Frågor och svar om nya sedlarna

1. Varför introduceras nya 50- och 1000-kronorssedlar?

För att minska och förebygga förfalskningsrisken samt för att underlätta att verifiera äkta sedlar har Riksbanken introducerat nya 50- och 1000-kronorssedlar.


2. Vad händer med de äldre versionerna av 50- och 1000-kronorssedlarna?

De äldre versionerna gäller även i fortsättningen.


3. När introduceras de nya sedlarna?

De nya sedlarna är giltiga betalningsmedel från och med den 15 mars 2006 och kommer sedan successivt att distribueras till banker och ut i handeln.


4. Vilka är sedlarnas nya säkerhetsdetaljer?

Både 50- och 1000-kronorssedlarna har försetts med bland annat folieband och genomsiktsbild. Dessutom finns det på 1000-kronorssedeln en ”rörlig bild i streckat band”. Riksbanken är först i världen med att använda denna typ av säkerhetsdetalj för sedlar.


5. Är sedelförfalskningar ett stort problem för Riksbanken?

Svenska sedlar förfalskas i relativt liten omfattning i internationella jämförelser och har under de senaste fem åren legat på en relativt låg och konstant nivå.  De nya 50- och 1000-kronorssedelarna är framförallt ämnade att förebygga eventuella försök till förfalskningar.


6. Hur säkerställs att allmänheten nås av informationen?

Riksbanken lägger stor vikt vid att de som i sitt yrke hanterar kontanter skall ha kännedom om de nya sedlarna, anledningen till att de införts samt att tidigare versioner fortfarande gäller som betalningsmedel.

I ett första skede informerades de som i sina arbeten hanterar kontanter, t.ex. personal på banker, Svensk Kassaservice och inom handeln. Därutöver kommer en informationsfilm att visas på SVT: s Anslagstavlan samt kontakter tas med media. Syftet med mediekontakterna är bl.a. att nå grupper som kan ha svårt att tillgodogöra sig traditionell information, t.ex. funktionshindrade, pensionärer och invandrare. Även ungdomar är en viktig grupp att nå.


7. Var kan jag få mer information om de nya sedlarna?

Mer information finns på Riksbankens hemsida, www.riksbank.se, under fliken ”Sedlar & mynt”.

8. Varför är det Riksbanken som informerar om nya sedlar?

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under Riksdagen. Riksbankens huvudsakliga uppgifter är att upprätthålla ett stabilt penningvärde, d.v.s. se till att pengarna behåller sitt värde genom en inflation som hålls på en låg och stabil nivå, och att säkerställa ett effektivt betalningsväsende, d.v.s. se till att betalningar i Sverige sker säkert och effektivt.

Då Riksbanken har monopol på att ge ut pengar i Sverige, är det Riksbankens uppgift att informera om när förändringar sker inom detta område.


9. Vem bestämmer hur mynt och sedlar skall se ut?

I Riksbankens ensamrätt att ge ut pengar ingår även uppdraget att bestämma utformningen. De som fattar besluten i dessa frågor är Riksbanksfullmäktige, som  är valda av Riksdagen på en mandatperiod om fyra år. 


SENAST UPPDATERAD 2006-03-02