Wikipédia:Bevezetés az irányelvekbe és útmutatókba/2Tartalom
A cikkírás szabályai

Viselkedés
Együttműködés a többiekkel

Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastálA Wikipédia egy enciklopédia, és a közössége folyamatosan törekszik a pontosságra. A cikkeket semleges nézőpontból kell megfogalmazni, és csak olyan ellenőrizhető információkat, álláspontokat tartalmazhatnak, amelyek megbízható forrásokból származnak.

A semleges nézőpont vagy NPOV (neutral point-of-view) azt jelenti, hogy a szövegeket objektívan és elfogulatlanul írjuk, bemutatva a tényeket és áttekintve a főbb álláspontokat. Az enciklopédiákat alapvetően így írják, mivel az igazság gyakran szubjektív, és semmi haszna nem lenne, ha egy cikk előnyben részesítene egy adott nézőpontot. Ezenkívül a semlegesség gátat vet annak is, hogy egyéni érdekek által vezérelt propagandacikkek vagy reklámok szülessenek.
Az ellenőrizhetőség arra utal, hogy a cikkek csak olyan anyagokat tartalmazzanak, amelyekről már korábban írtak megbízható forrásokban. Ideális esetben minden állítást alá kell támasztani megbízható forrással, de ha az adott állítás vitatott vagy gyakran vezet nézeteltérésekhez, akkor elengedhetetlen a forráshivatkozás! A forráshivatkozás nélküli tartalmakat bármikor eltávolíthatják, a megbízható források hozzáadása pedig a szöveget író szerkesztő kötelessége!
A Wikipédia nem az első közlés helye, nem a saját kutatómunka fóruma. Ez arra vonatkozik, hogy a cikkekben nem lehetnek olyan állítások, elképzelések, adatok, vélemények vagy elméletek, amelyekről korábban nem írtak más, publikált szövegekben. Ebbe beletartozik a tények saját értelmezése vagy új összefüggésbe helyezése. A Wikipédia alapvetően az emberiség tudásának gyűjteménye, olyan nézőpontok és információk összefoglalása, amelyeket korábban kifejezésre juttattak már.


Következő >>


Utoljára szerkesztve 2018. június 6., 11:03-kor
Wikipédia
A lap szövege CC BY-SA 3.0 alatt érhető el, ha nincs külön jelölve.
Adatvédelmi irányelvek
Felhasználási feltételek
Asztali
KezdőlapVéletlen lap Közelben Bejelentkezés Beállítások AdományokA WikipédiárólJogi nyilatkozat
NyelvLap figyeléseSzerkesztés