Obrazovanje
Obrazovanje kao pojam ima višestruko značenje. Pod obrazovanjem se podrazumijeva ustanova, proces, sadržaj i rezultat organiziranog i/ili slučajnog učenja u funkciji razvoja različitih kognitivnih sposobnosti, kao i stjecanja raznovrsnih znanja, vještina, umijeća i navika kao primjerice čitanje, pisanje, računanje ili opće znanje o fizičkom, društvenom i gospodarstvenom okruženju.
Obrazovanje djece u Afganistanu.
Studenti u Bugarskoj.
Obrazovanje u Ruandi.
Indoktrinacija u učionici, uvrštavanje političkih sadržaja u nastavni materijal ili nastavnici koji zloupotrebljavaju ulogu indoktrinacije učenika protive se ciljevima obrazovanja koje traži slobodu mišljenja i kritičko mišljenje.
Obrazovanje ljudi obično se dijeli na formalno – u školama, i neformalno – izvan škole. U Hrvatskoj se formalna naobrazba dijeli u 6 stupnjeva:
  1. predškolsko obrazovanje
  2. osnovnoškolsko obrazovanje
  3. srednjoškolsko obrazovanje
  4. dodiplomsko obrazovanje
  5. diplomsko obrazovanje
  6. postdiplomsko obrazovanje
Osnovna škola u trajanju od 8 godina je obvezna i besplatna (poslije 1990. Sve su češće akcije da učenici osim besplatnog pohađanja škola dobivaju i besplatne knjige, u jesen 2004. godine to je realizirano za sve osnovce grada Zagreba). Ostali vidovi školovanja se plaćaju.
Vidi
Vanjske poveznice
Škole.hr
Zadnji put uređivano 23. svibnja 2021., u 23:16.
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
 Glavna stranica Slučajna stranica  U blizini  Prijavi se  Postavke  Donacije  Impresum  Odricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi