newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המרכז החילוני ניצח בבחירות הדמוקרטיות בתוניסיה

יו"ר "קולה הקורא של תוניסיה" שניצחה בבחירות לפרלמנט: "נצחוננו הוא ניצחונם של כל התוניסאים". ברחובות חגגו את התהליך הדמוקרטי. כעת מחכים לתחילת המגעים הקואליציוניים, שיקבעו האם תוקם ממשלה חילונית צרה או ממשלת אחדות חילונית-דתית

מאת:

כתבו: נדב פרנקוביץ' ויעל מרום

מפלגת קולה הקורא של תוניסיה (נדאא תוניס, نداء تونس) שמייצגת את גוש המרכז החילוני, היא המנצחת בבחירות שהתקיימו בתחילת השבוע (ראשון) בתוניסיה. המפלגה גברה על מפלגת התקומה (א-נהדה, ألنهضة), שמייצגת את המחנה הדתי ועמדה בראש הקואליציה בקדנציה היוצאת. עם תום הבחירות לפרלמנט משלימה תוניסיה את תהליך הדמוקרטיזציה, לאחר גיבוש החוקה הדמוקרטית וקיום הבחירות הדמוקרטיות והחופשיות בפעם השנייה מאז המהפכה. 61.8 אחוזי השתתפות נרשמו בבחירות.

בלילה שלאחר ההודעה על תוצאות הבחירות חגגו ברחובות אזרחים מכל גווני הקשת הפוליטית את התהליך הדמוקרטי. למרות המשבר הכלכלי החמור, השסע האידיאולוגי הגדול, והמצב הפוליטי והביטחוני במזרח התיכון שעלול גם הוא לערער את היציבות בתוניסיה, בינתיים עומדת הדמוקרטיה הצעירה בכל האתגרים.

צפו בחגיגות הניצחון של תומכי מפלגת "קולה הקורא של תוניסיה", בבירה תוניס:

פטמה היא אקטיביסטית ופעילה בארגוני החברה האזרחית בתוניסיה. בראיון לשיחה מקומית היא סיפרה לנו על התחושות לאחר היוודע תוצאות הבחירות:

חגגתי הלילה עם החברים שלי ברחובות בתוניס הבירה, כי הבחירות התנהלו באווירה דמוקרטית ואני מרוצה מזה. מבחינתי לשמחה מתלווה גם טעם קצת מר כי קולה הקורא של תוניסיה שניצחה בבחירות מורכבת בין היתר מגורמים שמזוהים עם המשטר הקודם, ויהיה מרגיז לראות אותם לוקחים שוב חלק בשלטון. אבל זה מחיר הדמוקרטיה ואני מקבלת את התוצאות. החברה האזרחית בתוניסיה מפוכחת ואחראית, ואנחנו לא נרשה למשטר הקודם לזחול חזרה אל מוקדי הכוח ולבנות את עצמו מחדש. טעמנו את טעם החירות מזה יותר משלוש שנים ולא נוותר עליה. אני קצת חוששת מהצטברות של כוח רב מדי בידי קולה הקורא של תוניסיה, אבל הדמוקרטיה זה תהליך מתמשך. הבחירות זו רק תחנה אחת בתהליך הזה וזה תהליך דינמי, שממילא לא מתמצה רק בקלפיות.

קולה הקורא של תוניסיה ומפלגת התקומה מהוות כעת את שתי המפלגות הגדולות בפרלמנט, במרחק ניכר מכל מפלגה אחרת, כאשר בידיהן מצויים כ-70 אחוז מהמושבים בפרלמנט. כעת מחכים בתוניסיה לראות כיצד יתפתחו המגעים הקואליציוניים, שיקבעו האם תוקם ממשלה חילונית צרה או ממשלת אחדות, ובמקביל מחכים לראות כיצד יוכרעו הבחירות לנשיאות הרפובליקה שיתקיימו בחודש הבא. בנושא זה הוסיפה פטמה כי "יש לדתיים אולי בכל זאת סיכוי לאזן את יחסי הכוחות הפוליטיים באמצעות הבחירות לנשיאות, אבל בכל מקרה תוניסיה צריכה הידברות פוליטית ופשרה, ולא הקצנה קוטבית. אסור שיקרה מה שקרה במצרים. יש חילונים שבעצמם חוששים מריכוז כוח גדול מדי בידי זרם אחד, ולכן אולי בכל זאת יש עדיין למרזוקי או למועמד חילוני אחר שייתמך על ידי מפלגת התקומה, או אפילו לדתי, סיכוי לתפוס תאוצה עד לבחירות לנשיאות"

מוחמד א-ריאדי, מצביע מפלגת התקומה (המפלגה הדתית) אמר בראיון לשיחה מקומית כי "מה שבאמת חשוב זה שיש בתוניסיה תרבות פוליטית חדשה שצומחת לנגד עינינו, של פיוס הדדי ומאמץ משותף למציאת פתרונות והבנות המיוסדות על פשרה".

על האפשרות שא-סבסי יזכה בבחירות לנשיאות וכוחה של קולה הקורא של תוניסיה במוקדי הכוח השלטוניים יתעצם, אמר לנו א-ריאדי:

אני מקווה מאוד שהמחנה החילוני המתון יבחר להמשיך במדיניות של פשרה, הידברות ופיוס, ולא יסכן את הניסוי הדמוקרטי התוניסאי שעודנו באבו. עד עכשיו תוניסיה עמדה באתגרים לא פשוטים בזכות ההידברות והפשרה הפוליטית, ובעיקר בזכות העובדה שישנם בה גם מחנה דתי מתון בעל משקל פוליטי, וגם מחנה חילוני מתון בעל משקל פוליטי. החששות מחזרה לפרקטיקות הכוחניות של המשטר הקודם בהחלט קיימות, ואנחנו חייבים להיות מאוד זהירים.

עם היוודע התוצאות הסופיות אמר דובר מפלגת התקומה, זיאד אל-עזארי: "אנו מכירים בתוצאות הבחירות ומברכים את מפלגת קולה הקורא של תוניסיה על הישגיה. אנו מושיטים את ידינו לקולה הקורא של תוניסיה ולשאר המפלגות, כדי שביחד נוכל לצאת מן המשבר הכלכלי. בכל מקרה לא נתקע מקלות בגלגלים כפי שעשו חלק מהגורמים במשך שלושת השנים שבהן היינו בשלטון. לא נקרא תיגר על סמכותה של אף ממשלה דמוקרטית ולא נשבש את סדרי השלטון בשום אופן, כי אין לנו אינטרס אחר מלבד טובתה של תוניסיה".

יו"ר מפלגת קולה הקורא של תוניסיה והמועמד לנשיאות, אל-באג'י קאאד א-סבסי, אמר מצדו כי "נצחוננו בבחירות לפרלמנט הוא ניצחונם של כל התוניסאים. לא נשאף לשלוט לבדנו ונשתף פעולה עם כל המפלגות מהמחנה הדמוקרטי".

> למרות שאין אפליה או רדיפה, יהודי תוניסיה מצביעים כקהילת מיעוט

כניס בחירות של מפלגת התקומה, כמה ימים לפני הבחירות בתוניסיה (צילום: Atlantic Council, פליקר, CC BY-NC-ND 2.0)

כניס בחירות של מפלגת התקומה, כמה ימים לפני הבחירות בתוניסיה (צילום: Atlantic Council, פליקר, CC BY-NC-ND 2.0)

תוצאות הבחירות  הסופיות:

קולה הקורא של תוניסיה (נדאא תוניס, מפלגת גוש המרכז החילוני): 39.2%
התקומה (א-נהדה, המפלגה הדתית): 31.8%
האיחוד הלאומי החופשי (מפלגת מרכז-ימין ליברלית של המיליארדר סלים ריאחי): 7.8%
החזית העממית (איחוד המפלגות הסוציאליסטיות):5.5%
אופקי תוניסיה (מרכז ליברלי): 4.1%
הקונגרס למען הרפובליקה (מרכז ליברלי): 2.3%
היוזמה (מרכז ליברלי) – 2.3%
הזרם הדמוקרטי (סוציאל-דמוקרטית): 1.8%

תנועת העם (מפלגת שמאל נאצריסטית) ו"זרם החיבה" (ימין חילוני המזוהה במובהק עם המשטר הדיקטטורי הישן) זכו כל אחת ב- 0.9% מקולות

ב-0.5% מהקולות זכו: מועמדים עצמאיים, המפלגה הרפובליקאית (שמאל ליברלי), שמירת האמונים לדרך היעודה ( מפלגה אזורית של רובע סידי בו-זיד, שבו פרצה המהפכה בעיר הבירה תוניס), מפלגת הליכוד הדמוקרטי למען העבודה והחירויות (מפלגת מרכז -שמאל סוציאל-דמוקרטית), קול האיכרים,-התנועה הסוציאל-דמוקרטית, ההדר לג'ריד (מפלגה אזורית של אזורי ה'ג'ריד' המדברי שבדרום מערב תוניסיה).

בחלוקה לגושים:
גוש המפלגות החילוניות זכה ל-68.2%
גוש המפלגות הדתיות עם 31.8%

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf