Sveriges Radio
Webbradio
Webbradio OM SR
P1 P2 P3 P4 Ekot Radiosporten Alla kanaler Program & Tablåer
Genvägar
Onsdag 13 april 2005
Lokala nyheter
Blekingenytt
Välj din lokala kanal:
Nyhetsdygnet
Alla Sveriges Radios lokala nyheter på en sida.
Lyssna och läs
Nyhetsdygnet
Ekonomiekot Radiosporten P1 Kulturnytt P1 Vetenskapsnyheter P2 Mitt i musiken Musikjournalen SR Sisuradio Nyheter på 18 språk

05:00 | torsdag 22 april 2004
Rattfylla ger hårdare straff för invandrare

Rattfylla leder oftare till fängelse för invandrare än för svenskar. Personer med utländsk bakgrund döms oftare till fängelse för grov rattfylla jämfört med svenskar i våra tre största städer.

Två personer som båda har kört rattfulla med ungefär samma mängd alkohol i blodet och som inte är straffade tidigare kan dömas till helt olika straff av samma tingsrätt. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Kaliber har granskat närmare 700 domar som rör grov rattfylla i Stockholm, Göteborg och Malmö för år 2001. Resultatet visar att av svenskarna döms drygt 30 procent till fängelse jämfört med personer med utländsk bakgrund där mer än 50 procent får fängelsestraff som påföljd.

Alltså: Fler än varannan person med utländsk bakgrund får fängelse, medan bara var tredje svensk för samma brott.

Diskriminering
Två personer som båda har kört rattfulla med ungefär samma mängd alkohol i blodet och som inte är straffade tidigare, kan alltså dömas helt olika av samma tingsrätt.

– Det är ganska starka indicier på att vi har en strukturell diskriminering i vårt rättsväsende som på olika sätt diskriminerar invandrare. I synnerhet kanske invandrare som tillhör underklassen, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Jerzy Sarnecki menar att en del av problemet ligger i att många inom domstolarna och rättsväsendet inte vill se problemet. Därför kan det fortsätta.

Tydlig trend
I Stockholm och Malmö är trenden tydligast. Där döms mer än varannan person med utländsk bakgrund till fängelse jämfört med var tredje svensk. I Göteborg är siffrorna jämnare men fortfarande är det personer med utländsk bakgrund som i större utsträckning döms till fängelse. 43 procent av dem hamnar bakom lås och bom jämfört med 39 procent av svenskarna.

Kalibers granskning visar också att om man tittar på närmare på de svenskar som får fängelse för grov rattfylla, så visar det sig att de i snitt haft mer alkohol i kroppen när de åkt fast, än personer med utländsk bakgrund som kört rattfulla. De svenskar som döms för grov rattfylla visar sig också ha begått fler brott tidigare än personer med utländsk bakgrund som döms för samma brott.

Alltså: personer med utländsk bakgrund har i genomsnitt färre anteckningar i kriminalregistret än svenskarna, och dessutom har dom i snitt lägre promillehalt. Trots detta döms de oftare till fängelse än svenskarna.

Underläge i rättssalen
Jan Anders Hybelius är försvarsadvokat i Malmö. Han menar att personer med utländsk bakgrund automatiskt har ett underläge och därför döms annorlunda i domstolen.

– Så ska det ju inte vara och jag tror egentligen att ingen vill att det ska vara på det sättet heller. Men rent faktiskt blir det nog på det sättet att man inte kan komma ifrån att bra språkkunskaper, bra utbildning, vana att uppträda inför andra, det ger fördelar. Därför att domstolarna tar mycket stor hänsyn till hur den misstänkte själv uppträder och vad han kan berätta eller inte berätta.

Annika Lindqvist
annika.lindqvist@sr.se 

Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se

Kaliber om olikheten inför lagen sänds på söndag klockan 13.05 i P1.




Lyssna på Senaste Ekot
Lyssna på Ekonomi Ekot
Lyssna på Kvart i Fem
Du behöver Real Player för att lyssna
 
Lyssna arkiv

   Sök nyheter

Väder

Till Studio Etts webbplats

Svenska äldre äter för mycket medicin och många skulle bli friskare utan läkemedel, visar flera undersökningar. Reportage av Anders Wennersten.

 För många mediciner
 Apoteket svarar

 
Dagens utrikes.

Prisetbensinen når nya rekordnivåer och bristenoljan ökar. I det tysta pågår en utrikespolitisk maktkamp om tillgången på olja.

Läs Vladislav Savics artikel
Ekots utrikesbakgrunder

 
Till P1-morgons webbplats.

Anställda som låter bli att påtala missförhållanden på sin arbetsplats löper större risk än andra att bli sjukskrivna. Det visar en ny undersökning.

 
Folkpartiledaren Lars Leijonborg. Foto: Johan Främst/PRB.
Ekots Lördagsintervju

Gäst den 9 april var Lars Leijonborg, folkpartiledare.
P1 13.05 med repris 19.03
Alltid på webben.

Ekots Lördagsintervju

 
Till Studio Etts webbplats

Björn ElmbrantFinns de politiska blocken eller är de en konstruktion ur en partipolitisk nödvändighet, frågar Björn Elmbrant i veckans krönika, där han också saknar ett besked från moderaterna.

 
Kringkastade bilar på en av Patong Beachs gator i Thailand. Foto:Suzanne Plunkett/PRB
SR om flodvågen

Tidigt på annandag jul skakades Indiska oceanen av en mycket kraftig jordbävning och flodvåg. På annandag påsk drabbades område av en ny jordbävning. Följ SR:s rapportering.

 
Vad tycker
du om Ekots sajt?
Tyck till om SR:s nyhetssajt

Vad tycker du om denna sida? Vi vill gärna veta vad du tycker. Mejla dina synpunkter till oss: nyhetssidan@sr.se

 
Till Ekots samlingssida om Irak efter valet.

Följ Ekots bevakning om Irak efter valet.

 
Tema Europa

Följ debatten om EU:s utvidgning och EU:s framtidsfrågor.

 
Webbredaktionen

Här kan du kontakta oss:
nyhetssidan@sr.se


SR Ekot
105 10 Stockholm
Besök: Oxenstiernsg. 20
Tel: 08-784 70 00
Fax: 08-663 64 03
ekot@sr.se

P1-morgon
P1 Studio Ett
P3 Front
P4 Extra
SR i din mobiltelefon!

Läs SR:s nyheter, programtablåer och trafik-meddelanden direkt i din mobiltelefon!

RSS
Nyheter med RSS!

Med RSS håller du dig enkelt uppdaterad med de senaste nyheterna. Välj din mix från Ekot, lokala nyheter, kulturnyheter, musik, sport, ekonomi och vetenskap.