Hem > Sökhjälp
Sökhjälp

Du kan söka direkt genom fältet "Snabbsök" längst upp på sidan. Som standard är frågetypen "Logiskt läge" inställd. Logiskt läge betyder att man söker på fristående ord. Om du sätter ett "-" före ordet betyder att man ej vill att detta ord skall förekomma i sökningen: till exempel båt -vatten. Detta gör att du kommer att hitta alla objekt där ordet "Båt" förekommer, men filtrerar bort de objekt som även har "vatten".

Det finns även andra frågetyper du kan använda dig av. För att använda dig av dessa trycker du på de tre punkterna bredvid snabbsökfältet. Om du sedan för muspekaren över frågetecknet bredvid frågetyperna får du en förklaring om hur sökningen fungerar. "Exakt träff" söker ditt valda mönster inom ord, t.ex pälskappa. "Fritext" söker på fristående mönster, det vill säga om du söker på päls, kommer objekt med ordet päls att hittas. Om objektet däremot har ordet "pälskappa", så inkluderas det ej i resultatet.

Snabbsöksfältet kommer att söka igenom alla fält i sökbara objekt, förutom "personer i bild" och personrelationer. Vill du söka på dessa kriterium går du in i avancerad objekt-sökning
Avancerad objektsök hittar du om du trycker på de tre punkterna bredvid snabbsökfältet, och väljer "Avancerad objekt-sökning" i den ruta som dyker upp. Här finns också "Avancerad person-sökning" med fler sökalternativ för personer.

I avancerad objektsök kan du välja att begränsa sökningen på ett eller flera fält. Till exempel kan du begränsa sökningen till "Motiv - Län" och ange att fältet "innehåller", eller är "exakt" "Jämtland". "Innehåller" kommer ge dig ett sökresultat där värdet "Jämtland" förekommer. Sökningen "är exakt" kommer ge dig alla objekt där fältet "Motiv -Län" har de exakta värdet "Jämtland".

Du kan även ange vilken objekttyp sökningen skall begränsas på. Om du till exempel endast vill se fotografier, eller en annan typ, kan du välja det här.
Preciserad sökning efter ort och socken
Om man vill göra en preciserad sökning efter till exempel ett fotografi med motiv från en speciell ort går du in via knappen med de tre punkterna till höger om sökfältet överst. I den meny som kommer upp väljer man att trycka på ”Gå till sök objekt, för avancerad sökning” nederst i menyn. Då kommer du till menyn för avancerad sökning, samma som ovan.
 
Där väljer man så funktionen ”begränsa på särskilda fält”, de funktioner som finns inom den blå rutan, där man väljer vilken uppgift man skall söka efter.
 
Vill man söka en ort i ett motiv i ett fotografi väljer man fältet ”Motiv – ort” i den första rutan. Valet av fält i denna ruta underlättas om man börjar att skriva det man vill välja, alltås börja skriv Motiv -.
I den andra rutan väljer man kriterium, till exempel om det skall vara exakt det sökord jag skall använda eller något annat av de alternativ som finns att välja av.
I den tredje rutan skriver man det sökord man bestämt sig för.
Här är ett exempel på en sökning efter foton från Böle:
I funktionen ”Begränsa på särskilda fält” välj ”Motiv – Ort” i första rutan. I andra rutan välj, till exempel, ”slutar med” och skriv Böle i den tredje rutan. Att man i detta exempel väljer ”slutar med” beror på att många Böle har någon form av förled till exempel Aspåsböle och Rätansböle. Rulla sedan ned sidan till knappen ”SÖK EFTER OBJEKT” och tryck på den. Då får man ett sökresultat som innehåller alla registrerade fotona där motivet är från en ort där namnet slutar på Böle. Eftersom orter som heter Böle finns i nästan varje socken finn anledning att begränsa sig ytterligare.
Om man vill begränsa sig ytterligare, det är till exempel Rätansböle specifikt man vill se bilder ifrån då trycker man på knappen ”LÄGG TILL SÖKKRITERIUM” och får på det viset upp ytterligare en rad. Den bästa begränsningen att göra då är att välja ”Motiv – socken” i första rutan, ”är exakt” i andra rutan, och att skriva Rätan i den tredje rutan. Då bör det se ut som nedan. Rulla sedan nedåt på sidan och tryck på knappen ”SÖK EFTER OBJEKT”. Då får man ett resultat som skall visa alla publika foton med motiv från Rätansböle. Kom bara ihåg att alla andra sökfält måste vara tomma, även fritextfältet överst.
 
 
Att söka efter en person kan gå till på nästan samma sätt. Här är ett exempel på en sökning på ett personnamn i en speciell ort. I exemplet letar jag foton på personer vid namn Johansson i Kälarne.
 
Börja med att via de tre punkterna gå till sidan för avancerad sökning som i exemplet ovan.
 
Avvänd fältet ”Begränsa på särskilda fält” och välj där ”Bildtext” i den första rutan.
Välj ”Innehåller” som kriterium i den andra rutan och skriv det du söker efter i den tredje rutan, i detta exempel ”Johansson”.
 
Lägg sedan till ett sökkriterium genom att trycka på knappen ”LÄGG TILL SÖKKRITERIUM”, väl där ”Motiv – ort” i den första rutan, välj ”Är exakt” i den andra rutan och skriv Kälarne i den tredje rutan.
Rulla sedan ned och använd knappen ”SÖK EFTER OBJEKT”
 
 
 
Ett tips på att spara resultatet av en sökning eller flera sökningar är att skapa ett dokument där man sparar den adress som finns i webbsidans adressfält när sökresultatet är klart. Markera hela adressen och klistra in den i till exempel ett worddokument där man sedan kan hämta igen adressen för sökresultatet. Om något nytt med samma sökkriterier läggs till i katalogen läggs det automatiskt också till och syns i det sparade sökresultatet.
Jamtli Bildbyrå
Jamtlis fotosamlingar är en av Sveriges största med cirka 10 miljoner fotografier från 1860-talet fram till i dag. En unik berättelse om Jämtland och Härjedalen träder fram i porträtten av samer, bönder, stadsliv och turism. 
Kontakt

För mer information om fotosamlingarna, produkter, priser och leveransvillkor kontakta Ingalill Granbom, fotograf/bildredaktör, 063-15 01 65, eller skicka e-post till oss bildbyra@jamtli.com.
Körs på Sofie från Västerbottens museum. Logga in
Kakor (cookies)Integritetspolicy
Bläddra bland objektBläddra bland samlingarSökhjälp