Hjälp:Vanliga frågor

This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 100% complete.

Det här är en lista över vanliga frågor.

Är det här en del av Wikipedia? Vad är Wikimedia, och MediaWiki?

Ta en titt på de här bilderna:

 
Wikimedia Inkubator är en del av Wikimedia Foundation som driver diverse projekt, bland annat Wikipedia.

Inkubatorn och godkännande

Vilka är reglerna och riktlinjerna?

Du hittar riktlinjerna på Inkubator:Riktliner. Läs även Category:Incubator:Policy.

Hur laddar jag upp en bild?

Om du är en registrerad användare skulle du vanligtvis kunna ladda upp en fil med hjälp av Special:Upload, men den funktionen är inaktiverad här. Du måste ladda upp den på Wikimedia Commons. Du finner mer information på Inkubator:Ladda upp.

Hur startar jag en ny testwiki?

Följ instruktionerna på Hjälp:Manual. Notera att du verkligen behöver en giltig ISO 639-språkkod.

När kommer vår testwiki att få sin egen hemsida?

Efter att du har skickat in en ansökan på Meta kommer testwikin att vara kvar på Inkubatorn tills språkkkommittén godkänt den. Wikin kommer först vara prövad för berättigande, det innebär att testwikin tillåts ha sin egen wiki. Sen kommer du att få se en länk till en statussida. Där kan du enkelt se vad som behöver göras. Har allt gjorts och testwikin fortfarande är aktiv här kommer testwikin att godkännas. Efter godkännande tar det lite tid innan en bug skickas in och wikin faktiskt skapas.

Hur utvecklar man ett aktivt testprojekt?

Vad ska man skriva? Och vad skriver man om?

Läs även Manualen för små och nya Wikipedior på Meta. För test-wikipedior:

  • Du kommer vilja ha en högkvalitativ encyklopedi. Skriv några förslag för skribenterna. Finns det några webbplatser på ditt språk om hur man skriver? Överväg att skriva en ordbok eller grammatisk genomgång här. Skriv allt som skribenter skulle kunna finna användbart.
  • Du kan använda listan över artiklar alla Wikipedior borde ha som inspiration för ämnen folk kan skriva om.
  • Artiklar om områdena där ditt språk talas är förmodligen intressanta för dina läsare.
    • Geografi, historia, samhälle, politik
    • vetenskap, teknologi, konst, religion, sport
  • Du kan översätta artiklar från andra Wikipediaversioner så länge du anger textens källa du översätter från för att uppfylla våra licenskrav. Detta kan man göra i redigeringssammanfattningen genom att skriva något i stil med "översätt från artikeln [[:en:Title]] på engelskspråkiga Wikipedia".

Varför fungerar inte underdomänen? Varför omdirigerar inte URL:en till Inkubatorn? Hur fungerar omdirigeringar?

URL:en omdirigerar ett språk som listas i Special:SiteMatrix till en testwiki på Inkubatorn (rödlänkar finns på Special:SiteMatrix). Undantag:

  • Tidigare wikier som stängdes (genomslagna blålänkar).
  • Wikier på språk som inte listas där (oftast Wikipedior).
  • Wikiversity- och Wikisource-versioner.

Du kan ange en normal URL och den kommer omdirigera dig till en sida på Inkubatorn (xyz.wikiproject.org/wiki/Sida → incubator.wikimedia.org/wiki/Wx/xyz/Sida) men det kommer inte ta hänsyn till parametrar som "action=history". Bas-URL:en xyz.wikiproject.org omdirigerar till Wx/xyz/Huvudsida om den finns, och kommer ta hänsyn till "uselang"-parametrar.

Hur använder man interwikilänkar?

På testprojekt av Wikipedia kan du använda interwikilänkar som vanligt (t.ex. [[ru:Sidnamn]] för en interwikilänk till ryskspråkiga Wikipedia). Wikidata fungerar tyvärr inte för tillfället på Inkubatorn, men det finns en bot som då och då uppdaterar interwikilänkar. Det är inte möjligt att ha interwikilänkar mellan en vanlig Wikipedia och Inkubatorsidor i vänsterspalten.

För andra projekt kan du använda interikilänkar genom att lägga till projektets kod, t.ex. [[sv:voy:Sida]] för länkar till svenskspråkiga Wikivoyage, [[fr:wikt:Sida]] för franskspråkiga Wiktionary, och så vidare.

Prefix

Vad är ett prefix?

Ett prefix är den första delen av ett sidnamn, om du går till en slumpad sida hamnar du förmodligen på en med titeln "Wx/xx/sidnamn". De första två bokstäverna står för projektet, sen ett snedstreck, följande två eller tre bokstäver står för språket, sen ett till snedstreck, sen det vanliga sidnamnet som den kommer att ha när wikin skapas.

Prefix används i alla namnrymder för innehåll på testwikier, t.ex. "Template:Wx/xx/Mallnamn" och "Category:Wx/xx/Kategorinamn". Notera att språkkoden måste stavas med små bokstäver.

Viktigt: Namnrymderna Help: och Project: (Incubator) är reserverade för sidor som gäller för hela Inkubatorn. För att skapa en sida i namnrymderna Help: eller Project: i ditt test, lägg sidan i huvudrymden genom att lägga namnrymden efter prefixet (t.ex. Wx/xx/Help:Hjälpsida" eller "Wx/xx/Wiktionary:Projektsida").

Vad har vår testwikis för prefix?

Det ska vara Projekt/kod

  • Projekt: Normalt sett brukar ett språks första projekt vara Wikipedia, om det är det, använd Wp, men det kan också vara: Wiktionary (prefix "Wt/"), Wikiquote (prefix "Wq/"), Wikibooks (prefix "Wb/"), Wikinews (prefix "Wn/"), eller Wikivoyage (prefix "Wy/"). Wikisource- och Wikiversity-projekt finns annorstädes: oldwikisource: och betawikiversity: respektive.
  • Kod: Språks ISO 639-kod. Språket måste ha en giltig ISO 639-kod (sök).

Hjälp, jag har ingen ISO-kod!

Då kan du tyvärr inte påbörja en testwiki här.

Varför måste alla sidor ha ett prefix?

Det finns flera anledningar till det:

  • Rent logiskt för att särskilja sidor åt mellan testspråk.
    Till exempel, om det finns en artikel (t.ex. "Europa") som har samma namn på flertalet språk. Vilket språk kommer då att få ha artikeln med det namnet? Vad händer med alla andra artiklar? Prefix löser det problemet.
  • Sidorna med prefix kommer importeras när ditt testspråk har fått sin egen underdomän, sidorna utan kommer inte göra det.
    Sidor måste importeras och inte kopieras. Det är väldigt svårt att importera sidor utan prefix.
  • Sidorna med prefix kommer listas i analysen av ditt testspråk, och inte dem utan.
    Så på sätt och vis kommer du att få din wiki snabbare :-)

Hur länkar man till sidor med prefix?

Finessen AddPrefix har aktiverats som standard för alla (sedan 2022). Finessen kan användas för att länka till prefigerade sidor med normal länksyntax precis som man skulle göra för vilka annan wiki som helst, och kommer sedan konverteras till prefigerad kod. Till exempel, [[Sidtitel]] kommer automatiskt konverteras till [[Wx/xx/Sidtitel|Sidtitel]].

Om du inte har aktiverat JavaScript eller av någon anledning vill redigera utan finessen, behöver du lägga till prefix manuellt på alla länkar, kategorier och mallar när du redigerar på en testwiki.

Jag förstår fortfarande inte, eller vet inte vad ett prefix är

Fråga på Gemenskapens portal efter hjälp.

Ny wiki har skapats

Vår nya wiki har skapts! Men vad gör jag nu?

Först och främst, börja inte kopiera eller redigera! Någon kommer importera sidorna härifrån till den nya wikin, läs Incubator:Importing from Incubator för mer information.

Dina inloggningsuppgifter borde fungera på den nya wikin då globala konton finns tillgängliga på Wikimedias alla projekt.

Visaren på Special:Statistics visar ett lågt antal artiklar!

Det är redan känt problem att antalet artiklar inte visas korrekt på nya wikier. Visaren uppdateras efter ett tag, så den kanske rättar sig efter några dagar. Händer inte det så behöver utvecklarna köra ett underhållsskript för att fixa det.

Varför importeras inte vissa sidor?

Du hämtar förmodligen antalet artiklar från Special:Statistics eller {{NUMBEROFARTICLES}}. Det är ett redan känt problem att antalet artiklar inte stämmer efter en import. Titta på Special:Allpages för det riktiga antalet (det är ingen siffra utan snarare en lista över alla artiklar). Å andra sidan så har artiklar saknats efter tidigare importer. Detta kan åtgärdas allt eftersom, men det är möjligt att några sidor ändå saknas. Skulle det vara så kan du kontakta användaren som importerade sidorna till din wiki.

Hur skapar vi vår egen logga?

  • Först och främst, lägg till (eller fixa) översättningen av ditt projekts namn och motto till ditt språk i den här listan så att det är möjligt att återskapa loggan, och ta bort 5=incubator från din rad om du har din egen wiki nu.
  • Sidan har också länkar till några enkla instruktioner: ladda upp loggan till Commons med dess standardtitel (som File:Wikipedia-logo-v2-en.png för en.wikipedia) och skrivskydda sidan eller be någon med sysop-rättigheter att göra det. Kan du inte skapa den själv, kan någon annan från listan ovan göra det; för att fråga om hjälp, ställ din fråga på bildgalleriets diskussionssida på Commons, t.ex. commons:Wikipedia/2.0.
  • Kom ihåg att loggan måste vara 135 pixlar bred och transparent. Är du osäker på hur man gör det, kan du fråga om hjälp på Phabricator (hjälp) med taggen Wikimedia-Site-Requests för att skapa din logga.

Hur ändrar man webbplatsens namn?

Fråga på Phabricator med projekttaggen Wikimedia-Site-Requests för att ändra webbplatsens namn.

Hur blir man administratör?

Du kan antingen be om temporärt administratörskap på Meta page for permission requests, eller utse en administratör på din nya wiki och sen begära normalt administratörskap på samma sida, med en länk till det lokala valet.

Interwikilänkarna till vårt nya projekt funkar inte?

Det händer ofta språk som är nya på Wikimedia. Ha tålamod, problemet har förmodligen redan rapporterats och kommer att åtgärdas snart.

Vi listas inte på meta:List of Wikipedias! (eller någon liknande lista)

Ta det lugnt, den kommer uppdateras snart. Gör den inte det kan du alltid öppna ett ärende på Phabricator (med taggen: VPS-project-Wikistats).

Anpassning, gränssnitt, osv.

Gränssnittet är på engelska, hur ändrar jag det till språket jag talar?

Först måste du logga in. Sen kan du enkelt ändra ditt språk i Special:Preferences (listan är någonstans i mitten). Se också här på gränssnittsöversättning: Special:MyLanguage/Help:Manual#5. Du kan också ändra ditt språk genom att trycka på namnet för ditt nuvarande gränssnitt som visas längst upp på sidan, bredvid ditt användarnamn.

Mitt språk finns inte med i listan i Special:Preferences? / Jag har valt mitt språk men det är fortfarande på engelska?

Detta innebär att ditt språk ännu inte har översatts eller inte har översatts färdigt. Om du har lust att översätta det, kan du göra det på Translatewiki.net (följ instruktionerna på Special:FirstSteps). Läs även localisation statistics på Translatewiki och Translation project på Inkubatorn.

Min fråga är inte besvarad.

Testa att fråga i Gemeskapens portal. Din fråga och svar kommer läggas till här.