COVID-19 Koç Üniversitesi Topluluk Arşivi

Nedir ?

Pandemi sürecinde kişisel duygu, düşünce ve deneyimlerin belgelenmesi, saklanması ve paylaşılması adına başlatılan arşiv projesine katılım çağrısıdır.

Neden ? 

COVID-19 pandemisi Dünya genelinde günlük hayat akışlarını temelden etkileyen, yeni yaklaşım ve teknolojilerin sınandığı, biricik olma özelliği taşıyan tarihî bir olay. Gelecekte bu dönemin daha iyi anlaşılması için bize ait hikayelerin belgelenmesinin önemli bir rol oynayacağının farkındayız.

Bu açıdan özellikle ABD ve Avrupa’daki bazı üniversite kütüphaneleri süreci kayıt altına almak adına kendi topluluklarına yönelik arşivleme projeleri geliştirmektedir. Hâlihazırda Türkiye’de üniversite bazında bu kapsamda bir proje bulunmamaktadır. Bu amaçla Suna Kıraç Kütüphanesi “COVID-19 Koç Üniversitesi Topluluk Arşivi” projesi altında, Akademik ve İdari Personel ile özellikle Koç Üniversitesi öğrencilerinin bu süreçteki duygu ve düşüncelerini yansıtan yazınsal, görsel ve işitsel üretimlerini kayıt altına almayı amaçlamaktadır.

Tarihin parçası olmak için…

  • Koç Üniversitesi Kurumsal Belleği’nin bir parçasını oluşturan bu dönemi kayıt altına almak ve bu süreci gelecek nesillere somut şekilde aktarılması;
  • Koç Üniversitesi bünyesinde yapılacak olası akademik çalışmalara kaynak oluşturması;
  • Toplanan belgelerin Kütüphane arşivine dahil edilmesi, olası Kütüphane dijital koleksiyonlar sayfasında, kampüs-dışı veya sadece kampüs-içi erişime açık olan bir koleksiyon ve dijital sergi olarak paylaşılması planlanmaktadır.

Kimler katılabilir?

  • Fakülte üyeleri
  • Öğrenciler (Lisans ve Lisansüstü)
  • İdari personel

Ne tür belgelerle katkı sağlanabilir?

  • Yazısal: günlük, deneme, şiir, kısa notlar, kitap listeleri, yemek tarifleri
  • Görsel: fotoğraf, video, çizim, desen
  • İşitsel: İşitsel: ses kayıtları, besteler

Hikâyenizi sınırsız biçimde paylaşın!  

Hikâyeniz ister el yazısı ve ister bilgisayar metni olarak veya video veya fotoğraf  formatında paylaşabilirsiniz. Her türlü boyut ve formata açık olan projenin amacı bu süreçte sizin kişisel deneyimleri bir araya getirmektir.

Size yardımcı olacak bazı sorular:

  • Pandeminin farkına tam olarak ne zaman vardınız? Başlangıç ve süreç içindeki düşünceleriniz nasıl değişti?
  • Pandemi sürecini hangi mekân / mekânlarda geçirdiniz?
  • Günlük hayatınızda sizi zorlayıcı veya olumlu hangi durumlarla karşılaştınız?
  • Bu sürecin gelecekte yaşadığınız topluluğu / toplumu / dünyayı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Belgeleriniz bizimle güvende!

Bütün iletilen belgeler Suna Kıraç Kütüphanesi sunucularında saklanacaktır. Seçili materyaller Suna Kıraç Kütüphanesi Dijital Koleksiyonlar çevrimiçi sayfasında bir koleksiyon olacak ve değerlendirilecektir.

Dosyalarımı nasıl iletebilirim?

Bütün gerekli bilgilerin yer aldığı aşağıdaki iletim formu ile belgelerinizi bize kolaylıkla ulaştırabilirsiniz.

Belgelerin telif hakkı kime ait?

Arşivlenmesi için katkıda bulunduğunuz belgelerin telif haklarına sınırsız şekilde  sahip olmaya devam edeceksiniz ve bu belgeleri istediğiniz şekilde başka mecralarda da kullanabilirsiniz. Bu arşiv projesinin parçası olarak, katkıda bulunduğunuz dijital belgelerin saklaması ve umumi olarak yayınlaması açısından işleme, çoğaltma, yayma, temsil, işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim haklarını Koç Üniversitesi’ne tanımaktasınız. Konuyla ilgili bütün sorularınız için digitalresources@ku.edu.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.