Vojska – Wikipedija
Vojska
Vojska je izraz koji se u najširem smislu koristi za stalne oružane snage neke države sastavljene od profesionalnih vojnika. Pod time se podrazumijevaju kopnena vojska, ratna mornarica, ratno zrakoplovstvo. Vojskom se, barem u mirnodopskom stanju, ne smatraju policija kao i druge paravojne formacije.
U užem smislu se izraz vojska koristi kao skraćenica za kopnenu vojsku.
Namjena vojske
Namjena vojske nije se promijenila još od vremena kada je prije dva tisućljeća asirska vojska osvojila područje Mezopotamije. Sve vojske imaju istu zadaću, a to je osvajanje tuđih područja i zaštita vlastite zemlje. U Europi se prva modernija vojska pojavila tek u 16. stoljeću. Prije toga je, prema potrebi, dio stanovništva jednostavno naoružan i poslan u borbu. Danas većina zemalja ima organiziranu vojsku, sastavljenu od dobro uvježbanih vojnika. Postoje vojske različite veličine i organiziranosti, no većina ih je opremljena helikopterima, tenkovima i projektilima. Razvitkom tehnologije promijenjena je i uloga vojnika. Dok su se nekoć borili prsa u prsa, danas se vojnici uglavnom oslanjaju na oružje dalekog dometa.
Uniforma
Vojnička uniforma mora biti praktična. Čvrsta otporna odjeća pružaju vojniku dobru zažtitu od vremenskih nepogoda, a boja koja se stapa s okolinom omogućuje mu da ostane neprimijećen. Vojska svake države ima vlastitu uniformu koju vojnici nose u vrijeme mira. Na njima se nalaze oznake čina i pripadnosti pojedinim jedinicama. Obično se vojnici obučavaju za kopnene borbe. U vojsci muškarci i žene uče tehniku borbe, rukovanja i održavanja oružja i mnogo vježbaju da budu što spremniji. Stječu samopouzdanje i disciplinu, i nauče poštovati naredbe, kako bi se mogli uspješno boriti.
Poveznice
Izvori
Ovaj članak ili dio članka nije pokriven izvorima.
Pomozite Wikipediji navođenjem odgovarajućih knjiga, članaka u časopisima ili internetskih stranica.

Zadnji put uređivano 6. svibnja 2021., u 22:38.
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
 Glavna stranica Slučajna stranica  U blizini  Prijavi se  Postavke  Donacije  Impresum  Odricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi