Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värnplikten är tillbaka i Litauen - hård konkurrens om platserna

Från 2015
Uppdaterad 25.08.2015 15:00.
Allmän värnplikt återinförs i Litauen
Bild: Gustaf Antell /Yle

I maj beslöt politikerna i Vilnius att återintroducera den allmänna värnplikten i Litauen. Redan nu inleder de första 500 rekryterna sin nio månader långa tjänstgöring.

Det är den ryska militära aktiviteten i regionen som är den största orsaken till att Litauen nu återinför den allmänna värnplikten.

För sju år sedan slopade litauerna den av främst ekonomiska skäl, men då upplevde de att en mindre armé har lättare att anpassa sig till Natos önskemål.

- Beväringarna blir en del av helheten i vårt försvar, säger försvarsminister Juozas Olekas. Det är inte en total omställning och det viktigaste är att vi får nya reservister igen.

Allmän värnplikt återinförs i Litauen
Bildtext President Dalia Grybauskaite
Bild: Gustaf Antell /Yle

President Dalia Grybauskaite säger till YLE Nyheter att beslutet att kalla in ungdomar till militärtjänst inte är permanent. Om fem år ska det göras en ny bedömning av det akuta säkerhetsläget och antalet reservister.

Ryssland granne i söder

Det främsta hotet mot Litauens säkerhet är Ryssland. Åtminstone är det det de flesta litauer tycker.

Karta över Litauen
Bildtext Yle/Nyhetsgrafiken
Bild: Yle/Nyhetsgrafiken

Till skillnad från Estland och Lettland har Litauen ingen östgräns mot Ryssland. Gränsen mot den ryska enklaven Kaliningrad är däremot lång, 227 kilometer.

Ryssland placerade under hösten ut Iskander-missiler i Kaliningrad. Iskander är kortdistansrobotar med mycket god precision.

Den ryska flottan rör sig dessutom aktivt utanför Kaliningrad och testar gränserna vid litauiskt vatten. Också ryska flyg gör gränsöverträdelser.

Från ord till handling med militär precision

Det är mindre än fyra månader sedan beslutet togs. Då såg kasernerna på Dragonbataljonen i Klaipeda helt annorlunda ut. De har nu renoverats och uppgraderats och känns rymliga och fräscha.

- I maj jobbade jag ännu på Natos högkvarter i Polen, säger brigadkommendör, major Viktoras Bagdonas. Jag läste nyheten i morgontidningen.

Det är inte bara byggnaderna som har uppdaterats. De gamla utbildarna som har erfarenhet av beväringar har gått vidare i karriären.

Den stampersonal som i dag tar emot de nervösa unga männen och kvinnorna är till största delen unga och oerfarna yrkessoldater.

Varken skrik eller skrämsel

De nya rekryterna ser vilsna och blyga ut när de stiger av bussarna. Snabbt sorteras de i raka led av stampersonalen, men utan att någon höjer på rösten.

Kontrasten är skarp mot den dagen jag anlände till Dragsvik till min militärtjänstgöring i januari 1993.

- Vi behöver ingen skrämseltaktik, menar korpral Gediminas Igaris.

Jag följer med hur han undervisar en handfull rekryter i att bädda sängarna.

Allmän värnplikt återinförs i Litauen
Bild: Gustaf Antell /Yle

- Vi är alla på samma sida. Vi ska använda vår energi till att nå resultat.

Lite senare talar jag med en kapten som håller med. Det finns tillfällen då skrik och bestraffning har en funktion, men en bra ledare klarar sig utan.

Rekryterna trivs redan från början

De rekryter jag talar med är alla nöjda med de första timmarna.

- Först var jag nervös, men redan nu känns det bra, säger Viktorija Giviljena.

Hon är en av 50-talet damer som rycker in idag.

- De har förklarat bra, så jag vet vad som förväntas av mig.

Giviljena är här för att hon vill visa att det inte räcker med att tala om sin försvarsvilja.

- Jag vill visa gott exempel för min son.

Rekryten Paulus kommer till armén direkt från gymnasiet.

- Jag ville prova något nytt, något extremt, säger han. Det här är början på ett helt annorlunda liv.

Bara de bästa välkomna

Litauernas försvarsvilja efter att kriget i Ukraina började har väckt uppmärksamhet i grannländerna.

Den här veckan rycker 500 beväringar in i nio månaders tjänst. De har alla fått goda papper i hälsoundersökningen och är utvalda från hela landet.

Under hösten kommer ännu över 3 000 beväringar att kallas in. De flesta placeras ut i mindre brigader runt om i landet, men också de väljs från en lång lista med sökanden.

- Nu i början är rekryterna personer som har anmält sig som frivilliga. Går allt bra kommer vi inte att behöva tvångsinkalla unga män på länge, säger Laimonas Brazaitis från försvarsministeriets kommunikationsavdelning.

Går allt riktigt bra kommer många av de här rekryterna att välja en karriär inom försvaret.

- Vi har inte bara brist på reservister, som vi talar så mycket om, säger brigadkommendör, major Viktoras Bagdonas. Vi behöver mer personal på flera håll inom försvaret, speciellt inom administrationen.

Diskussion om artikeln