Bild på person i ett handlarrum

Visste du att

Växelkurssystem

Det är regeringen som bestämmer vilket växelkurssystem som Sverige skall ha medan Riksbanken bestämmer om tillämpningen.

 

Utelöpande kontanter

Det finns cirka 100 miljarder kronor i form av sedlar och mynt i omlopp i samhället.

 

Valutareserven

Guld- och valutareserven uppgick till cirka 161 miljarder per den 31 december 2003, varav cirka 18 miljarder bestod av guld.

Bild på guldtackor

Operativ verksamhet

En av Riksbankens huvuduppgifter är att bedriva penningpolitik. Målet med penningpolitiken är prisstabilitet. Närmare bestämt ska inflationen begränsas till 2 procent plus/minus 1 procentenhet.

 

Riksbankens främsta penningpolitiska instrument är reporäntan. Den ändras i avsikt att påverka andra räntor i ekonomin och därmed den ekonomiska aktiviteten och inflationen.

 

I praktiken genomförs penningpolitiken genom öppna marknadsoperationer på penning- och valutamarknaden. Riksbanken vänder sig i första hand till de motparter som har slutit avtal med Riksbanken. För att få bli motpart ställs vissa krav.

Betalningssystemet

Bankernas bank

RIX-systemet, Riksbankens system för avveckling av betalningar, kan sägas vara knutpunkten i det svenska betalningssystemet genom att samtliga betalningar mellan banker och andra aktörer slutligen slussas genom RIX. Därmed fungerar Riksbanken som bankernas bank vid avvecklingen av betalningar i svenska kronor.

Läs mer
Valutareserven

Varför har vi en valutareserv?

Riksbanken har en valutareserv för att fånga upp tillfälliga fluktuationer i betalningarna till utlandet. Riksbanken fattar löpande beslut om valutareservens sammansättning och placering. Detta för att försäkra sig om en god förräntning eller önskad likviditet. Besluten kan också vara ett led i valutapolitiken, för att påverka kronans värde.

Läs mer
SENAST UPPDATERAD 2004-05-07