Louis Franchet d'Espérey

Frans officier (1856-1942)

Louis Félix Marie François Franchet d'Espérey (25 mei 1856 - 3 juli 1942) was een Franse generaal tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Louis Franchet d'Espérey
Maurice-Paul-Emmanuel Sarrail
Geboren 25 mei 1856
Mostaganem
Overleden 3 juli 1942
Albi
Land/zijde Frankrijk
Onderdeel Landmacht
Rang Maarschalk van Frankrijk
Eenheid Franse leger
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Vroege carrière bewerken

Hij werd geboren in Mostaganem, vandaag de dag Algerije. Hij was de zoon van een cavalerie-officier in het Chasseurs d'Afrique. Hij werd opgeleid op het Saint-Cyr en studeerde af in 1876. Hij diende in Frans Indochina, China (tegen de Bokseropstand in 1900, tijdens deze opstand vond zijn Duitse neef Klemens von Ketteler de dood, en Marokko voor 1914.

Eerste Wereldoorlog bewerken

In 1914 presteerde Franchet d'Espérey goed als corpscommandant in de Slag om Charleroi, onderdeel van de Slag der Grenzen. Hierdoor steeg hij tijdens de oorlog snel in rang. Aan de vooravond van de Eerste Slag bij de Marne kreeg hij het bevel over het Franse 5de leger. In maart 1916 kreeg Franchet d'Espérey het bevel over de Oostelijke legergroep en in januari 1917 over de Noordelijke legergroep. Onder zijn bevel werd het Franse leger verschrikkelijk verslagen door de Duitsers in de Slag bij Chemin des Dames in mei 1918. Hierna werd hij van het westfront naar de Balkan overgeplaatste en daar benoemd tot commandant van de geallieerde troepen in Thessaloniki. Tussen 15 en 29 september 1918 lanceerde hij een succesvol offensief (met een groot leger van 9 Griekse divisies, 6 Franse, 6 Servische, 4 Britse en 1 Italiaanse divisie) dat Bulgarije tot de overgave dwong. Na deze zege ging hij door en veroverde grote delen van de Balkan. Aan het einde van de oorlog was zijn leger tot de Hongaarse grens gekomen.

Interbellum bewerken

Na de overwinning op Duitsland bleef Louis Franchet d'Espérey die in 1921 tot Maarschalk van Frankrijk werd bevorderd tot 1938 actief in het leger. Hij was tot 1920 bevelhebber van diverse eenheden en trad in 1920 toe tot de "Conseil supérieur de la guerre". Politiek stond Maarschalk Franchet d'Espérey zeer rechts en hij steunde de Cagoule.

Académie française bewerken

In 1934 werd Franchet d'Espérey verkozen tot lid van de Académie française.

Onderscheidingen bewerken

     
     
     
 

verleende onderscheiding als de hoogste eer die Frankrijk te vergeven heeft wordt beschouwd. 1918

Externe links bewerken