Wikipedija:Suradnici
wikipedistica (suradnica)wikipedist (suradnik)
Wikipedisti odnosno "suradnici/suradnice" su osobe koje pišu i uređuju članke na Wikipediji, oni ujedno tvore aktivnu zajednicu Wikipedije.
Trenutačni broj Wikipedista (to su registrirani suradnici sa svojim suradničkim imenom) je 265.027, i svakodnevno raste, a broj je daleko veći ako se tu ubroje i neprijavljeni suradnici, te oni koji Wikipediju svakodnevno čitaju i njome se služe kao izvorom podataka u razne svrhe. Detaljan ispis suradnika može se vidjeti ovdje, a statistički podatci o Wikipediji ovdje. Aktivnih suradnika (to su oni koji su načinili barem jednu izmjenu u zadnjih 30 dana) je 615 (0,232 % svih registriranih suradnika).
Na Wikipediji postoje suradničke skupine, odnosno kategorije suradnika s određenim pravima koja toj skupini ili drugim suradnicima olakšavaju određeni rad na Wikipediji. Aktivni ispis suradničkih skupina i pripadajućih prava može se vidjeti ovdje.
Ukratko objašnjenje za pojedinu skupinu:
Neprijavljeni suradnici
Svatko, prijavljen ili neprijavljen na Wikipediju može gledati sve članke u svim imenskim prostorima, te uređivati sve članke koji nisu zaštićeni.
Ukoliko vam netko želi poslati poruku (bilo e-poštom, bilo putem razgovora sa suradnikom), ne može. E-poštu ne možete primiti jer ga niste prijavili, a ukoliko vam se poruka ne uputi dok radite na wikipediji, sutradan ćete (ako se na internet spajate bilo modemom ili DSL-om) imati drugu IP adresu, i ne možete primiti poruku. Također, ne možete uređivati stranice koje smiju uređivati samo prijavljeni suradnici (radi zaštite od neprijavljenih vandala). Vaše promjene se pripisuju IP adresama, ako pišete dobre članke, nikad se neće znati tko ih je napisao.
neregistrirani suradnici (stranica na Meta-Wikiju)
Registrirani i prijavljeni suradnici
Registrirani suradnici mogu gledati sve stranice i uređivati sve članke (osim onih koji su zaštićeni za administratore).
Registrirani suradnici mogu dobivati poruke (e-mail ako su ga potvrdili) i na stranici za razgovor sa suradnikom, a njihovi doprinosi su navedeni pod njihovim suradničkim imenom.
Za registriranje je potrebno samo odabrati željeno ime i zaporku. E-poštu, iako nije obvezan, uvijek se preporučuje, posebno u slučaju gubitka zaporke. Svoje suradničko ime možete registrirati ovdje.
Automatski potvrđeni suradnici
Određen broj funkcija na Wikipediji na hrvatskom jeziku je ograničen na suradničke račune koji prođu određene granice za dob i broj uređivanja: suradnici koji zadovolje ove uvjete smatraju se dijelom pseudo-grupe autopotvrđenih (autoconfirmed). Autopotvrđeni status se provjeri svaki put kada suradnik izvrši ograničenu funkciju: stoga ju automatski dodjeljuje software te se ne može ukloniti.
Po trenutačno definiranim uvjetima (siječanj 2017.), status automatski potvrđenog suradnika dobiva se nakon 4 dana od prijavljivanja.
Autopotvrđeni status je potreban za premještanje stranica, uređivanje poluzaštićenih stranica te postavljanje novih datoteka ili njihovih novih inačica. Autopotvrđeni suradnici više ne trebaju pristupati CAPTCHAI za većinu događanja.
Ophoditelji
Ophoditelji su suradnici koji mogu pregledavati izmjene drugih suradnika, i tako ih označiti kao "pregledanima". Osim toga mogu i "brzo" ukloniti sve zadnje izmjene jednog suradnika na nekom članku, kod slučajeva uništavanja sadržaja od strane nedobronamjernih suradnika. Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 49 ophoditelja.
wikipedija: ophoditelji
aktivni popis ophoditelja
Automatski ophođeni
Automatski ophođeni suradnici su suradnici čije su izmjene automatski ophođene, nije ih potrebno označavati pregledanima (ono što ophoditelji rade), oni nemaju nikakvo pravo koje mogu "koristiti". Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 321 automatski ophođeni suradnik.
wikipedija: automatski ophođeni
aktivni popis automatski ophođenih
Administratori
Administratori mogu gledati sve stranice i mijenjati sve članke, a kada je potrebno, određeni članak zaštititi ili obrisati, ili vratiti greškom obrisani članak i ukloniti zaštitu. Suradnike koji ne poštuju pravila Wikipedije mogu blokirati. Administratori mogu i uređivati imenski prostor "MediaWiki", poruke sustava; imaju još prava kao ophoditelji i automatski ophođeni. Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 13 administratora.
wikipedija: administratori, detaljnije, popis i glasovanje
aktivni popis administratora
Birokrati
Birokrati su suradnici koji mogu dodijeliti jedan dio suradničkih prava, to uključuje pravo administratora i birokrata, i dio prava koji mogu osim dodijeliti i ukloniti: bot, ophoditelj, automatski ophođeni suradnik. Birokrati ne mogu dodijeliti neka prava kao što su provjeritelj, nadglednik, importer, transwiki importer... Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 4 birokrata.
wikipedija: birokrati
aktivni popis birokrata
Botovi
Botovi su suradnički računi namijenjeni automatskoj izmjeni stranica na Wikipediji putem računalnih programa. Na taj način je moguć velik broj izmjena u kratkom vremenskom roku. Izmjene botova nisu vidljive u nedavnim promjenama zbog zatrpavanja, ali mogu se naknadno prikazati s opcijom "prikaži botove". Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 121 bot.
wikipedija: botovi
aktivni popis botova
Provjeritelji
Provjeritelji su suradnici koji imaju mogućnost provjere IP adrese registriranih suradnika, te na taj način mogu otkriti zlouporabu više suradničkih računa. Na projektu moraju biti najmanje dva aktivna provjeritelja, zbog uzajamne kontrole, jer zapisnike provjere mogu vidjeti samo oni. Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 0 provjeritelja.
wikipedija: provjeritelji
aktivni popis provjeritelja
Stjuardi
Stjuardi (engl. stewards; domaćini) suradnici su koji mogu dodijeliti i ukloniti sva prava na svim projektima Wikimedije. Ne moraju biti prijavljeni na nekom projektu kako bi mogli raditi.
Njihova zadaća je primijeniti i izvršiti valjani konsenzus suradnika na nekom projektu, čak i kad se ne slažu s rezultatima konsenzusa.
Iako mogu mijenjati prava na svim projektima, ne smiju dodjeljivati prava na projektima gdje već postoji aktivni lokalni suradnik koji može napraviti isto, obično birokrat.
U slučaju ako je stjuard birokrat na nekom projektu, poželjno mu je radi transparentnosti promicati suradnike kao birokrat, a ne kao stjuard.
Stjuard smije oduzimati prava na nekom projektu samo temeljem jasno i valjano iskazanog konsenzusa suradnika tog projekta.
Taj konsenzus mora biti raspravljen na wikipedijskom prostoru tog projekta.
Ako je nositelj prava sâm zatražio skidanje prava, stjuard to smije izvršiti nakon što je tražitelj pravilno potvrdio svoj wikipedijski identitet.
wikipedija: stjuardi
popis stjuarda
Sistem administrator
Sistem administratori (još developer) su suradnici koji imaju pristup tehničkom sustavu projekta i aktivno sudjeluju u tehničkom razvoju i održavanju projekata Wikimedije. Ne moraju biti prijavljeni na određenom projektu.
Ostale suradničke skupine
wikipedija: IP blok iznimka. Trenutačno na wikipediji na hrvatskome jeziku postoji 18 suradnika s pravom na IP blok iznimku.
Vidi još
Zadnji put uređivano 21. studenoga 2021., u 17:25.
Wikipedija
Sadržaji se koriste u skladu s CC BY-SA 3.0 osim ako nije drukčije navedeno.
Zaštita privatnosti
Uvjeti uporabeKlasični prikaz
Glavna stranicaSlučajna stranica U blizini Prijavi se Postavke DonacijeImpresumOdricanje od odgovornosti
JezikPratiUredi