Riksbankens bolag

Bild på pengar

Riksbanken har historiskt ansvarat för en stor del av den praktiska hanteringen med att distribuera sedlar och mynt. Under många år hade Riksbanken kontor i nästan alla län, där sedlar och mynt lagrades och lämnades ut till banker och postkontor. Kontoren svarade också för äkthetskontroll, makulering och uppräkning. Antalet kontor minskades successivt och var elva i slutet av 1990-talet. Verksamheten bedrevs som en avdelning inom Riksbanken.
 
Riksbanksfullmäktige beslutade 1998 att avskilja merparten av kontanthanteringen till ett separat bolag som fick namnet Pengar i Sverige AB (PSAB). Syftet var att renodla Riksbankens uppgifter och att åstadkomma en mer rationell struktur på kontantmarknaden. Tanken var att inom bolagets ram rationalisera verksamheten och därefter avyttra den till bankerna eller andra privata aktörer.
 

Svensk kontantförsörjning (SKAB)

Våren 2002 fattade Riksbanken beslut om en ny inriktning för kontanthanteringen som innebar att verksamheten i PSAB delades upp i två separata bolag. Den kommersiella verksamheten överfördes till ett nytt bolag, Pengar i Sverige AB (PiS). Avsikten var att detta bolag så snart som möjligt skulle säljas till privata intressenter. De riksbanksnära, icke-kommersiella grossistuppgifterna, bland annat valutering, fördes till Svensk Kontantförsörjning AB (SKAB).

 

Antalet kontor i vilka SKAB bedrev sin verksamhet reducerades till fyra. SKAB har idag cirka 50 anställda. Bolagets verksamhet är sedan den 1 oktober överförd  till Riksbanken. Visst avvecklingsarbete återstår i bolaget.

 

Pengar i Sverige (PiS)

Verksamheten i Pengar i Sverige AB rationaliserades kraftigt under 2003 samtidigt som ett försäljningsarbete bedrevs. Ett avtal tecknades i slutet av 2003 med Securitas om att överlåta merparten av tillgångarna i Pengar i Sverige AB till Securitas Värde AB. Avtalet innebar att Securitas Värde AB skulle överta huvuddelen av tillgångarna i Pengar i Sverige AB och att merparten av de anställda skulle erbjuds anställning i Securitas Värde AB. Affären förutsatte Konkurrensverkets godkännande.

 

Efter det att Konkurrensverket i maj 2004 beslutat om en så kallad särskild prövning sade Securitas enligt gällande villkor upp avtalet. Verksamheten i bolaget avvecklades i juli 2004 och personalen sades upp. Tillgångarna såldes genom ett öppet anbudsförfarande. Avvecklingen av bolaget väntas fortgå under det kommande året.

 

AB Tumba Bruk/Crane AB

Tumba Bruk grundades 1755 och är därmed ett av världens äldsta sedelpappersbruk. Till Tumba Bruk hörde tidigare även Myntverket i Eskilstuna. Som en följd av Riksbankens strävan att koncentrera sin verksamhet på huvuduppgifterna inleddes ett försäljningsarbete under 2001. 


Enligt en överenskommelse som träffades i slutet av 2001 övertogs ledningsansvaret för Tumba Bruk från och med 2002 av Crane & Co Inc. med säte i Massachussetts, USA. Detta bolag är en välrenommerad tillverkare av sedel- och finpapper och har bland annat lång tradition som leverantör av sedelpapper för amerikanska dollarsedlar. Bolaget drivs sedan 2002 under namnet Crane AB.
 
En slutlig uppgörelse träffades i december 2003, som innebar att Crane & Co Inc. förvärvade samtliga aktier i Crane AB den 30 december 2003. Inom ramen för de träffade uppgörelserna har Crane AB ett leveransavtal med Riksbanken som gäller till och med 2005.
 
Crane AB i Tumba består idag av ett pappersbruk för sedelpapper och ett sedeltryckeri.  Bolaget har idag en betydande export av främst sedelpapper. Bolaget har cirka 250 anställda och en årsomsättning på cirka 400 miljoner kronor.

 

Myntverket avskiljdes från Tumba bruk och såldes 2002 som en separat enhet till finska statens myntverk, Rahapaja Oy. Mynttillverkningen drivs vidare i Eskilstuna under namnet AB Myntverket.
 
Riksbanken har med Riksdagens godkännande som gåva överlämnat de delar av bruksområdet i Tumba som är byggnadsminnesförklarade till Statens fastighetsverk. Riksbanken har också beslutat att finansiera ett bruksmuseum inom bruksområdet där Tumba Bruks 250-åriga historia ska visas för allmänheten. Museet ska drivas av Kungl. Myntkabinettet och öppnar våren 2005.

EXTERNA LÄNKAR
3 länkar

SENAST UPPDATERAD 2004-09-16 
 INNEHÅLLSANSVARIG Bild på ett brev Ägarfunktionen