studies.helsinki.fi
KIRJAUDU SISÄÄN
OPISKELU-PALVELU
STUDIES.HELSINKI.FI
SYK­SYL­LÄ OPE­TUS­TA AN­NE­TAAN SEKÄ KAM­PUK­SIL­LA ETTÄ ETÄ­NÄ
TIEDOTE | 14.9.2021
Syksyn opetus järjestetään ensimmäisellä ja toisella periodilla osittain läsnä- ja osittain etäopetuksena. Aikatauluihin ja opetusmuotoihin ei kuitenkaan tehdä äkkinäisiä muutoksia.
Syksyn opetus järjestetään ensimmäisellä ja toisella periodilla osittain läsnä- ja osittain etäopetuksena. Aikatauluihin ja opetusmuotoihin ei tehdä äkkinäisiä muutoksia, jotta jokainen opettaja ja opiskelija voi rauhallisin mielin suunnitella aikataulujaan.
Yliopiston toimintaa avataan asteittain ja rajoituksista luovutaan koronatilanteen helpottuessa.
– Haluamme varmistaa, että kaikkien opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan – myös riskiryhmäläisten – on turvallista ja mahdollista palata kampuksille. Siksi seuraamme yliopistolla tarkkaan etenkin opiskelijaikäryhmän rokotekattavuutta. Valitettavasti tällä hetkellä se on yhä alhainen, mutta toivottavasti nousee nopeasti, sanoo vararehtori Tom Böhling.
Kaksi koronarokotetta on vasta alle puolella 20–29-vuotiaista. Lisäksi HUS-alueella ilmaantuvuus on ollut koko pandemian ajan korkea. Yliopisto on sopinut Helsingin kaupungin kanssa Kaisa-kirjaston Ohjauskulmassa avattavasta pop-up-rokotuspisteestä, jonne ei tarvitse ajanvarausta. Piste avautuu perjantaina 17.9. ja on auki myös  ma 20.9., ti 21.9. ja ke 22.9. klo 11–15.  Tämä toivottavasti helpottaa rokotuksen hankkimista. Pisteellä kuka tahansa voi käydä ottamassa joko ensimmäisen tai toisenrokotuksen. Myös muita pop-up rokotuspisteitä löytyy eri puolilta kaupunkia. 
OPETUS JÄRJESTETÄÄN KORONATURVALLISESTI
Opetus- ja kulttuuriministeriön ohje oppilaitoksille on edelleen, että opetustilojen on oltava väljiä, jotta lähikontakteja voidaan välttää. Se, montako opiskelijaa tiloihin mahtuu suhteessa tilan normaaliin kapasiteettiin, vaihtelee erittäin paljon eri tiloissa muun muassa kalustuksen takia.
– Opetuksen suunnitteluun ei voida tehdä valtavia, äkkinäisiä muutoksia, vaan muokkauksia tehdään harkiten. Pelkästään tilojen varaaminen lähiopetukseen, aikatauluttaminen ja opetuksen suunnittelu vievät isossa yliopistossa todella paljon aikaa. Emme myöskään halua kuormittaa opettajia niin, että he joutuisivat tekemään lisätyötä eli suunnittelemaan opetusta uudestaan, jos opetusmuoto vaihtuu. On selvää, ettei opiskelijoidenkaan suunnitelmiin voi tehdä äkkinäisiä muutoksia, kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta huomauttaa.
MASSALUENNOT YHÄ ETÄNÄ
Kun maan hallitus ja aluehallintovirasto (AVI) poistavat koronarajoituksia, yliopisto pyrkii lisäämään lähiopetusta – mahdollisuuksien mukaan jo kakkosperiodilla. Esimerkiksi lähiopetukseen osallistuvien opiskelijoiden määrää voitaneen kasvattaa, mikäli rajoitukset poistuvat ja opetustiloissa normaalit paikkamäärät ovat jälleen käytettävissä. Tällöin kokonaan etäopetukseksi suunniteltua opetusta voitaisiin pitää lähiopetuksena ja hybridiopetukseksi suunniteltua opetusta voisi muuttaa kokonaan lähiopetukseksi ilman, että opetusajankohta muuttuu
Suunnitellut opetusajankohdat pidetään kuitenkin voimassa ja suurten opiskelijamäärien luennot järjestetään suunnitellusti etäopetuksena. Mahdolliset muutokset opetuksen toteutustapoihin pyritään päivittämään Sisuun ennen ilmoittautumisaikojen alkamista. Kevään 2022 opetus suunnitellaan lähtökohtaisesti ilman pandemiarajoituksia, ja opetusohjelmat julkaistaan marraskuun lopussa.
Yliopiston opettajat tekivät ison digiloikan keväällä 2020, kun pandemia alkoi ja opetus oli muutettava virtuaaliseksi.
– Etäopetuksesta on myös hyviä kokemuksia. Osa syksyn opetuksesta on myös pedagogisin perustein suunniteltu verkkoon, ja näin toimitaan myös jatkossa, Susanna Niinistö-Sivuranta toteaa.
LUE MYÖS
Koronaohjeita opiskelijoille ja opetushenkilöstölle
Koronaviruksen vaikutus opetukseen: kysymyksiä ja vastauksia
Koronaviruksen vaikutus opiskeluun - kysymyksiä ja vastauksia

Lue lisää tiedotteita
Tiedotearkisto
Päivitetty 14.9.2021
OPISKELU-PALVELU
STUDIES.HELSINKI.FI
Neuvontakompassi (neuvonta ja tuki)
Tiedotearkisto
Henkilöhaku ja yhteystiedot
Hakuneuvonta
Helsingin yliopiston kirjasto
Flamma
Kampukset
Opetustilat (tilojen esteettömyys)
Tietosuojailmoitus
Saavutettavuusseloste
HELSINGIN YLIOPISTO
PL 4 (Yliopistonkatu 3)
00014 Helsingin yliopisto
Puhelinvaihde: 02941 911
(pvm/mpm)
© Helsingin yliopisto 2021
etusivuTiedotearkisto