Bancnota de 1 000 000 lei - emisiunea pe polimer - decembrie 2003

Caracteristici:

Avers: Portretul dramaturgului, scriitorului și nuvelistului Ion Luca Caragiale (1852-1912), privit din față. În centru, sînt ilustrate: un element floral reprezentînd o violetă (Viola sororia), o mască de teatru stilizată și o altă mască, a Comediei, simbol al teatrului. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI" și medalion cu sigla "BNR". Jos, valoarea nominală în cifre și litere "1.000.000 lei UN MILION" și anul emisiunii "2003". Sub floare, semnăturile guvernatorului și casierului central. În dreapta, sub portret, semnătura în facsimil a scriitorului. Tot în dreapta, vertical, valoarea nominală "UN MILION 1.000.000". Revers: În centru este ilustrată vechea clădire a Teatrului National din București. În dreapta, imprimată cu auriu, masca Tragediei, celălalt simbol al Teatrului.În stînga, statuia scriitorului Ion Luca Caragiale. Sus sînt imprimate: valoarea nominală "1.000.000" atît pe verticală cît și pe orizontală, denumirea băncii centrale "BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI" și sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere și cifre "UN MILION lei 1.000.000", iar în stînga, dreptunghi cu sigla BNR. Sub statuie este imprimat, orizontal, textul: "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR". Seria și numărul bancnotei, imprimate cu litere și cifre în două culori, sînt amplasate astfel: cele cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, pe verticală, în stînga; cele cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, pe orizontală, în dreapta.
Elementele de siguranță:
  • Fereastra transparentă: Zona clară, din partea stîngă, pe aversul bancnotei. În interior este imprimată valoarea nominală "1000000".
  • Filigranul: portretul lui Ion Luca Caragiale deasupra ferestrei transparente și sigla BNR aflată în stînga ferestrei (privind aversul). Filigranul este vizibil cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Elementul de suprapunere avers-revers: cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului, elemente ale amfiteatrului stilizat, aflate pe avers sub denumirea băncii centrale, se suprapun perfect cu elementele imprimate pe revers formînd o imagine completă.
  • Imprimarea în relief: detectabilă prin palpare, pe avers: portretul, elementul floral, stema României, denumirea băncii centrale emitente, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în litere și cifre, anul emisiunii, semnăturile guvernatorului și casierului central; pe revers: clădirea teatrului, statuia dramaturgului, valoarea nominală, denumirea băncii centrale, sigla BNR, dreptunghiul cu sigla BNR.
  • Microperforațiile: situate pe avers în dreptul florii - constituite din valoarea "1000000" - vizibile cînd bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
  • Cerneala care își schimbă culoarea din auriu în verde, pe avers: "lei UN MILION" vizibilă cînd bancnota este înclinată.
  • Supraimprimarea sidefată, pe avers: masca de teatru stilizată și masca reprezentînd Comedia, efectul sidefat observîndu-se cînd bancnota este înclinată.
  • Microtextul: "BNR" în interiorul cifrelor 1.000.000 pe avers și pe revers, vizibil folosind o lupă.
  • Imaginea latentă, pe revers: inițialele I,L,C în partea de jos a clădirii teatrului, vizibile cînd bancnota este înclinată.
  • Element auriu supraimprimat, pe revers: masca Tragediei.

Grafica acestei bancnote este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) din România. Orice reproducere color la scara 1:1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale se va face cu acordul scris prealabil al Băncii Naționale a României. Falsificarea sau tentativa de falsificare se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani conform articolului 282 din Codul Penal.