100-kronorssedel

Bild på framsidan av 100-kronorssedeln

Bild på baksidan av 100-kronorssedeln


Den äldre typen av 100-kronorssedeln introducerades 1986 och blev ogiltig den 1 januari 2006. Se länk till pressmeddelandet "Information med anledning av riksdagens beslut att vissa äldre sedlar och mynt blir ogiltiga" nedan.

 

Den nyare typen med bland annat folieband och genomsiktsbild introducerades 2001 och kommer även fortsättningsvis att vara lagligt betalningsmedel.

 

1. Huvudmotivet är ett porträtt av naturforskaren Carl von Linné.

 

2. Linnés valspråk med mycket små bokstäver.

 

3. En skiss av Linnéträdgården i Uppsala.

 

4. Teckningar av pollinerande växter hämtade från Linnés verk från 1729.

 

5. Ett folieband med hologram (tredimensionell bild) som visar valören och tre kronor.

 

6. Ett mönster som tillsammans med baksidans mönster bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.

 

7. Teckning av ett bi som pollinerar en blomma efter ett foto av Lennart Nilsson.

 

8. Bakgrunden består av stiliserade bilder från en blommas befruktning.

 

9. En rekonstruktion av hur blomman ter sig genom biets mångfacetterade ögon.

 

Mått: 72 x 140 millimeter. Antal utelöpande sedlar 31 december 2005: cirka 96 miljoner stycken till ett värde av cirka 9,6 miljarder kronor.


På 100-kronorssedelns framsida är huvudmotivet en av vårt lands mest kända historiska personligheter, naturforskaren Carl von Linné. Porträttet är graverat efter en målning av den svenska 1700-talskonstnären Alexander Roslin.

 

Carl von Linné (1707-1778) skapade det system för indelning av växter och djur i olika arter och släkter som än idag utgör grund för naturforskningen.

 

På sedelns framsida finns också en teckning av pollinerande växter som är hämtad ur Linnés ungdomsverk Præludia Sponsaliarum Plantarum från 1729. Linné ansåg att kunskap om växternas fortplantning var nödvändig för den rätta växtkännedomen. Bakom teckningen syns en skiss av botaniska trädgården i Uppsala som Linné förestod, nuvarande Linnéträdgården.

 

Till höger om Linnés porträtt återges hans valspråk i mycket liten text: OMNIA MIRARI ETIAM TRITISSIMA (Förundra dig över allt, även det mest alldagliga).

 

Motiven på sedelns baksida illustrerar vidareutvecklingen av Linnés arbete - Linné insåg aldrig själv biets roll i blommans befruktning. Alla motiv är hämtade från bilder som har tagits av fotografen Lennart Nilsson, internationellt berömd för sin tekniskt avancerade fototeknik.

 

Det mest framträdande motivet är en teckning av ett bi som pollinerar en blomma. Men det finns också bilder från blommans befruktning: pollenkorn, pistillens märkesflikar och - resultatet - en grodd. Ett av motiven är en rekonstruktion av hur blomman ter sig genom biets mångfacetterade ögon.

DOKUMENTATION
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2006-03-08