Pomoć:Tražilica

Pretraživanje Wikipedije
Navigacija
Sadržaj Wikipedije
Tražilica
Kazalo po početku naslova
Prečac
Što vodi ovamo - alat
Nedavne promjene
Pomoć – sadržaj
Na tražilicu
Na vrhu stranice desno (ili na lijevoj strani kod starijeg monobook izgleda) nalazi se polje za pretraživanje sadržaja Wikipedije. Kad počnete unositi tekst za pretraživanje, bit će vam ponuđen popis članaka koji počinju unetim nizom znakova. Ako se vaš niz ne poklapa s nazivom postojećih članaka, pritiskom na <Enter> ili klikom na sliku povećala (na "Traži" kod monobooka) dobit ćete rezultate pretraživanja, iz kojih možete izabrati traženi sadržaj ili započeti novi članak ukoliko vam nijedan od ponuđenih članaka ne odgovara.
Međutim, pretraživnje ponekad može dati stotine i tisuće rezultata. U tom slučaju trebate suziti vašu pretragu. Jedan od načina je izabrati područje u kome će se vršiti pretraživanje, klikom na ponuđene poveznice ispod okvira za traženje. Ako kliknete na "Napredno", možete izabrati imenske prostore u kojima će se pretraživati.
I s tako suženim pretraživanjem još uvijek može biti previše rezultata. U tom slučaju, ove kratke upute mogu vam pomoći u sužavanju rezultata pretraživanja.
Sintaksa
Parametri
Parametri se koriste u obliku parametar:niz. Niz može biti pojam ili izraz, naslov ili dio naslova članka, ovisno o parametru. (Svejedno je ima li razmaka iza dvotočke ili ne.) U filtriranju se mogu koristiti logički operatori; međutim, treba voditi računa o redoslijedu parametara u polju za traženje.
Traženje na stranici
Svako od navedenih pretraživanje će vam ponuditi popis stranica, ali vas neće dovesti na mjesto izraza u članku kad ga otvorite. U tom slučaju ćete koristiti pretraživanje alatom iz svog preglednika, a to je kod većine preglednika kombinacija tipki <Ctrl>+<F> ili <Command>+<F> na Macu.
Zadnji put uređivano 24. listopada 2015., u 13:54.
Wikipedija
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
Glavna stranicaSlučajna stranica U blizini Prijavi se Postavke DonacijeImpresumOdricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi