Regelverk för den finansiella tillgångsförvaltningen

Från och med den 1 januari 2006 har Riksbanken ett nytt sammanhållet regelverk för hela den finansiella tillgångsförvaltningen.

 

De regler för den finansiella tillgångsförvaltningen som beslutats av Riksbankens direktion är ett ramverk som anger utgångspunkterna för förvaltningen, hur olika risker ska hanteras på ett övergripande sätt, samt övergripande placeringsregler och limiter.

 

Utgångspunkten för förvaltningen är att den ska ske på ett sätt som säkerställer fullgörandet av Riksbankens uppdrag att upprätthålla ett fast penningvärde och främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Givet detta ska förvaltningen syfta till att generera en långsiktigt god avkastning. Detta innebär att risktagandet inte ska begränsas maximalt. Det ska dock inte vara större än att det normalt ryms inom den del av Riksbankens egna kapital som är disponibelt för sådant risktagande.

 

Den finansiella tillgångsförvaltningen omfattar

  • guld- och valutareservsförvaltningen 
  • penningpolitiska instrument
  • andra valutatransaktioner
  • betalningssystemskrediter inom ramen för RIX-systemet

Reglerna kompletterar när det gäller de penningpolitiska instrumenten och betalningssystemkrediter det befintliga Regelverket för RIX och penningpolitiska instrument, som framför allt reglerar förhållandet mellan Riksbanken och dess motparter.

 

Identifiering, bedömning och begränsning av de operativa riskerna är en viktig del av reglerna.

DOKUMENTATION
1 länk
INTERNA LÄNKAR
1 länk

SENAST UPPDATERAD 2006-04-21