuva pod geslom Semper fidelis (Uvijek vjerni). Smatraju se za elitne snage te američki marinci čuvaju američka veleposlanstva diljem svijeta. U 2017. godini Marinski zbor ima oko 186 000 aktivnih pripadnika i oko 38 500 pripadnika u marinskoj pričuvi.
Namjena
Iwo Jima, Marinci podižu američku zastavu
Pomorski desant
Helikopterski desant
Marinci imaju preko 300 transportnih helikoptera MV-22 Osprey
Marinci u Kandaharu Afganistanu
Marinci u Afganistanu
Svečana uniforma
Amfibijski desantni brod USS Essex
Kao što je navedeno u Zakonu o nacionalnoj sigurnosti iz 1947. godine, tri glavna područja odgovornosti za Marinski zbor su:
Rigorozna i temeljita obuka (12 tjedana), moderno naoružanje, hrabrost, visok stupanj domoljublja i nevjerojatna želja za ostvarenjem zadatka su glavni aduti ovog roda. Stacionirani na ratnom brodovlju, uglavnom na nosačima aviona, te brodovima za potporu flote, Marinci su specijalizirani za razne amfibijske desante, pomorske i zračne, sa svrhom zauzimanja obale, kopnenog teritorija i urbanih sredina.
Marinci SAD-a djeluju po cijelom svijetu, gdje god zatrebaju, čuvaju američka veleposlanstva u kriznim žarištima, rabe se kao garnizon u vojarnama na tlu drugih zemalja, uglavnom neprijateljski nastrojenih prema SAD-u. Ove snažne postrojbe prekaljene su u svjetskim ratovima, pogotovo u Drugom, gdje su korišteni kao glavna okosnica napada na otoke i obalne predjele a i u unutrašnjosti. Marinci su slani na najteže zadatke, sudjelovali su u najžešćim bitkama u Drugom svj. ratu i imali su najviše gubitaka u ljudstvu. Mogu se iskrcati na bilo kojoj obali svijeta u roku od 96 sati.
Marinci surađuju, kad je to potrebno, sa svim rodovima vojske.
Jedna od rijetkih postrojbi koje mogu biti pod izravnim zapovjedništvom predsjednika države.
Povijest
Marinski zbor Sjedinjenih Država ima korijene u Kontinentalnim marincima za vrijeme Američkog rata za neovisnost, koji je formirao satnik Samuel Nicholas nakon rezolucije Drugog kontinentalnog kongresa 10. studenoga 1775., kako bi podigao dvije bojne marinaca kako bi se borili protiv engleskih kolonijalista. Prvi Marinci regrutirani su krčmi Tun Tavern. Taj datum se smatra i slavi kao datum osnivanja Marinskog zbora.
Na kraju rata za neovisnost, i Kontinentalna mornarica i Kontinentalni marinci su raspušteni u travnju 1783. godine. Američki Kongres je 11. srpnja 1798. godine u vrijeme priprema za tkz. Kvazi-rat s Francuskom službeno osnovao Marinski zbor Sjedinjenih Država. Marince je Ministarstvo rata angažiralo još u kolovozu 1797. godine radi služenja na novoizgrađenim fregatama koje je odobrio Kongresni Zakon o pomorskom naoružanju od 18. ožujka 1794. u kojem se navodi broj marinaca koji moraju biti smješteni na svakoj od fregata.
Najpoznatije djelovanje marinaca ovog razdoblja dogodilo se tijekom Prvog berberskog rata od 1801. do 1805. protiv berberskih pirata na obalama Sjeverne Afrike., kada su William Eaton i prvi poručnik Presley O'Bannon vodili osam marinaca i 500 plaćenika u pokušaju da osvoje Tripoli, današnji glavni grad Libije. Iako su stigli samo do grada Derne, operacija u Tripoliju ovjekovljena je u Himni marinaca i maču Mameluka koju nose marinski časnici.
Ustroj
Okosnicu Marinskog zbora Sjedinjenih Država čine Marinske ekspedicijske snage (Marine expeditionary force, MEF) koje su najveća borbena formacija. Trenutno postoje tri takve formacije koje su ustrojene oko tri marinske divizije s pomoćnim postrojbama. 1. marinska divizija se nalazi u marinskoj bazi Pendleton kod San Diega u Kaliforniji na američkoj Zapadnoj obali. 2. marinska divizija je smještena u marinskoj bazi Lejeune u Sjevernoj Karolini, na američkoj Istočnoj obali. 3. marinska divizija se nalazi u marinskoj bazi Courntey u Okinawi u Japanu. Marinske pričuvne snage su ustrojene oko 4. marinske divizije smještene u New Orleansu u saveznoj državi Louisiana.
I. Marinske ekspedicijske snage, Camp Pendleton, Kalifornija
II. Marinske ekspedicijske snage, Camp Lejeune, Sjeverna Karolina
III. Marinske ekspedicijske snage, Camp Butler, Okinawa, Japan
Marinske pričuvne snage, New Orleans, Louisiana
Oprema
Vozila
Zrakoplovi
Proračun
Prema Odjelu za ratnu mornaricu, odakle se Marinski zbor financira, proračun Marinskog zbora za fiskalnu godinu 2019. iznosi 27,6 milijardi dolara ili 182,1 milijardu kuna.[2]
Veterani
Ne postoji "bivši Marinac" ili "nekadašnji Marinac" (ex-Marinac). Njihova izreka je: "Jednom Marinac, zauvijek Marinac". Marinci koji više nisu u aktivnoj službi u Marinskom zboru mogu biti u Marinskoj pričuvi (USMCR), u mirovini (USMC - Ret) ili veterani (USMC - Vet). Bivši Marinci su oni koji su dobili nečastan otpust iz Zbora.
Kultura i disciplina
Marinci jako drže do kulture i discipline. Poznat je Marinski bend koji svira marševe posvuda.
Najpoznatiji i službeni marš je Semper Fidelis , kojeg je napisao John Phillip Sousa. Imaju logo koji se naziva Orao, Globus i Sidro (Eagle, Globe and Anchor) . Grimizna i zlatna boja su službene boje Marinskog zbora, i pojavljuju se na svim oznakama.
Marinci sve više časnike oslovljavaju s Gospodine (Sir) ili Gospođo (Ma'am). Niži časnici se oslovljavaju po činu i prezimenu. Isto vrijedi za dočasnike.
Slogan
Njihov slogan je semper fidelis, ili skraćeno semper fi, što na latinskom znači uvijek vjerni . Za razliku od ostalih rodova, oni imaju himnu, a ne pjesmu. Njihova himna je jedina priznata od strane Kongresa.
Izvori
  1. Trenutni zapovjednik (en) (Pristupljeno: 30.08.2012.)
  2. ↑​https://www.secnav.navy.mil/fmc/fmb/Documents/19pres/Highlights_book.pdf "Highlights of the Department of the Navy FY 2019 Budget"]
Vanjske poveznice
Zadnji put uređivano 15. svibnja 2019., u 14:29.
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
 Glavna stranica Slučajna stranica  U blizini  Prijavi se  Postavke  Donacije  Impresum  Odricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi