- Wikipedia
Sunteți îndemnați să obțineți informații și recomandări oficiale despre pandemia de coronaviroză (COVID-19).
Conținut recomandat
Mănăstirea Bociulești (Buciulești) a fost o mănăstire ortodoxă (acum ruinată) cu hramul Cuvioasa Parascheva, ridicată în 1629 de către logofătul Dumitrașcu Ștefan împreună cu jupâneasa sa Nifia. Edificiul este situat pe teritoriul actualului județ Neamț, în arealul administrativ al comunei Podoleni, pe partea stângă a Bistriței, între vechea albie a râului și actualul canal de aducțiune hidroenergetică al acestuia.
Aici a fost și o curte a domnitorului Gheorghe Ștefan, sub forma unei fortărețe cu ziduri și turnuri înconjurate de un șanț de apă. Fortăreața a fost folosită de către acesta ca reședință în timpul luptelor pe care le-a dus cu Vasile Lupu, precum și ca locaș de surghiun pentru dușmanii săi.
Biserica (în ale cărei detalii arhitecturale se văd influențe muntenești) și restul construcțiilor au fost distruse în anul 1832 de o puternică viitură a Bistriței, care a rupt terasa pe care ansamblul fusese ridicat. Au supraviețuit până în prezent doar câteva structuri din corpul bisericii și cel al clopotniței, precum și câteva elemente de interior, mutate și conservate în alte edificii religioase din zonă. O tentativă de refacere a obștii monahale de aici este în curs de desfășurare.
Mănăstirea se află pe Lista monumentelor istorice din România la codul NT-I-s-B-10528.
Alte sugestii dintre cele 763 de pagini recomandate:
Știați că?
Știri
Ziua de astăzi în istorie
28 iulie:
Alte aniversări: 27 iulie28 iulie29 iulie
Comunitate
Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.

Limbă
Vezi istoricul modificărilor aceastei pagini.
Conținutul este disponibil sub CC BY-SA 3.0, exceptând cazurile în care se specifică altfel.
Politica de confidențialitate
Termeni de utilizare
Desktop
AcasăAleatoriuÎn apropiereAutentificareSetăriDonațiiDespre WikipediaTermeni