Wikipedia:Editor de formate
(Redirecționat de la Wikipedia:Editori de formate)
Această pagină reflectă o politică oficială a proiectului Wikipedia în limba română. Ea este considerată ca fiind un standard larg acceptat, pe care editorii Wikipedia trebuie să-l urmeze. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă sunteți în dubiu, inițiați o discuție.
Format protejat
Comenzi rapide:
WP:EF
WP:EdF
Permisiunile de editor de formate permit modificarea unor elemente de interfață (formate, module și pagini din spațiul de nume MediaWiki) care au fost protejate la nivelul „format protejat” deoarece sunt transcluse în peste 500 de pagini sau sunt folosite în pagina principală. Acest nivel de protecție se aplică și spațiului de nume MediaWiki, unde sunt stocate denumirile implicite în limba română ale elementelor de interfață.
Notă: Acest mod este nou, și majoritatea formatelor sunt încă protejate prin vechiul sistem ce permite doar administratorilor să opereze modificări, întrucât încă nu s-au făcut modificări masive în acest sens. Ca urmare editorii de formate nu pot modifica încă toate paginile, dar orice administrator poate schimba această setare, deci nu ezitați să le cereți schimbarea nivelului de protecție.
Actualmente există 17 editori de formate și 17 administratori (34 în total), aceștia fiind utilizatorii ce pot modifica formate de largă utilizare.
Utilizare
Unor redactori li se permite să-și exercite aceste permisiuni pentru a efectua mentenanță, pentru a răspunde unor cereri rezonabile de modificare a unor formate, și pentru a face orice alte modificări simple sau în general necontroversate în formate, module sau antete de editare a paginilor. Lor li se permite și să facă editări mai complexe sau controversate, dar numai după ce aceste modificări sunt făcute mai întâi într-o zonă de test și după ce s-a identificat atât consensul pentru efectuarea lor, cât și stabilitatea lor tehnică.
Parolă puternică
Dacă aveți drepturile de editor de formate, vă rugăm să vă asigurați că aveți o parolă puternică. Chiar și o singură modificare făcută de un cont compromis poate afecta mii sau zeci de mii de pagini, ceea ce ar putea fi catastrofal.
Editarea judicioasă a formatelor
Cheia editării corecte a formatelor este testarea riguroasă a modificărilor înainte de implementarea lor. De preferat, fiecare format trebuie să aibă o subpagină de cazuri de test, ce poate fi folosită în exact acest scop.
Țineți minte că permisiunile de editor de formate nu pot fi folosite pentru a obține poziții privilegiate în cadrul discuțiilor pe marginea formatelor. Poziția în care puteți fi pus poate fi dificilă, deoarece orice modificare poate fi interpretată de alții (posibil greșit) drept acțiune privilegiată. Evitați să luați decizii unilaterale privind modificări mari ale formatelor dacă există riscul unor obiecții. Puteți oricând propune schimbările în pagina de discuție a formatului sau în pagina de sarcini pentru editorii de formate, după care veți putea efectua modificarea după mai multe zile, în lipsa obiecțiilor.
Nerespectarea acestor restricții poate avea ca efect revocarea permisiunilor. Dacă restricțiile sunt încălcate sistematic, orice administrator poate să vă revoce drepturile de modificare pe loc și fără avertisment, chiar și la prima abatere.
Când să inițiați discuții despre modificarea formatelor
Aceasta este o îndrumare aproximativă, vă rugăm să nu o invocați împotriva bunului simț.
Modificări ce trebuie efectuate DOAR în urma unei discuții substanțiale
Modificări ce necesită cel puțin unele discuții, sau cel puțin câteva zile fără obiecții
Modificări ce pot fi efectuate de regulă unilateral, dar care, în funcție de circumstanțe, pot impune discutarea sau anunțarea lor din timp
Modificări ce pot fi efectuate aproape întotdeauna unilateral
Abuz
Când vine vorba de modificarea formatelor transcluse în multe pagini și/sau utilizate în pagina principală, Wikipedia are o politică mai strictă.
Editorii de formate posedă permisiuni administrative, și de la deținătorii lor se așteaptă un comportament stabil și responsabil. Puteți pierde permisiunile de editor de formate sau chiar să fiți blocat, în cazul în care acțiunile dvs. au un caracter destructiv.
Nu uitați că acordarea și revocarea permisiunilor de editor de formate o poate face orice administrator. Nu faceți prostii.
Cereri
Dacă doriți să cereți drepturi de editor de formate, anunțați la afișierul administratorilor. Alternativ, puteți contacta direct un administrator activ. Administratorii nu au nevoie să ceară aceste permisiuni deoarece ele li se acordă automat.
Îndrumări pentru administratorii care acordă permisiunea
Permisiunile de editor de formate se pot acorda de către un administrator. Administratorii vor evalua ei înșiși eligibilitatea unui utilizator pentru acordarea permisiunilor dar vor evalua și următoarele îndrumări orientative:
1. Candidatul trebuie să fie utilizator înregistrat de cel puțin un an.
2. Candidatul trebuie să aibă cel puțin 1.000 de modificări la activ.
3. Candidatul trebuie să aibă cel puțin 150 de modificări în total în spațiile Format și/sau Modul.
4. Candidatul trebuie să nu aibă istoric de blocări pe motive de comportament sau de încălcare a R3R în ultimele 6 luni.
În plus, candidatul trebuie să-și argumenteze cererea și să cunoască bine politica privind dezvoltarea formatelor cu grad mare de transcludere.
Elementele din listă sunt doar orientative. Un administrator poate alege să acorde, după caz, permisiunile și altor utilizatori care nu ar fi strict eligibili după aceste criterii.
Criterii de revocare
Dreptul de editare de formate se poate revoca în orice moment de un administrator fără avertisment prealabil sau proces decizional în următoarele cazuri:
  1. Editorul de formate a efectuat în mod repetat modificări evident controversate în paginile unor formate protejate fără a determina consensul.
  2. Editorul de formate a fost în mod repetat neatent la modificarea formatelor protejate, ducând de mai multe ori la apariția de erori serioase în paginile formatelor.
  3. Editorul de formate a comis acte de vandalism evident, nu neapărat utilizând permisiunile.
  4. Editorul de formate a fost inactiv timp de peste 12 luni.
  5. La cererea editorului de formate.
Dacă vi s-au revocat permisiunile de modificare a formatelor, mai întâi discutați cu administratorul care a efectuat revocarea. Dacă nu primiți răspuns sau răspunsul este nesatisfăcător, aduceți problema în atenția celorlalți administratori, scriind un mesaj la Wikipedia:Afișierul administratorilor.
Ultima modificare pe 17 iunie 2020, la 16:27
Conținutul este disponibil sub CC BY-SA 3.0, exceptând cazurile în care se specifică altfel.
Politica de confidențialitate
Termeni de utilizare
Desktop
AcasăAleatoriu În apropiere Autentificare Setări DonațiiDespre WikipediaTermeni
LimbăUrmăreșteModificare