Topništvo
Topništvo ime za rod kopnene vojske kojima je zadaća opsluživanje topničkih oružja. Topništvo je također poznato pod nadimkom kralj bojišnice.
Topnička bitnica Hrvatske vojske
Povijest razvoja
Iako se pojava topništva obično vezuje uz razvitak vatrenog oružja, ona je postojala i u ranijem periodu u obliku različitih naprava za ispaljivanje velikih projektila na daljinu, najčešće u svrhu rušenja neprijateljskih fortifikacija u tvrđavskom ratovanju. Zbog slabe mobilnosti, preciznosti i brzine ispaljivanja ispočetka je gotovo isključivo korišteno kao opsadnno topništvo.
S vremenom je razvitak metalurgije, odnosno nešto lakših i mobilnijih tipova topničkog oružja doveo do stvaranja poljskog topništva, koja se s vremenom počela odvajati od pješaštva naoružane streljačkim naoružanjem, te počela igrati sve važniju ulogu u bitkama na otvorenom polju. Topništvo je do 20. stoljeća steklo takav domet i razornu moć, da joj se pripisuje većina ljudskih gubitaka u Prvom svjetskom ratu.
Vrste topništva
Topništvo se, s obzirom na težinu oruža, dijeli na i lako i teško topništvo.
Podjela po duljini cijevi i kutu djelovanja
Podjela po tipu cijevi
Podjela po djelovanju
Brodsko topništvo je naziv za topnička oružja koja čine naoružanje pojedinog ratnog broda.
Podjela po pokretnost
Uporaba topništva
Topnička paljba je djelovanje topničkih projektila na određenom prostoru, u cilju postizanja efekta na živoj sili, sredstvima bojne tehnike i postrojenjima. Topnička paljba mora biti točna, iznenadna, pravovremena i snažna. Topnička paljba se ostvaruje grupnim ciljanjem. Zavisno od vrste cilja i vida borbenog djelovanja primjenjuje se : koncentracija paljbe, nepokretne i pokretne zaprečne paljbe i paljbeni val.

Vidi još
Izvori
Vojni leksikon, Beograd, 1981.
Vanjske poveznice
topničko oružje. Hrvatska tehnička enciklopedija - portal hrvatske tehničke baštine
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Topništvo
Zadnji put uređivano 28. lipnja 2020., u 22:51.
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
 Glavna stranica Slučajna stranica  U blizini  Prijavi se  Postavke  Donacije  Impresum  Odricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi