ro.m.wikipedia.org
Wikipedia:Libertate
Acesta nu este un articol generic despre libertate, ci explică libertatea așa cum este înțeleasă de GNU. Scopul acestui articol este să lămurească spiritul Creative Commons 3.0-Atribuire-Distribuire în condiții identice.
Atenție, aceasta este doar o explicație oferită pentru a ușura înțelegerea spiritului licenței; pentru detalii legale citiți textul efectiv al acesteia.
Primele cuvinte de pe prima pagină a Wikipedia în limba română sunt „Bun venit la Wikipedia! enciclopedia liberă la care poate contribui oricine” – această pagină încearcă să explice înțelesul cuvântului „liberă” de pe pagina principală.
Libertatea în acest context se referă la libertatea pe care o conferă licența respectivă autorilor, redactorilor și utilizatorilor materialelor acoperite de această licență. Prin licența respectivă se garantează în esență câteva efecte:
Prin primele trei puncte de mai sus se garantează libertatea conținutului, iar al patrulea punct garantează explicit libertatea perpetuă a respectivelor materiale, fie ele și editate în viitor.
Astfel, libertatea garantată de această licență impune în mod explicit gratuitatea conținutului acestor materiale, însă face mult mai mult decât atât: ea garantează autorilor faptul că munca lor nu va ajunge niciodată să fie vândută sub vreo altă licență și respectiv faptul că drepturile lor asupra contribuțiilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului nu se vor pierde niciodată. Toți redactorii sunt tratați ca autori de către licență, indiferent dacă adaugă, editează sau chiar șterg conținut, fiindcă în acest fel este generată o nouă versiune a materialelor respective, iar ei sunt autorii modificărilor care duc la aceasta.
Vezi și
Ultima modificare pe 21 decembrie 2020, la 12:54
Conținutul este disponibil sub CC BY-SA 3.0, exceptând cazurile în care se specifică altfel.
Politica de confidențialitate
Termeni de utilizare
Desktop
AcasăAleatoriuÎn apropiereAutentificareSetăriDonațiiDespre WikipediaTermeni
LimbăUrmăreșteModificare