Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (kratica HRZ) grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija osnovna zadaća je osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u združenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske.
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

Grb HRZ-a
Osnovana1991.
SjedišteZrakoplovna baza Zagreb
Dan postrojbe12. prosinca
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadni generalMichael Križanec
Istaknuti
zapovjednici
stožerni general Imra Agotić
Znakovlje
Rondel
Repna oznaka
Zrakoplovna flota
LovciMiG-21BisD/UMD, Dassault Rafale
IzviđačkiOH-58D(R), PC-9M
ŠkolskiZ-242L, PC-9M, Bell 206B-3
TransportniMi-8 MTV-1, Mi-171Sh, UH-60M
Povijest
Zastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osnovano je na 12. listopada 1991. odlukom predsjednika Republike Hrvatske.
Kamen temeljac Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu bilo je osivanje zrakoplovne skupine pri Zapovjedništvu Zbora narodne garde. Osnovna zamisao bila je okupiti pilote i ostale zrakoplovce koji su napustili JNA, pružiti stručnu pomoć postrojbama ZNG-a, te stvoriti jedinstven sustav zemaljskog promatranja, javljanja i PZO RH.
Glede opreme, Hrvatska je raspolagala s nešto privrednih i sportskih zrakoplova koji su uredbom Vlade Republike Hrvatske od 11. rujna 1991. dani na uporabu Ministarstvu obrane, odnosno Hrvatskoj vojsci.[1] No, već od samog početka agresije JNA na Hrvatsku organizirano je nadziranje kretanje postrojbi JNA iz zraka i to zrakoplovima aeroklubova i privrednog zrakoplovstva, pod izlikom protupožarnog izviđanja za koje se u tim danima još uvijek moglo dobiti odobrenje Savezne uprave kontrole letenja (SUKL-a).
Već u listopadu 1990. po dogovoru tadašnjeg Općinskog sekretarijata za narodnu obranu (OSNO) Sinj i Split osnovan je samostalni zrakoplovni vod sastavljen od dva odjeljenja i to prvog zrakoplovnog i drugog padobranskog.[2]
Tog je 17. listopada 1990. godine na sinjskom sportskom aerodromu na Piketu formirana zrakoplovna borbena skupina kao nukleus budućeg hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Formirali su ju piloti aero-klubova Sinj i Split; Matmo Raos, Goran Kovačević, Nediljko Ivačić i Mladen Krstulović te tadašnji sekretar Sekretarijata za narodnu obranu općine Sinj Branimir Petričević i rukovalac materijalno-tehničkim sredstvima u istom Sekretarijatu Neven Bazina formirali su zrakoplovnu borbenu skupinu. Zapovjednik ove skupine bio je Matko Raos, danas umirovljeni brigadir.[3] Skupina se je širila i samostalno djelovala do 28. travnja 1991. godine, kada su službeno dobili status samostalnog zrakoplovnog voda u sastavu novoosnovane 4. brigade ZNG. Do 3. siječnja 1992. su u sastavu 4. brigade, nakon čega su piloti prešli u HRZ, a padobranci su ostali kao diverzantska skupina u sastavu 4. gardijske brigade. Kroz sinjsku su skupinu su prošla ukupno 24 borca; 5 je poginulih, jedan nestali (borbe na Kupresu), dvojica umrlih, a još su tijekom rata četvorica proživjela teška ranjavanja.[3] Vod je od početka rata do 7. veljače 1992. godine djelovao pri 4. gardijskoj brigadi kada je prvo odjeljenje ustrojbeno potpalo pod HRZ, a drugo je ostalo s gardistima. Najznačajniji je bio samostalni zrakoplovni vod Osijek, kojega je 8. listopada 1991. osnovao jedan od "otaca" Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata, Marko Živković, koji je s ostalom posadom zrakoplova poginuo 2. prosinca 1991. u akciji. Samostalni zrakoplovni vod Osijek opskrbljivao je oružjem i sanitetskim materijalom branitelje Vukovara i improviziranim je bombama (tzv. bojler-bomba) izvodio napade na neprijateljske položaje tijekom opsade Vukovara, nanosivši pritom velike moralne i materijalne gubitke JNA i pobunjenim Srbima.
Spomenik Rudolfu Perešinu, jednom od najpoznatijih pilota HRZ. Perešin je bio zarobljen 1995., otkada mu se izgubio svaki trag
Prva borbena djelovanja izvode se ultralakim zrakoplovima koji, naoružani s osam bombi kalibra 3-4 kg, domaće izrade, napadaju s malih visina u sumrak ili noću. Borbeno se djeluje i zrakoplovima UTVA 75 koji su naoružani s četiri M79 Osa i raznim bombama. Taktika napada je krajnje jednostavna i prilagođena ograničenim mogućnostima ovog zrakoplova. Napada se uglavnom noću, s malih visina iz smjera koji je naslabije branjen. Jedno od najznačajnijih borbenih djelovanja UTVA 75 bio je napad na RTV odašiljač Čelavac koji je tim napadom (djelovalo se Osama) bio privremeno onesposobljen. UTVA je tom prigodom pogođena paljbom iz pješačkog naoružanja, no kako nije bilo znatnijih oštećenja piloti su se sigurno vratili sa zadaće. Vrhunac improvizacije bile su kasetne bombe napravljene od tankog lima i punjene bombicama zaostalima nakon napada neprijateljskih M-87 Orkan, ozloglašenim "zvončićima".
U kolovozu 1992. iz Njemačke stiže zrakoplov Antonov An-2 koji je ubrzo u zadaćama prijevoza ranjenika letio i do tri puta dnevno na relaciji Dubrovnik​-​Split​-​Zagreb​. Potkraj 1993. Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split pripojeno je Zrakoplovnoj bazi Divulje.
2. srpnja 1991. ustrojava se Prva eskadrila lakih borbenih zrakoplova višestruke namjene Čakovec, što je službeno potvrdio GS OS RH u zapovijedi od 30. kolovoza. Pripadnici eskadrile su sportski i profesionalni piloti Aerokluba Čakovec, te profesionalni piloti Privrednog zrakoplovstva Daruvar i Zagreb. U kolovozu 1991. godine glavna zadaća im je prihvat i skrivanje sportskih i privrednih zrakoplova s drugih hrvatskih aerodroma tako da je u jednom trenutku na aerodromu Čakovec bilo smješteno 28 zrakoplova od kojih je većina ubrzo dobila nov, maskirni izgled. 12. rujna zrakoplovi JNA napadaju varaždinski aerodrom gdje su se nalazili zrakoplovi An-2 Privrednog zrakoplovstva Osijek. Tom prigodom oštećena su četiri zrakoplova, pa se zbog straha od novih napada odlučuje preostale zrakoplove, uz suglasnost mađarskih vlasti, prebaciti u Republiku Mađarsku. No, odlukom MORH-a zrakoplovi su umjesto u Mađarsku prebačeni u Republiku Sloveniju. Tijekom listopada po zapovijedi GS OSRH-a, eskadrila provodi izviđanje povlačenja postrojbi i naoružanja JNA iz Hrvatske jer su postojale naznake da će dio naoružanja ostati pobunjenicima u Hrvatskoj. U jednom od takvih letova neprijateljski PZT je pogodio dva zrakoplova, od kojih se jedan, UTVA 75, s 13 pogodaka i težim oštećenjima ipak uspio vratiti i sigurno prizemljiti. Zbog neprijateljeve PZO i ograničenih mogućnosti zrakoplova svi su letovi izvođeni do 50 metara visine i u najvećoj tajnosti. Doskora se započinje s intenzivnom obukom i preobukom pilota na zrakoplov An-2 koji će postati temeljni zrakoplov HRZ-a, osobito za prijevoz ranjenika i sanitetskog materijala.
Kasnije, kako je rat odmicao u sastav HRZ-a ulaze borbeni avioni MiG-21bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V te transportni helikopteri Mi-8 i Mi-17. Naoružanje i oprema za HRZ je u tajnim operacijama – bilo je naime zabranjeno izvoziti oružje na područje bivše Jugoslavije zahvaćeno ratom – kupovana u inozemstvu; u prvom redu su pribavljene borbene letjelice sovjetske proizvodnje za rukovanje kakvima su hrvatski piloti i tehničko osoblje osposobljeni tijekom ranije službe u JNA.[4] Stanoviti problem je postojako kod uvođenja borbenih helikoptera Mi-24 u uporabu, jer JNA takvih letjelica nije imao, te uopće nije u Hrvatskoj bilo osoblja potrebnog za korištenje te letjelice. Kod akvizicija se uspjelo postići vrlo povoljne cijene, što je uvelike "poštedjelo" državni proračun zemlje u ratu.[5]
Tijekom 1995. u odlučujućim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske, HRZ je dokazalo kako je postala važna borbena komponenta OSRH. Tada su, između ostalog, izvođene akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desanti pješačkih postrojbi.[6]
Zapovjednici HRZ i PZO
Struktura
HRZ je s preustrojem započelo 1. rujna 2007. godine, a postupak preustroja dovršen je krajem 2008. godine. U usporedbi s ranijim ustrojem smanjen je broj djelatnika te broj zrakoplovnih baza. Po novom ustroju, u sastavu HRZ-a su dva krila, i to 91. krilo Zagreb i 93. krilo Zadar, dok su 92. zb Pula i 95. zb Divulje ukinute. Letjelišta su u Lučkom, Puli i Divuljama. U Lučkom je smještena helikopterska eskadrila, u Zagrebu eskadrila borbenih aviona, a u Divuljama eskadrila transportnih helikoptera. U nekadašnjoj 92. zb Pula, 2019. je otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre u koju je ramješteno 140 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave.[11][12]
Struktura HRZ
Struktura HRZ-a:
Zapovjedništvo HRZ – sjedište u Zagrebu. Dužnost zapovjednika HRZ-a trenutno obnaša brigadni general Miroslav Kovač
Oprema
Pripadnici HRZ-a u svečanom postroju tijekom proslave Dana državnosti
Za obuku pilota HRZ raspolaže s 5 aviona Zlin Z-242L, 17 aviona Pilatus PC-9M i 8 helikoptera Bell 206B-3.
Nadzvučnu komponentu čine 8 lovačkih aviona Mikojan-Gurjevič MiG-21bisD i 4 trenažna MiG-21UMD, koje bi do 2024.[13] trebali zamijeniti novi višenamjenski borbeni avioni.
Za sudjelovanje u borbi protiv šumskih požara HRZ posjeduje 6 namjenskih aviona Canadair CL-415 i 6 Air Tractor AT-802.
U sastavu HRZ-a se nalazi 10 višenamjenskih helikoptera Mil Mi-171Sh te 14 transportnih helikoptera Mil Mi-8 u različitim varijantama. Do 2022. se planira u uporabu uvesti 4 višenamjenska helikoptera Sikorsky UH-60M[14] za potrebe specijalnih postrojbi, nakon čega se planira kupiti i cijela eskadrila koja će zamijeniti zastarjele helikoptere Mi-8.[15] Tijekom 2017. godine u službu je uvedeno 16 izvidničkih helikoptera Bell OH-58D(R).
Dva djelomično modernizirana transportna zrakoplova Antonov An-32B su prizemljena i ponuđena na prodaju. Tri starija trenažna aviona PC-9M prodana su 2017. Posljednji od sedam borbenih helikoptera Mil Mi-24V povučeni su iz uporabe 2006. te su također ponuđeni na prodaju od 2015.
Zemaljska protuzračna obrana, osim zračnog motrenja i navođenja, je izdvojena u Hrvatsku kopnenu vojsku odlukom Hrvatskog sabora 26. siječnja 2018.[16] Tom odlukom je i naziv grane iz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijenjen u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
Novi višenamjenski avion u HRZ-u
U ožujku 2018. prema preporuci povjerenstva Ministarstva obrane, Vlada Republike Hrvatske, jednoglasno je prihvatila prijedlog o nabavi 12 višenamjenskih zrakoplova F-16C/D Barak iz Izraela. Izraelska ponuda vrijedna 400 milijuna eura uz same avione uključuje i početni paket rezervnih dijelova (3 rezervna motora po avionu), obuku pilota-instruktora u Izraelu, simulator letenja vrijedan 20 milijuna eura, izgradnju nove i prilagodbu postojeće infrastrukture u 91. i 93. Zrakoplovnoj bazi te osnovni paket naoružanja.
Zajedno s izraelskim F-16 Barak u utrci su sudjelovali i američki F-16 Block 70/72 (odbijen zbog visoke cijene od 1.5 milijardi eura), grčki F-16C/D Block 30 (odbijen zbog zastarjele tehnologije i mogućih troškova nakon uvođenja u službu) te švedski JAS-39C/D Gripen koji uz visoku cijenu (900 milijuna eura) nije zadovoljavao ni uvjete povjerenstva da kupnja bude provedena kroz suradnju dviju države (Government to Government).[17]
Nakon posjete izraelske delegacije u Ministarstvo obrane RH 10. svibnja 2019. postalo je i službeno da će Hrvatska ipak morati, opet krenuti u nabavu novog višenamjenskog zrakoplova, shodno odluci SAD da odobri Izraelu da proda svoje F-16 Barak, ali bi Izrael morao vratiti zrakoplove u svoje prvobitno, to jest tvorničko stanje. Republika Hrvatska ne pristaje na ništa drugo osim izvornog F-16 Baraka, koji je odabran na provedenom natječaju i poništava odluku o nabavi.[18]
Novi zahtjev za ponudu višenamjenskog borbenog aviona dostavljen je Sjedinjenim Američkim Državama (Lockeed Martin F-16V Block 70/72) i Švedskoj (Saab JAS-39C/D Gripen MS20), a za rabljene avione Francuskoj (Dassault Rafale F3-R), Italiji (Eurofighter Typhoon Tranche 1 Block 5), te Norveškoj, Grčkoj i Izraelu (General Dynamics F-16 u verzijama AM/BM Block 20 i C/D Block 30). Odgovor se očekuje do svibnja, a konačan odabir do kolovoza 2020.[19][20] Zbog epidemije koronavirusa u travnju 2020. objavljeno je da se nabava borbenih aviona odgađa do daljnjega,[21] no zaprimanje ponuda je samo bilo odgođeno do 9. rujna 2020. Zaprimljene su četiri ponude[22] od Švedske, SAD, Francuske i Izraela, a evaluacija će trajati do prosinca 2020.[23]
Vlada Republike Hrvatske je 28. svibnja 2021. objavila odluku da se za novi višenamjenski borbeni avion Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva odabire francuska ponuda i borbeni avion Dassault Rafale F3-R. U skladu s ponudom, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda biti će isporučeni HRZ-u tijekom 2024. i 2025. godine. Vrijednost ponude iznosi 999 milijuna eura.[24][25][26][27]
Zrakoplovi
ZrakoplovPodrijetloVrstaZrakoplovU službiNapomena
Borbeni avioni
Dassault RafaleFrancuskavišenamjenskiRafale C
Rafale B
10
2
12 u narudžbi
MiG-21SSSRborbeni
školski
MiG-21bisD
MiG-21UMD
8
4
modernizirani 2003.
remontirani 2015.
Školski avioni
PC-9Švicarskaškolski, nadzorniPC-9M14u službi od 1998.
Z-242ČeškaškolskiZ-242L4u službi od 2007.
Protupožarni avioni
CL-415KanadaprotupožarniCL-4156u službi od 1996.
AT-802SADprotupožarniAT-802A
AT-802F
5
1
u službi od 2001.
Helikopteri
Mi-17Rusijatransportni, borbeniMi-171Sh
Mi-17-1VA
10
1
u službi od 2008.
remontirani 2019.
Mi-8SSSRtransportniMi-8MTV-1
Mi-8T
Mi-8PS-11
10
2
1
modernizirani 2005.
remontirani 2015.
UH-60SADtransportni, borbeniUH-60M0 (4)uvođenje u službu 2022.
OH-58SADizvidnički, borbeniOH-58D(R)15u službi od 2017.
Bell 206SADškolskiBell 206B-38u službi od 1997.
Izvori:​[28]​[29]​[30]​[31]​[32]​[33]​[34]​[35]​[36]
Zrakoplovi koji su povučeni iz službe
Izvori:[37][38]
Zrakoplovne nesreće
Dan HRZ-a
12. prosinca obilježava se svake godine kao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u znak sjećanja na 12. prosinca 1991. godine, kada je ustrojeno zapovjedništvo HRZ-a i PZO-a. Nakon proslave 2019. godine ministar obrane Krstičević predložio je da se kao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uzme 25. listopada. Predloženi je taj nadnevak je tad je legendarni pilot Rudolf Perešin napravio povijesni prelet u Hrvatsku. Prelet je bio velika prekretnica u razvoju HRZ-a, a Perešin se je u tim teškim trenutcima usudio reći da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.[41]
Galerija

Poveznice
Bilješke
 1. Uredba o privremenom prenošenju nekretnina, zrakoplova i drugih pokretnina (NN 47/1991.)
 2. Obljetnica Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Vjesnik, 17. listopada 2001.[neaktivna poveznica]
 3. 3,0 3,1 Toni Paštar: U Sinju obilježena 25. obljetnica prve postrojbe HRZ-a, Slobodna Dalmacija, 17. listopada 2015. Pristupljeno 3. svibnja 2016.
 4. https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/vojna-tehnika-i-oprema-hv-a-967423
 5. "Prvi put nakon rata otkriveni originalni računi za oružje", Berislav Jelinić za "Nacional", 16. listopada 2006.
 6. https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/hrvatsko-ratno-zrakoplovstvo-u-oluji-sva-djelovanja-protiv-srpske-vojske-krajine-1995-958718
 7. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. prosinca 2008. Pristupljeno 20. siječnja 2009.
 8. Obavljena primopredaja dužnosti između general bojnika Vlade Bagarića i brigadnog generala Dražena Ščuria, www.morh.hr
 9. Brigadni general Miroslav Kovač – novi zapovjednik HRZ i PZO-a, www.morh.hr
 10. Velika rotacija zapovjednika u OSRH
 11. Vlado BAGARIĆ brigadni general, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, Hrvatski vojnik, broj 165/2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2012. Pristupljeno 29. ožujka 2009.
 12. U Puli svečano otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre. 15. studenoga 2019. Pristupljeno 11. prosinca 2019.
 13. NABAVKA AVIONA F-16 BARAK OD IZRAELA DEFINITIVINO PROPALA Krstičević: 'Država Izrael nije uspjela ishoditi uvjerenja i dozvole od SAD-a za prodaju' – Jutarnji List. Pristupljeno 11. travnja 2020.
 14. Opremanje vojske: MORH nabavlja četiri helikoptera Black Hawk, modernizira tenkove... Pristupljeno 10. travnja 2020.
 15. Hrvatska kupuje novu borbenu eskadrilu i helikoptere Black Hawk.
 16. Vlada: ukida se "HRZ i PZO". Obrana i sigurnost (engleski). Pristupljeno 23. travnja 2020.
 17. Hrvatska Danas. Analiza ponude borbenih zrakoplova za HRZ: Jedan je pravo čudo tehnike, svjetski vrh, osigurava dominaciju. Pristupljeno 11. travnja 2020.
 18. PLENKOVIĆ 'Vlada će u ponedjeljak poništiti natječaj za kupovinu borbenih aviona'. NACIONAL.HR. Pristupljeno 11. travnja 2020.
 19. Vlada Republike Hrvatske – Zahtjev za ponudu VBA upućen je prema sedam država. Pristupljeno 22. ožujka 2020.
 20. Viceadmiral Hranj: U svibnju prvi odgovor država za ponudu borbenih zrakoplova. Pristupljeno 22. ožujka 2020.
 21. Odgađa se nabava borbenih aviona i prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga "CROIMAS 2020". 2. travnja 2020. Pristupljeno 10. travnja 2020.
 22. Zaprimljene ponude za nabavu borbenog aviona u MORH-u. 9. rujna 2020. Pristupljeno 14. rujna 2020.
 23. Banožić o VBA: "Zaprimili smo ponude, proces evaluacije trajat će tri mjeseca". 9. rujna 2020. Pristupljeno 14. rujna 2020.
 24. Press kits - Dassault Aviation. Dassault Aviation, a major player to aeronautics (engleski). Pristupljeno 30. svibnja 2021.
 25. Croatia to buy 12 French Dassault Rafale fighter jets. Reuters. 28. svibnja 2021. Pristupljeno 30. svibnja 2021.
 26. La Croatie choisit le Rafale français pour moderniser ses forces armées. France 24 (francuski). 28. svibnja 2021. Pristupljeno 30. svibnja 2021.
 27. Hrvatska kupuje 12 francuskih zrakoplova Rafale. Plenković: 'Jedni su od najboljih na svijetu'. www.vecernji.hr. Pristupljeno 30. svibnja 2021.
 28. ↑​http://osrh.hr/#rubData/HTML/HR/O%20NAMA/HRZ/00_20180606_Općenito_o_HRZ-u/Općenito_o_HRZ-u_HR.htm
 29. https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-raspolaze-s-49-vojnih-aviona-i-48-helikoptera-1138478
 30. http://www.vojska.net/eng/armed-forces/croatia/airforce/equipment/
 31. ↑​http://www.aeroflight.co.uk/waf/croatia/af2/cro-af2-current_inventory.htm
 32. Jane's 360, Croatia cleared to buy Black Hawks, objavljeno 30. listopada 2019., pristupljeno 1. studenoga 2019. (engl.)
 33. RH Alan. 2015. natječaj školski zrakoplovi (PDF). aalan.hr
 34. Održana prezentacija remontiranih helikoptera Mi-171Sh na Plesu. 23. rujna 2019. Pristupljeno 16. svibnja 2020.
 35. Predstavljena Eskadrila borbenih aviona. 31. srpnja 2015. Pristupljeno 16. svibnja 2020.
 36. Uskoro na remont ide novih 6 helikoptera. Obrana i sigurnost (engleski). Pristupljeno 16. svibnja 2020.
 37. ↑​http://www.aeroflight.co.uk/waf/croatia/af2/cro-af2-all-time.htm
 38. http://www.vojska.net/eng/armed-forces/croatia/airforce/equipment/
 39. MORH i Hrvatska vojska iznijeli nove informacije o padu helikoptera. 28. siječnja 2020. Pristupljeno 29. siječnja 2020.
 40. Poginuli instruktor letenja i polaznik letačke obuke HRZ-a. 7. svibnja 2020. Pristupljeno 7. svibnja 2020.
 41. Siniša Klarica :Krstičević: Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva slavit ćemo 25. listopada! Zadarski list. 13. prosinca 2019.. Pristupljeno 24. rujna 2020.
Izvori
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (​http://www.hrvatski-vojnik.hr​). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
[1]Inačica izvorne stranice arhivirana 16. ožujka 2008.
Vanjske poveznice
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
Zadnji put uređivano 10. listopada 2021., u 21:24.
Wikipedija
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
 Glavna stranica Slučajna stranica  U blizini  Prijavi se  Postavke  Donacije  Impresum  Odricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi