Suna Kıraç Kütüphanesi, sahip olduğu önemli veri toplama ve ölçme araçları ile Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacılarına, istek yapmaları durumunda araştırma analiz raporları sunmaktadır.

Web of Science, Scopus, SciVal, Journal Citation Report ve Google Akademik veritabanlarından aldığımız verileri listeleyerek hazırladığımız araştırma performans raporları ile makalenizin gösterdiği etkiyi, yayımlandığı derginin etki faktörünü, alanınızla ilgili konusal trendleri ve işbirliği olanaklarını öğrenebilirsiniz.

Yukarıda adı geçen veritabanları ayrıca, yayın ve atıf sayıları, h-indeks bilgisi, alanınızdaki en iyi yazar, ülke, kuruluş ve kaynaklara hızlı erişim imkanı sağlamaktadır.

Bibliometrik veritabanları:

Clarivate çözümleri (Thomson Reuters) : Web of Science/Publons

Web of Science’ın ana koleksiyonu, bilimsel araştırma alanındaki atıf indeks veritabanları arasında otoritelerce kabul edilen en güvenilir kaynaktır. Dünya çapında fen bilimleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimler disiplinlerinde 250’den fazla farklı konu alanında yayınlanan (Açık Erişim dergiler dahil) 20.000’in üzerinde hakemli, yüksek kaliteli bilimsel derginin yeraldığı büyük bir koleksiyondur. Ayrıca konferans tutanakları ve kitap gibi kaynakları da içermektedir.

Suna Kıraç Kütüphanesi, istek yapmanız durumunda, yayınlarınızı analiz edebilir, h-indeksinizi belirleyebilir ve atıf raporlarınızı oluşturabilir veya kayıt sayılarını başka kurumlarla karşılaştırarak sizlere temiz bir liste sunabilmektedir.

Kütüphane olarak yaptığımız analiz çalışmasında, tüm veriler Excel’de açılabilen ve sütunlarla biçimlendirilebilen, sekmeyle ayrılmış metin dosyası olarak indirilmektedir.

Analiz sonuçlarınızı sunumlarınızda görselleştirmek için kullanabileceğiniz treemap ve bar grafikler de raporunuza eklenmektedir.

Publons:

Publons, Web of Science veritabanında indekslenen yayınlarınız için Research ID hesabınız aracılığıyla, otomatik olarak güvenilir yayın ve atıf bilgisi aktaran bir platformdur.

Kütüphane olarak, yayın ve atıf sayılarınızı, peer-review ve dergi editörlük çalışmalarınızı kolaylıkla izlemek ve rapor almak için Publons platformunu kullanıyoruz.

Siz Publons hesabınızı oluşturun https://publons.com/about/home/ , biz analiz raporunuzu hazırlayalım!

Publons ile ilgili istek ve sorularınızı askalibrarian@ku.edu.tr adresimize iletebilirsiniz.

Elsevier çözümleri : Scopus, Scival, CiteScore veritabanları

Scopus:

Scopus, içerdiği kapsamlı metrik seti ile değerlendirmeyi kolaylaştırmak ve araştırma ilgi alanlarınızı daha iyi görmenizi sağlamak için tasarlanmış bir veritabanıdır. Dergi, makale veya yazar düzeyinde analiz raporu isteklerinizde Scopus sofistike analitik yeteneklerini, geniş içeriğiyle tarafsız bilgiler oluşturacak biçimde birleştirerek birleştirerek, sizlere temiz bir raporlama hizmeti vermekteyiz.

Scopus analiz raporu desteği almak için askalibrarian@ku.edu.tr adresine mail atabilirsiniz.

SciVal:

SciVal veritabanı, kişi, grup ve kurumların araştırma konumlarını analiz etmek ve görselleştirmek için kullanılabilecek olan bibliyometrik araçlardan biridir.

İstek yapmanız durumunda, SciVal’i örneğin yazar değerlendirme raporları oluşturmak, yayın stratejisi belirlemek, sizin veya araştırma grubunuz için yeni işbirlikleri bulmak için kullanabiliyoruz.

SciVal, Scopus veritabanından çektiği verileri sunmaktadır ve 10.000’den fazla araştırma kurumu, ülke ve bireysel araştırmacının yayın bilgileri ve ölçümlerini sağlamaktadır.

Yayınlarınızı, araştırma grubunuzu veya araştırma alanınızdaki performansınızı, anahtar kelimeler kullanarak, diğer kişi, grup ve konu alanları ile karşılaştırmalı bir şekilde raporlar alabiliyoruz.

SciVal konusunda yardım almak için askalibrarian@ku.edu.tr adresimizden Kütüphanecilerle ileşime geçebilirsiniz.

CiteScore: dergi etki faktörü takibi ve doğru dergiye karar vermenize yardımcı olacak yeni bir ölçüm aracı

Elsevier’in piyasaya sürdüğü CiteScore veritabanı, gelecekte derginizi daha etkili bir şekilde yönlendirmenize yardımcı olan, bir derginin etki faktörünün daha kapsamlı, şeffaf ve güncel bir görünümünü sunan yeni bir standarttır.

CiteScore metrikleri olan SNIP (Source Normalized Impact per Paper), SJR (SCImago Journal Rankings), atıf ve yayın sayıları ile atıf yüzdesini içeren, Scopus veritabanı metrik sepetinin bir parçasıdır. Bu metriklerin Scopus’a entegrasyonu, 22.220’den fazla derginin etki faktörü bilgisini vermektedir.

Suna Kıraç Kütüphanesi, istek yapmanız durumunda aradığınız dergiyi bularak, dergiye ait etki faktörü bilgilerini yıllık, beş yıllık periyodlar şeklinde görüntüler ve raporlar hazırlar. Dergi etki faktörleri konusunda destek almak için askalibrarian@ku.edu.tr adresimize mail atabilirsiniz.

Google Akademik:

Google Akademik profilinizi oluşturarak, diğer araştırmacıların yayın listenize kolayca ulaşmasını sağlayabilir ve yayınlarınıza yapılan atıfları görüntüleyebilirsiniz. Profil ayarlarınızı belirledikten sonra, otomatik güncellemeleri seçebilirsiniz, böylece yayın listenizi güncellemek için çok fazla zaman harcamanıza gerek kalmaz.

Google Akademik profili oluşturmanız, profilinizin sayfa sıralamasında yükselmesini sağlar, yazarlara yeni araştırmalarını nerede yayınlayacakları konusunda yardımcı olur ve yayınlarınıza yapılan atıf sayısını, h-indeks bilgileri ile birlikte verir.

Google Akademik’ten alınan veriler, Koç Üniversitesi yazarlarının bilimsel yayınlardaki görünürlüğünü ve etkisini hızla ölçmesi açısından kolay bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Suna Kıraç Kütüphanesi, ihtiyaç olması ve istek yapmanız durumunda, Google Akademik profilinizdeki verileri kullanarak alıntılarınızın raporlanması ve analiz edilmesinde sizlere yardımcı olmaktadır.

Bu ücretsiz hizmetin Google tarafından sağlandığını ve süresiz olarak sürdürülemeyebileceğini hatırlatmak isteriz.

Google Akademik analiz raporu istekleriniz için askalibrarian@ku.edu.tr adresimize mail atabilirsiniz.

Alternatif metrikler: araştırmanız ne kadar paylaşılıyor?

Altmetrikler, geleneksel atıf temelli metriklere tamamlayıcı olan alternatif ölçümler ve verilerdir. Araştırmanızın sosyal medyada ne kadar dikkat çektiğini, kaç kez paylaşıldığını göstermeleri açısından önemlidir.

Kütüphane olarak, istekte bulunmanız durumunda araştırmanızın, Facebook, Twitter vb. sosyal kanallarda ne kadar etkileşim gösterdiğini ölçmek için aşağıdaki araçları kullanarak size özel raporlar hazırlıyoruz.

PlumX metrikleri:

PlumX metrikler, geleneksel alıntı metriklerinin ötesinde, araştırmacıların bireysel araştırma çıktılarının (makaleler, konferans çalışmaları, kitap bölümleri ve diğerleri) etkileşime girme şekilleri hakkında fikir veren, kapsamlı, genellikle makale düzeyinde yapılan ölçümlerdir.

Koç Üniversitesi Kütüphanesi, Kütüphane veritabanı sayfasından da erişilebileceğiniz Scopus veritabanı aboneliğine sahiptir. Scopus’ta yaptığımız makale taraması altında PlumX metriklerini 5 farklı kategoride alabiliyoruz: Atıflar, Kullanım, Yakalanılan ve Bahsedilen Ortamlar ve Sosyal Medya.

Scopus-PlumX metrik raporu hakkındaki sorularınız için askalibrarian@ku.edu.tr adresimizden Kütüphanecilerle iletişime geçebilirsiniz.

Altmetric:

İnternette her gün binlerce bilimsel içerik paylaşımı yapılmaktadır. Altmetric, araştırmacıların internet ve sosyal medya üzerinde gerçekleşen günlük aktivitesini yakalamak ve harmanlamak için bir dizi kaynağı izleyerek ilgilendiğiniz yayınların ne kadar etkileşim aldığını raporlamamıza olanak sağlayan alternative bir ölçüm aracıdır.

İstekte bulunmanız halinde, Altmetric aracını kullanarak Koç Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacılarının sosyal medya performans raporlarını hazırlıyoruz.

Alternatif metriklerle ilgili rapor isteklerinizi veya sorularınızı, askalibrarian@ku.edu.tr adresimize iletebilirsiniz.