Bild på olika flaggor som vajar mot hi´mlen

Visste du att

 

Svenska chefer för IMF
IMF har letts av svenskar under två perioder av institutionens 60-åriga historia, nämligen Ivar Rooth (1951-56) och Per Jacobsson (1956-63).

Group of Ten, G10
G10 står för Group of Ten, men består av elva länder, dvs G7 (USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan) samt Sverige, Nederländerna, Belgien och Schweiz.

I BIS sedan länge
Riksbankschefen har suttit med i BIS styrelse sedan 1937.

 

 

bild på Europeiska Centralbankens hus i Frankfurt

Internationellt arbete

Riksbanken deltar löpande i cirka 130 internationella kommittéer och arbetsgrupper. Den största delen av dessa kontakter hör ihop med bankens eller Sveriges medlemskap i internationella institutioner och grupperingar. Öppenheten mot omvärlden påverkar Riksbankens egen verksamhet och den svenska ekonomin. Därför är det angeläget att ha en god överblick och att vara med och försöka påverka utvecklingen. Den innebär också stora möjligheter att lära av andra länders erfarenheter.

Våra viktigaste samarbetsfora

Svenskt samarbete

Riksbanken är Sveriges kontaktorgan gentemot Internationella valutafonden, IMF. Det löpande arbetet samordnas med det svenska finansdepartementet och i den nordisk-baltiska valkretsen, som utser en av IMF:s 24 exekutivdirektörer. I EU-arbetet deltar Riksbanken i ECB:s allmänna råd och i det informella ekofinrådet, och i undergrupper till dessa. Riksbanken är också representerad i BIS styrelse och i G-10 kretsens kommittéer.

Aktuella internationella frågor

Internationella diskussioner

Riksbanken deltar aktivt i internationella policydiskussioner inom hela verksamhetsområdet. Bland frågorna på agendan är hur myndigheterna inom EU ska anpassa regelverk och arbetsmetoder för att garantera effektivitet och stabilitet i en allt mer gränsöverskridande finansmarknad. Riksbanken deltar också i arbetet inom Baselkommittén för banktillsyn med att ta fram förslag till ett nytt regelverk för kapitaltäckning. En översyn av IMF:s regelverk för stora lån är en annan prioriterad fråga för Riksbanken.

SENAST UPPDATERAD 2004-02-11 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Internationella avdelningen