56 captures
16 Jun 2002 - 24 Dec 2008
APRNOVMAY
22
200420052006
About this capture
Bancnota de 50 000 lei - emisiunea noiembrie 2001
Caracteristici:
Avers: portretul compozitorului George Enescu (1881-1955), privit din faţă. În centru, sînt ilustrate: un element floral reprezentînd o garoafă (Dianthus dianthus), două note muzicale şi o vioară. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", şi medalion cu sigla "B.N.R.". Jos, valoarea nominală în cifre şi litere "50.000 lei CINCIZECI MII". În stînga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii "2001". În dreapta, vertical, valoarea "CINCIZECI MII 50.000".Revers: În centru, este ilustrat Atheneul Român. În dreapta, imaginea unui pian. Sus, sînt imprimate: valoarea nominală "50.000" atît pe verticală cît şi pe orizontală, denumirea băncii centrale "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI" şi sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre "CINCIZECI MII lei 50.000", iar în stînga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din stînga ferestrei transparente este redat vertical textul: "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR". Seria şi numărul bancnotei, tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sînt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime sînt amplasate vertical în stînga reversului bancnotei; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare sînt amplasate în dreapta reversului bancnotei.
Elementele de siguranţă:
  • Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stîngă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală "50000".
  • Filigranul: imaginea în oglindă a portretului lui George Enescu şi sigla BNR aflate deasupra ferestrei transparente (privind aversul). Filigranul este vizibil cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Elementul de suprapunere avers-revers: Cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale lirei aflate pe avers, sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formînd o imagine completă.
  • Supraimprimare sidefată: pe avers, portretul şi sigla BNR. Cînd bancnota este înclinată, apare efectul sidefat.
Grafica acestei bancnote este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România. Orice reproducere color la scara 1:1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se va face cu acordul scris prealabil al Băncii Naţionale a României. Falsificarea sau tentativa de falsificare se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani conform articolului 282 din Codul Penal.