Avdelningen för finansiell stabilitet

Bild på Martin Andersson

Riksbanken ska, säger riksbankslagen, "främja ett säkert och effektivt betalningsväsende". Detta anger arbetets inriktning på avdelningen för finansiell stabilitet (AFS). AFS ska främja att bankerna och viktiga delar av den finansiella infrastrukturen kan fullgöra sina roller med att förmedla betalningar och ta emot insättningar. De ska dessutom utföra dessa uppgifter på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt. I sitt arbete använder AFS ett antal samverkande metoder och kanaler. Dels sker en fortlöpande övervakning av riskerna och motståndskraften i viktiga finansiella institut och marknader, dels utförs tillfälliga analyser för att belysa specifika frågor.

 

Ytterst syftar arbetet till att ta fram underlag för åtgärder från direktionen för att förebygga eller hantera brister och hot mot stabiliteten eller effektiviteten i det finansiella systemet. AFS strävar efter att identifiera och bemöta potentiella stabilitetsstörningar på ett tidigt stadium och motverka att de förvärras. Detta gör avdelningen till exempel genom diskussioner med berörda marknadsaktörer eller genom att påverka dessas beteende via ökad öppenhet och kunskapsspridning om den aktuella frågan. Samtidigt har AFS gjort omfattande planer för att kunna hantera en finansiell kris, om en sådan trots allt skulle uppstå.

 

Bland myndigheterna inom Sverige samarbetar AFS i synnerhet med Finansinspektionen och Finansdepartementet. Dessa har olika men sinsemellan kompletterande roller i frågor som rör finansiell stabilitet och krishantering. Utanför Sverige deltar AFS i ett stort antal kommittéer och arbetsgrupper med olika syften, till exempel inom ECB/EU, BIS och G10. Vissa av dem arbetar med att skapa internationellt harmoniserade regelverk och riktlinjer för finansiella institut och marknader; andra utför analyser av den aktuella eller förväntade utvecklingen för olika faktorer som påverkar finansiell stabilitet i en region eller globalt.


Huvudparten av avdelningens arbete ägnas åt att varje halvår ta fram en utförlig rapport om finansiell stabilitet. Rapporten beskriver läget och utvecklingen för ett antal faktorer som påverkar stabiliteten. Dessa är finansiella, strukturella och andra svagheter och styrkefaktorer som kan identifieras hos olika låntagarkategorier, i den makroekonomiska utvecklingen, i bankerna och i den finansiella infrastrukturen. Där så är relevant, till exempel när det gäller länder där svenska banker har en betydande verksamhet, analyseras även utvecklingen utanför Sverige. I rapporten görs dessutom en bedömning av bankernas och de infrastrukturella systemens förmåga att hantera de identifierade svagheterna, deras motståndskraft.


Avdelningen handhar även riskkontrollfrågor med syftet att svara för en oberoende kontroll av Riksbankens finansiella risker. De finansiella riskerna härrör från förvaltningen av guld- och valutareserven, vid genomförandet av penningpolitiska operationer samt vid transaktioner i betalningssystemen.

 
Du finner mer detaljerade beskrivningar av AFS arbete under rubriken "Finansiell stabilitet" i huvudmenyn.

 

Organisation

Chefen för AFS är Martin Andersson och biträdande avdelningschef är Mattias Persson och Anders Kragsterman. AFS har 36 anställda. Avdelningen är indelad i två enheter: enheten för finansiell infrastruktur (EFI) samt enheten för finansiell stabilitetsanalys (EFS). Inom AFS stab finns en riskkontrollfunktion.

INTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2006-06-13