ms.m.wikipedia.org
Wilayah Selatan
Keberkecualian rencana ini telah dipertikaikan. Perbincangan yang berkenaan mungkin boleh didapati di dalam laman perbincangan. Jangan padam pesanan ini sehingga pertikaian tersebut diselesaikan.
Wilayah-wilayah Selatan atau Sahara Maghribi ialah perkataan-perkataan yang digunakan oleh kerajaan Maghribi buat Sahara Barat. Kedua-dua istilah rasmi ini secara tersurat merangkumi kesemua wilayah Sahara Barat. Pihak kerajaan Maghribi kerana implikasi geografi wilayah yang ketara.
Kerajaan Maghribi menguasai dan mentadbir lebih kurang dua pertiga Sahara Barat (bahagian sebelah barat tembok tentera Maghribi) dan pesisir pantai Sahara Barat. Kerajaan dan syarikat persendirian mengeksploitasi kawasan ini untuk perikanan dan perlombongan fosfat di darat. Polisario Front (Barisan Polisario) menguasai baki wilayah ini yang terpencil dari laut dan tidak mempunyai ramai penduduk, gersang dan tidak dapat digunakan untuk pembinanaan penempatan serta aktiviti ekonomi.[petikan diperlukan].
Rencana ini ialah rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.
Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.
Kali terakhir disunting pada 6 November 2013, 01:27
Kandungan disediakan dengan CC BY-SA 3.0 kecuali jika dinyatakan sebaliknya.
Dasar privasi
Syarat-syarat Penggunaan

Atas meja
Laman UtamaRawakBerdekatanLog masukTetapanDermaPerihal WikipediaPenafian
BahasaPantauSunting