Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate

Pe această pagină încercăm să hotărâm ce liste ar trebuie să fie introduse în lista de liste de calitate. O listă de calitate trebuie să respecte cele mai înalte standarde de la Wikipedia.

La nominalizarea unei liste, vor apărea imediat și eventuale obiecții, motiv pentru care vă rugăm să faceți un efort și să răspundeți acestor obiecții. Dacă propuneți o listă la care ați lucrat chiar dvs. vă rugăm să menționați faptul că este o auto-propunere.

Procedură modificare

Criterii modificare

Unei liste de calitate i se cere să aibă următoarele atribute:

  1. să fie utilă, bine scrisă, cuprinzătoare, susținută de surse, neutră, stabilă și bine organizată. Adică:
    1. „utilă” - subiectul listei, clar stabilit, să fie de interes enciclopedic, iar prezentarea sub formă de listă să fie justificată pentru acel subiect;
    2. „bine scrisă” - lista trebuie să fie redactată corect din punct de vedere gramatical și să aibă un stil compatibil cu o enciclopedie;
    3. „cuprinzătoare” - lista trebuie să fie completă sau, acolo unde subiectul nu o permite, să nu omită elemente importante;
    4. „bine documentată” - conținutul listei trebuie să fie susținut prin citarea surselor de documentare; sursele care pe care se sprijină o parte semnificativă din conținut trebuie precizate în secțiunea „Bibliografie”, iar afirmațiile individuale se susțin prin citare în secțiunea „Note”;
    5. „neutră” - lista are un punct de vedere neutru și nu îi este pusă la îndoială obiectivitatea; nu sprijină anumite grupuri în detrimentul altora;
    6. „stabilă” - conținutul listei nu este de natură să se schimbe semnificativ de pe o zi pe alta (cu excepția îmbunătățirilor în răspuns la comentariile criticilor); lista nu trebuie să se afle în vreun conflict de editare;
    7. „bine organizată” - criteriile de ordonare, stabilite clar, să fie cele potrivite pentru subiectul respectiv, iar organizarea materialului să permită examinarea cu ușurință a listei.
  2. trebuie să se supună standardelor impuse de manualul de stil și Wikiproiectului (proiectelor) din care face parte. Adică trebuie să aibă:
    1. o introducere succintă care anunță subiectul listei și oferă o privire de ansamblu;
    2. o structură de secțiuni corespunzătoare subiectului.
  3. trebuie să aibă imagini (cu descrieri succinte), dacă explicarea subiectului se pretează la folosirea fotografiilor, diagramelor, schemelor, etc.; imaginile trebuie să aibă o licență acceptabilă pentru Wikipedia;
  4. trebuie să aibă o lungime adecvată subiectului, să rămână concentrată pe acesta fără să cuprindă detalii inutile.

Nominalizare modificare

  1. Citiți criteriile de mai sus și asigurați-vă că lista respectivă le îndeplinește pe toate.
  2. Inserați formatul {{PLC}} în pagina de discuție a articolului propus.
  3. Acolo faceți clic pe "spuneți obiecțiile".
  4. Inserați ===[[numele listei propuse]]=== la începutul casetei de editare.
  5. Sub aceasta, scrieți motivele pentru care ați propus lista.
  6. În final, puneți {{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}} la începutul listei de propuneri de pe această pagină. Nu uitați să înlocuiți textul „numele listei propuse“ cu numele efectiv al listei propuse.

Evaluare modificare

  • Pentru a adăuga comentarii, trebuie să faceți clic pe butonul "modifică" din dreapta titlului propunerii pe care doriți să o comentați (adăugarea comentariilor nu se poate face prin apăsarea butonului "modifică pagina" din lista de butoane din partea de sus a paginii).
  • Adăugați la începutul comentariului dvs. un semn care să reprezinte pe scurt părerea exprimată de dvs. Adăugați argumentele cu care vă susțineți părerea. Comentariile nu sunt voturi.
  • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
  • Vă rugăm să nu folosiți în dezbateri imagini — de genul — și nici formate cu texte gata scrise, deoarece acestea încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.
  • Recenzorul constată dacă lista îndeplinește criteriile. Dacă da, atunci lista este promovată.
  • Pot vota doar utilizatori înregistrați, cu un număr minim de 100 contribuții la activ și cel puțin 30 zile vechime.
  • Pentru a retrage o propunere tăiați-o cu o linie în loc să o ștergeți. Folosiți <s>{{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}}</s>, care va afișa întreaga discuție ca fiind tăiată (Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse").

Durata modificare

Perioada de timp alocată în mod obișnuit evaluării articolelor este de șapte zile și se aplică acolo unde din evaluare reiese că articolul respectă toate criteriile, obiecțiile au fost rezolvate rapid sau, dimpotrivă, acolo unde problemele majore ale articolului fac inutilă prelungirea discuției. În celelalte cazuri responsabilii pot lăsa discuțiile să continue, dar nu mai mult de 3 luni. În fiecare lună se va face o evaluare a progresului în rezolvarea problemelor ridicate. În cazul în care nu s-au înregistrat progrese semnificative (la discreția responsabilului), discuția poate fi închisă. Prelungirea se justifică acolo unde după trecerea celor șapte zile mai există obiecții nerezolvate dar autorii articolului consideră că le pot rezolva la timp.

Nominalizarea poate fi retrasă în orice moment al procesului de evaluare dacă există un motiv pertinent, de exemplu dacă persoana care a făcut nominalizarea își dă seama că nu cunoștea criteriile de calitate sau dacă autorii articolului susțin că acesta nu este terminat. Retragerea echivalează cu o respingere, iar responsabilii vor urma procedura pentru articole respinse.

În cazurile unde respingerea articolului se impune evident (cioturi, glume etc.) nominalizarea este ștearsă pe loc, fără a se arhiva.

Decizia finală modificare

Decizia de promovare sau respingere a unui articol poate fi luată de unul din administratori sau de unul dintre următorii responsabili aleși de comunitate:

Pentru a promova un articol este necesar ca participanții la dezbatere să ajungă la un consens în privința calității deosebite a articolului și a respectării tuturor criteriilor. Este la latitudinea responsabililor să decidă dacă acest consens a fost atins, sau nu. Nominalizarea va fi respinsă în oricare din următoarele situații:

  • Obiecțiile ridicate nu au fost rezolvate satisfăcător.
  • Participanții la discuție nu au ajuns la un consens.
  • Din evaluare nu rezultă suficiente informații despre calitatea articolului, atât în privința formei cât mai ales a conținutului.

Atenție: este deci posibil ca un articol să fie respins chiar dacă toate opiniile au fost favorabile, și anume atunci când nici unul din evaluatori nu a confirmat că subiectul este tratat corespunzător din punctul de vedere al conținutului.

Se recomandă ca luarea deciziei să nu se facă de către un responsabil care se află într-un conflict de interese în cazul respectiv, de exemplu dacă a contribuit semnificativ la articol sau dacă el a nominalizat articolul.

După încheierea discuției modificare

Responsabilul care încheie o discuție de evaluare sau reevaluare va face și operațiile descrise în secțiunile următoare, după caz.

Liste propuse și promovate modificare

  1. Se consemnează în pagina evaluării, notificarea prin care se anunță că lista este promovată, specificând în descrierea modificării „Promovat LC”.
  2. Se scoate din pagina de discuții a articolului formatul {{PLC}} și se introduce în schimb la sfârșitul listei formatul {{listă de calitate}}, specificând în descrierea modificării „Promovat LC”.
  3. Se deschide pagina itemului de Wikidata asociat articolului (dacă există), prin click pe „Element Wikidata” în secțiunea „Trusa de unelte” a coloanei din stânga paginii; se face click pe "edit" la secțiunea „Wikipedia pages linked to this item”, apoi, în dreptul legăturii spre articolul în limba română, click pe pictograma din stânga casetei de editare a titlului articolului. În meniul popup care se deschide, bifați badge-ul „featured list”.
  4. La pagina Wikipedia:Liste de calitate se introduce lista la secțiunea corespunzătoare.
  5. La Modul:Pagina principală/articole se adaugă o nouă intrare după modelul de acolo (în secțiunea corespunzătoare listelor de calitate). În partea stângă, între paranteze pătrate, se trece numele articolului. Numărul care începe cu Q este identificatorul Wikidata al articolului și poate fi obținut din legătura "Element Wikidata" de la pagina listei.
  6. Se actualizează Format:Numărul listelor de calitate (se incrementează cu 1).
  7. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută (fără păstrarea unei redirecționări) la „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X”, unde se completează titlul propriu-zis al articolului, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
    • Dacă mutarea anterioară nu s-a putut face fără păstrarea unei redirecționări, atunci se șterge pagina inițială de evaluare, „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului”; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PLC}}. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr-g6|Mentenanță -Fostă pagină de discuții propunere LC}} pentru a marca pagina pentru ștergere.
  8. Se înscrie discuția arhivată, „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X”, la Liste promovate
  9. Se șterge articolul din lista cu propuneri pentru liste de calitate, specificând în descrierea modificării „Promovat [[Titlul articolului]]”
  10. Este recomandabil ca acolo unde în paginile de discuție sunt formate care includ clasamente printre itemi, actualizați – dacă este cazul, statusul articolului (exemplu de format :{{Proiect ''y''|clasament=''x''|importanță=''n''}}
  11. Se completează formatul {{IstoricArticol}} din pagina de discuție a articolului promovat. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=LC
|acțiune1=PLC
|acțiune1legătură=Wikipedia:Propuneri_pentru_liste_de_calitate/{{PAGENAME}}/Arhiva_1
|acțiune1rezultat=Promovat
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}

Liste propuse și respinse modificare

  1. Se consemnează în pagina evaluării, notificarea prin care se anunță că lista este respinsă. Este recomandabil de a fi consemnat apoi un mic rezumat cu sugestii de ameliorare a listei, sugestii care pot eventual rezulta din textul discuției de evaluare.
  2. Se scoate formatul {{PLC}} din pagina de discuții a listei, specificând în descrierea modificării „Respins LC”
  3. Se actualizează numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (se decrementează cu 1).
  4. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută (fără păstrarea unei redirecționări) la „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X”, unde se completează titlul propriu-zis al articolului, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
    • Dacă mutarea anterioară nu s-a putut face fără păstrarea unei redirecționări, atunci se șterge pagina inițială de evaluare, „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului”; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PLC}}. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr-g6|Mentenanță -Fostă pagină de discuții propunere LC}} pentru a marca pagina pentru ștergere.
  5. Se înscrie discuția arhivată, „Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X”, la Liste respinse, specificând în descrierea modificării „Adăugat [[Titlul articolului]]”
  6. Se șterge articolul din lista cu propuneri pentru liste de calitate, specificând în descrierea modificării „Respins [[Titlul articolului]]”
  7. Se completează formatul {{IstoricArticol}} din pagina de discuție a articolului promovat. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=FPLC
|acțiune1=PLC
|acțiune1legătură=Wikipedia:Propuneri_pentru_liste_de_calitate/{{PAGENAME}}/Arhiva_1
|acțiune1rezultat=Respins
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}

Liste reevaluate și păstrate modificare

  • Se arhivează discuția de aici.

Liste reevaluate și retrogradate modificare

Propuneri de acordare a calificativului modificare

Lista celor mai înalte construcții din București modificare

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Listă scrisă după tipicul topului pe țară care e deja LC, dar cu documentarea refăcută pentru a include mai multe construcții din perioada comunistă și în general tot ce există la en.wp (deja listă de calitate) și Emporis. Limita de includere e tot de 60 m, ca la articolul pe țară și cel de la en.wp; valoarea aceasta pare să fie momentan un echilibru bun între numărul de intrări și viteza de actualizare.--Strainu (دسستي‎7 decembrie 2020 03:05 (EET)[răspunde]

Lista subfamiliilor de furnici modificare

Articol tradus de Mishu57 de la en.wp (en:List of ant subfamilies), unde are statut de LC. --NGC 54 (discuție / contribuții) 5 mai 2021 15:42 (EEST)[răspunde]

Lista exponatelor din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” modificare

O listă construită altfel, care prezintă exponatele atât sub formă de hartă, cât și informații de bază și o scurtă descriere (extrasă din articolele detaliate, acolo unde este cazul). Îndeplinește criteriile legate de formă și conținut.--Strainu (دسستي‎1 decembrie 2021 22:52 (EET)[răspunde]

Propuneri de reevaluare a calificativului modificare

Vezi și modificare